SiolNET. Novice Slovenija
0,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor začenja posvetovanja s poslanskimi skupinami o kandidatih za ustavnega sodnika

0,05

termometer

borut pahor | Poleg izbire kandidata za ustavnega sodnika se bo Borut Pahor posvetoval še glede kandidata za varuha človekovih pravic in kandidata za guvernerja Banke Slovenije. | Foto: STA
Poleg izbire kandidata za ustavnega sodnika se bo Borut Pahor posvetoval še glede kandidata za varuha človekovih pravic in kandidata za guvernerja Banke Slovenije. Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor bo z vodji dveh največjih poslanskih skupin začel posvetovanja glede mogočih kandidatov za novega ustavnega sodnika. Prijavljena sta Andraž Teršek in Boštjan Pintar.

Za zdaj so v LMŠ, SD in SNS, ki imajo skupaj 28 glasov, napovedali podporo Teršku, v drugih poslanskih skupinah pa še molčijo.

Tudi v največji poslanski skupini SDS so še skrivnostni glede podpore kandidatu za ustavnega sodnika. Ali utegnejo podpreti Terška ali morebiti kakšno drugo ime, bo po pričakovanjih bolj znano po današnjem posvetu vodje poslanske skupine Danijela Krivca pri predsedniku republike.

Andraž Teršek Novice V LMŠ želijo na ustavnem sodišču pravnika Andraža Terška

V preteklosti se je omenjalo Verico Trstenjak, ki pa se ni prijavila

V preteklosti se je kot mogočo kandidatko, ki pa se na javni poziv k mogočim kandidaturam ni prijavila, omenjalo tudi profesorico za evropsko pravo Verico Trstenjak, ki se je sicer pretekli petek po neuradnih informacijah mudila v poslanski skupini SDS.

Če se bodo v SDS odločili podpreti Terška, pa bi mu to zagotovilo izvolitev, saj imajo poslanska skupina SDS, ki ima 25 glasov, ter LMŠ, SD in SNS skupaj 53 glasov. Sodnika ustavnega sodišča na predlog predsednika republike izvoli državni zbor s tajnim glasovanjem z večino glasov vseh poslancev, torej najmanj 46 glasovi.

Kako se bodo odločile druge poslanske skupine, bo znano v prihodnjih dneh, ko bo Pahor nadaljeval posvetovanja.

Rajko Knez Novice Za novega predsednika ustavnega sodišča izvoljen Rajko Knez

Pahor ima še dve odprti kadrovski zadevi

Poleg izbire kandidata za ustavnega sodnika se bo posvetoval še glede kandidata za varuha človekovih pravic in kandidata za guvernerja Banke Slovenije. Za varuha človekovih pravic je prispelo devet predlogov kandidatur, že drugi poziv za predloge mogočih kandidatov za guvernerja pa se izteče 2. novembra.

Banka Slovenije Novice Pahor spet zbira predloge za novega guvernerja

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin