Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 7. 2021,
11.34

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

117

Natisni članek

cepljenje

Četrtek, 8. 7. 2021, 11.34

2 leti, 9 mesecev

Poklukar: O obveznem cepljenju ta trenutek ne razmišljamo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

117

V številnih državah se pogovarjajo o morebitnem obveznem cepljenju, tudi v Sloveniji se vse pogosteje omenja to možnost. Minister za zdravje Janez Poklukar je v izjavi za medije povedal, da je cepljenje privilegij, da pa o obveznem cepljenju proti covid-19 ne razmišljajo. Tudi vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Bojana Beović je dejala, da konkretnih pogovorov o tem ni.

V skupni izjavi za medije ministra za zdravje Janeza Poklukarja ter predsednice zbornice zdravstvene in babiške nege Monike Ažman, je minister izpostavil, da je cepljenje privilegij, saj odpira šole, družbo, kulturo, gospodarstvo, in s tem rešuje plače: "Z izbiro cepiva poskrbimo, da bo jeseni zdravstvo odprto in ne bo 'izgubljalo energije' za covidne bolnike." 

Danes se je s pismom obrnil na medicinske sestre s povabilom in prošnjo, da skupaj pristopijo k cepljenju. Minister je v pismu medicinskim sestram poudaril, da je ključno, da zdravstveno osebje razume in podpira cepljenje. Medicinske sestre, ki so nemalokrat prvi in najpogostejši stik z bolnikom, prosi, da se obrnejo na svoje paciente ter jim predstavijo pomembnost in prednosti cepljenja.

Na vprašanje o morebitni uvedbi obveznega cepljenja le za določene skupine, na primer za zdravstveno osebje, je minister odgovoril, da je ta trenutek nujno treba zagotoviti varnost in zdravje vseh, še posebej tistih, ki prihajajo v zdravstvene zavode na zdravljenje. "Pričakujemo takšne in podobne pobude s strani stroke, in če bo tudi stroka predlagala enako, ne vidim razlogov, da tudi politika ne bi zmogla moči, da to sprejmemo," je pojasnil. 

Poleg tega je minister naznanil, da so na vladi sprejeli sklep, da 260 tisoč odmerkov cepiva AstraZeneca donirajo Egiptu. 

Bi moralo biti cepljenje obvezno? Beovićeva: V Sloveniji bi bilo to lažje izvesti.

" Cepljenje - delež cepljenih (8.7.2021) | Foto: NIJZ Foto: NIJZ Naša odgovornost je, da ljudem povemo, da zagovarjamo obvezno cepljenje in tako preprečimo širjenje virusa," je povedala. Ta razprava poteka tudi v državah, kjer sicer obveznih cepljenj nimajo, je še dodala, zato meni, da bi v primeru, da bi se to zgodilo v Sloveniji, bilo to lažje izvedljivo, saj nekatera obvezna cepljenja že imamo. Otroci v Sloveniji pa niso prednostna skupina, ki bi jo želeli cepiti, je še povedala Beovićeva, se pa lahko cepijo, sploh tiste skupine otrok, ki so ranljive oziroma spadajo v rizično skupino. 

 

 

Sicer pa je Beovićeva zatrdila, da resni pogovori o obveznem cepljenju ne potekajo, spremljajo pa dogajanje po drugih državah. 

Ugotavlja še, da so tvegane skupine načeloma precepljene, veliko je tudi takih, ki so virus preboleli. Svetujejo pa čim hitrejše cepljenje z drugim odmerkom. "Učinkovitost je v celoti res nekoliko manjša, ampak vseeno svetujemo vsem, ki se še morajo cepiti z drugim odmerkom cepiva, da to storijo v čim krajšem času, saj je učinkovitost proti novi različici tako močnejša," je povedala vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Bojana Beović. V primeru cepiva Astra Zenece to pomeni drugi odmerek v obdobju štirih tednov po prejemu prvega odmerka cepiva. 

Ali bi v Sloveniji morali uvesti obvezno cepljenje proti covid-19?

  • Da
    26,14 %
    2741 glasov
  • Ne
    73,86 %
    7744 glasov
Oddanih 10485 glasov

Kaj sledi jeseni?

Včeraj je Beovićeva za 24ur pojasnila, da se ponavlja lanski scenarij, različica delta, ki je vse bolj razširjena tudi pri nas, je prisotna v bolj kužni različici. Po njenih besedah je skrb vzbujajoče, da je delež precepljenih v Sloveniji še vedno nizek. Trenutno je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) polno cepljenih 34,1 odstotka vsega prebivalstva.

"Če se nam v zadnjem hipu ne bo uspelo organizirati in se cepiti, če ne bomo previdni pri vseh vrstah potovanj, je četrti val tako rekoč neizbežen," je še povedala Beovićeva, ki meni, da gre za ukrep, ki je zelo pomemben.  

' beovic za thumb | Foto:

Je različica delta res tako nevarna?

Na podlagi znanih podatkov je različica delta še bolj nalezljiva od drugih različic virusa, pojasnjujejo na NIJZ. Prve ocene Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni kažejo, da bo ta različica do konca avgusta pomenila 90 odstotkov vseh okužb na območju Evropske unije.

Navajajo še, da je velika verjetnost, da se bo širila predvsem med mladimi in drugimi, ki še niso bili cepljeni. Skrb vzbujajoče je dejstvo, da lahko različica delta okuži tudi tiste, ki so že prejeli prvi odmerek odobrenih cepiv proti bolezni covid-19, pri katerih se cepljenje opravi z dvema odmerkoma.

Spodbudno je, da tisti, ki so polno cepljeni, razvijejo visoko zaščito tudi proti tej različici. Nobeno cepivo ne zagotavlja 100-odstotne zaščite, vendar cepljenje proti bolezni covid-19 močno zniža tveganje za težji potek bolezni oziroma hospitalizacijo. 

Novice Napoved: Če ne bo precepljenosti, sledi zaprtje. Stranke: To bomo storili.

Cepljenje - po starostnih skupinah (8.7.2021) | Foto: NIJZ Foto: NIJZ

Cepljenje - delež po regijah (8.7.2021) | Foto: NIJZ Foto: NIJZ

Ne spreglejte