Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 3. 2016,
17.48

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

5

Natisni članek

Slavica Cimperman Stanislav Berce ljubljanska urgenca urgenca

Sreda, 30. 3. 2016, 17.48

6 let, 7 mesecev

Ali ministrstvo za zdravje prek javnih razpisov polni žepe prijateljem?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

5

Gradnja ljubljanske urgence | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Po nepregledni porabi sredstev v številnih gradbenih projektih se je ministrstvo za zdravje odločilo podrobneje preverjati porabo državnega denarja. A znova se zapleta.

Ministrstvo za zdravje je leta 2014 na portalu javnih naročil objavilo razpis za izvedbo gradbeno-obrtniških in inštalacijskih del ter dobavo in montažo vgradne opreme na objektu urgence ljubljanskega kliničnega centra. Med razpisnimi pogoji je med drugim zahtevalo, da izvajalec vodi nadzor gradnje s pomočjo informacijsko-tehnološkega orodja 5D. Ta v povezavi s 3D modelom objekta, časom gradnje in stroški gradnje nadzira potek del.

Gre za orodje za nadzor gradnje, ki mora omogočati pravočasno zaznavanje problemov in sprememb v poteku gradnje, obenem pa zagotavlja ustrezno ukrepanje v okviru predvidene kakovosti, časa in stroškov izvedbe. Plačati in zagotoviti ga mora izvajalec del.

Nov sistem nadzora za gradbene projekte

V torkovi oddaji Svet na Kanalu A je Slavica Cimperman, na ministrstvu za zdravje pristojna za javne razpise, razlagala, da je tri leta vztrajala, da mora ministrstvo preveriti "vsak tisočak, ki ga plača gradbincem". Nadzor ji je uspelo vzpostaviti šele lani, poroča Kanal A.

Nepravilnostim in nepreglednosti pri gradnji v ljubljanskem UKC ni videti konca. Enako velja za njihov urgentni center. | Foto: Bor Slana Nepravilnostim in nepreglednosti pri gradnji v ljubljanskem UKC ni videti konca. Enako velja za njihov urgentni center. Foto: Bor Slana

Razpisnim pogojem zadostilo le Bercetovo podjetje

Stanislav Berce, lastnik podjetja Best iz Škofje Loke, ki že od leta 1985 razvija informacijske rešitve za obvladovanje stroškov in časa gradnje investicijskih projektov, od leta 2010 dalje razvija povezave na sodobna svetovna orodja za 3D modeliranje objektov.

Z njimi lahko natančno preračuna vsak strošek gradnje. Po poročanju Kanala A mu je pri nekem projektu tako stroške gradnje z milijona evrov uspelo znižati na 800 tisoč.

V razpisnih pogojih za nadaljevanje gradbenih del na ljubljanski urgenci je ministrstvo sistem za nadzor 5D eksplicitno postavilo kot pogoj. Zadostilo mu je le Bercetovo podjetje Best.

Ker pa gre za orodje, ki se uporablja pri gradbenih investicijah, je revizijo naredila državna Družba za upravljanje investicij (DRI). Ta je ugotovila, da je sistem neustrezen, saj nima primerne točnosti. Ministrstvu je zato predlagalo, naj pripravi javni razpis za naročilo primernega izvajalca, a je ministrstvo vztrajalo pri uporabi izbranega orodja.

"Ministrstvo za zdravje med drugim uspešno sodeluje z DRI na več projektih, ki se je s to tehnologijo seznanilo v okviru nadaljevanja projekta DTS. Ministrstvo za zdravje je to tehnologijo prepoznalo kot uporabno in koristno," se je glasil odgovor ministrstva na vprašanje, zakaj vztrajajo pri nadzornemu sistemu 5D. "Sistem je toliko točen, kolikor natančno je izdelan 3D model," trdijo. Enako nam je zatrdil Berce.

Prijateljske naveze?

Po naših informacijah Berce orodje 5D za supernadzor gradenj prodaja prek prijateljskih navez na zdravstvenem ministrstvu. Sodelovanje Berceta z ministrstvom naj bi segalo še v čas, ko je bil najmočnejša oseba na ministrstvu Alojz Unetič. Ta je eden glavnih operativcev za investicije v zdravstvu, znan pa je tudi iz drugih afer v zdravstvu. Berceta naj bi podpirala tudi Cimpermanova, njegovo orodje pa naj bi tudi do petdesetkrat presegalo vrednost konkurenčnih ponudnikov.

Berce navedbe o dragi programski opremi odločno zavrača. "Best lastno IT orodje za načrtovanje in nadzor stroškov gradnje (4D + 5D) razvija in uporablja od leta 1985. Mesečna licenca za uporabo je od 20 do 50 evrov na mesec, odvisno od števila uporabnikov," pove Berce.

Informacije o prijateljskih navezah na ministrstvu "ostro zanikajo". "Treba je poudariti, da je tak način nadzora uveljavljen tudi v drugih evropskih državah. Ministrstvo za zdravje bo tako orodje praviloma tudi v bodoče dodalo v pogodbeno obveznost deležnikom investicijskih gradenj," pravijo na ministrstvu.

"Pri pregledu ponudbe projektanta za tretjo fazo gradnje ljubljanske urgence (ne za fazo, ki se trenutno izvaja) smo ugotovili, da orodje Best, ki naj bi zagotavljalo 5D-tehnologijo, ne zagotavlja medsebojne povezanosti med tridimenzionalnim modelom, časovnim prikazom gradnje in prikazom stroškov. Ta neposredna medsebojna povezanost je osnovna in ključna značilnost 5D-tehnologije," pa so nam odgovorili iz DRI.

Berce ni želel odgovoriti, kolikokrat se je srečal s Cimpermanovo. Na vprašanje ali so bili njegovi kontakti zavedeni v register lobistov pri komisiji za preprečevanje korupcije pa nam je odgovoril, da je njegovo podjetje Best pogodbeni partner ministrstva, zato mu ni treba prijavljati lobističnih stikov.

Ne spreglejte