Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 1. 2016,
19.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Karl Erjavec SMC Miro Cerar Bojan Dobovšek Alenka Bratušek Anton Rop

Torek, 26. 1. 2016, 19.28

8 let

Ali se lahko uresniči Erjavčeva napoved o razpadu SMC?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Karl Erjavec je po volitvah leta 2014 dejal, da je Cerar "zgodba za eno leto". Včeraj je iz SMC izstopil poslanec Franc Laj, pred tem pa Bojan Dobovšek. So največji vladni stranki šteti dnevi?

Včeraj je iz največje vladne stranke SMC izstopil poslanec Franc Laj. Kot je dejal, se je za odhod odločil, ker ne čuti več pripadnosti stranki. Generalni sekretar SMC Erik Kopač je povedal, da jih Laj o podrobnostih odločitve ni seznanil, razen da gre za osebne razloge in vzgibe.

Laj iz stranke odhaja v času, ko jo pretresajo afere glede dodatkov za stalno pripravljenost in odločitev Mira Cerarja, da Dušana Mramorja obdrži v ministrski ekipi.

Erjavčeva napoved in Dobovškovi načrti V ponedeljek so v javnost pricurljali prisluhi prvaku stranke DeSUS Karlu Erjavcu. V pogovoru, ki je nastal le dva dneva po volitvah, je Erjavec med drugim dejal, da je Cerar "zgodba za eno leto".

Že kmalu po volitvah je SMC res zapustil eden od njenih ustanoviteljev Bojan Dobovšek, ki trenutno deluje v poslanski skupini nepovezanih poslancev, skupaj z Alenko Bratušek in Mirjam Bon Klanjšek. Že pred novim letom je Dobovšek ustanovil zavod, ki bo osnova za interesno združenje proti korupciji, finančni kriminaliteti in neformalnim mrežam. Iz tega po Dobovškovih besedah lahko nastane tudi nova politična stranka.

Erjavec je ob zagovoru svojih besed na posnetku novinarjem med drugim rekel, da bi se lahko zgodilo, da bi Dobovšku sledilo tudi deset poslancev SMC. Se Erjavčeve besede lahko uresničijo?

Bo Laj ostal v poslanski skupini? Franc Laj za zdaj ostaja v poslanski skupini SMC, a kot je dejal, dokončne odločitve še ni sprejel. Včeraj je sicer Erik Kopač na novinarski konferenci dejal, da bo Laj še naprej podpiral strankine projekte.

Na vprašanje, ali se je že pogovarjal z nekdanjim poslancem SMC Bojanom Dobovškom, da bi se pridružil njegovi poslanski skupini, je Franc Laj odgovoril, da se pogovarja z vsemi, a da dokončnega dogovora še ni.

Dobovšek je prav tako poudaril, da se je v preteklosti pogovarjal z veliko osebami, ki so spraševale, kako je biti nepovezani poslanec in kako je v njihovi poslanski skupini. Kot je dejal, se ni pogovarjal le s poslanci največje vladne stranke, ampak tudi s poslanci preostalih poslanskih skupin, ki spadajo na levi politični pol. "Pogovori s poslanci desnih strank so bili bolj informativne narave," je ob tem dejal Dobovšek.

Kako trdna je SMC? Kopač je včeraj tudi zavrnil nekatera ugibanja, da v stranki zaradi zadnjih afer obstaja splošno nezadovoljstvo in da Laj ni osamljen primer. Dejal je, da v stranki ves čas razpravljajo o aktualnih vprašanjih, a stranka zaradi odstopa poslanca ne bo razpadla.

Poudarja, da se število članov v stranki ne spreminja. "So tako odhodi iz stranke kot prihodi vanjo." Tako po Kopačevih besedah stranka ne gre po poti LDS, Zares in Pozitivne Slovenije.

Ne spreglejte