Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
18. 10. 2018,
14.18

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

3

Natisni članek

Andraž Teršek LMŠ ustavno sodišče

Četrtek, 18. 10. 2018, 14.18

5 let, 6 mesecev

V LMŠ želijo na ustavnem sodišču pravnika Andraža Terška

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

3

Andraž Teršek | "V poslanski skupini smo se odločili, da nove generacije podpremo pri soodločanju v naši družbi, zato gre naša podpora Andražu Teršku," pravijo v LMŠ. | Foto STA

"V poslanski skupini smo se odločili, da nove generacije podpremo pri soodločanju v naši družbi, zato gre naša podpora Andražu Teršku," pravijo v LMŠ.

Foto: STA

Andraž Teršek ustreza vsem kriterijem, ki jih stranka LMŠ pričakuje od kandidata za ustavnega sodnika. Je človek, ki zavrača vsakršno delitev na levo ali desno, zaradi česar mu včasih nasprotujejo tako eni kot drugi, je sporočil vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović.

Teršek je po njegovih besedah v strokovnih krogih zelo spoštovan ustavni pravnik, ki se že 20 let ukvarja z ustavnim pravom in je bil zaradi svojega dela, načel, morale ter poklicne etike že večkrat izbran za enega najvplivnejših pravnikov v Sloveniji. Je avtor množice strokovnih člankov in knjig, v katerih se "neutrudno zavzema za prelivanje ustave in ustavnosti na vse ravni in v vse sfere pravnega reda ter približanje ustave širši množici".

ustavno sodišče
Novice Za mesto ustavnega sodnika se potegujejo Teršek, Sever in Pintar

Golubović: Želimo si mladih in prodornih strokovnjakov

"V poslanski skupini LMŠ si želimo, da družba začne odpirati vrata do ključnih državotvornih funkcij mladim in prodornim strokovnjakom, napredno mislečim intelektualcem, ki brez ideoloških predsodkov ohranjajo najvišji nivo javne razprave in sklicevanja na univerzalna človeška dognanja. V poslanski skupini smo se odločili, da nove generacije podpremo pri soodločanju v naši družbi, zato gre naša podpora Andražu Teršku," je izpostavil.

Novice Pravnik Teršek o zadevi Patria: Pravo je popolnoma odpovedalo

Želijo človeka, ki bo izžareval njihove vrednote

Meni, da ustavno sodišče potrebuje človeka, ki ga ne zanima strankarsko "navijaštvo", ki nikomur ne pripada in ni od nikogar, ob tem pa je dodal, da v stranki LMŠ ne skrivajo, da si ob imenovanju ustavnega sodnika želijo človeka, ki s svojim razmišljanjem in delom izžareva vrednote, ki so blizu tudi njim. 

Za zdaj ga podpirajo le tri stranke

Za zdaj pa Teršku, ki se je predstavil v nekaterih poslanskih skupinah, podporo napovedujejo le še v SD in SNS, koalicija ni usklajena. Tri stranke, ki Teršku napovedujejo podporo, imajo skupaj 28 glasov. V drugih poslanskih skupinah se še niso izrekli, je pa neuradno slišati več nezaupanja kot pa znakov v prid zadostne podpore, poroča STA.

Vinko Gorenak
Novice Kdo je krivec za neustavni zakon, zaradi katerega so tožilci prisiljeni umikati tožbe
Tri kandidature za sodnika ustavnega sodišča
Predsednik republike Borut Pahor je prejel tri predloge za novega ustavnega sodnika. Za to mesto se potegujejo Andraž Teršek, Saša Sever ter Boštjan Pintar. Zakon o ustavnem sodišču določa, da predsednik republike lahko izbere kandidata izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa predlaga tudi druge kandidate. 

Poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov je bil objavljen v uradnem listu 13. julija, rok za zbiranje pa se je iztekel v soboto ob polnoči. Predsednici ustavnega sodišča Sovdatovi namreč 18. decembra poteče devetletni mandat.

Po tistem, ko bo predsednik republike sprejel odločitev o predlogu kandidata za ustavnega sodnika, in pred glasovanjem v DZ je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata. STA

 

 


 

Ne spreglejte