Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 11. 2022,
13.33

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,33

114

Natisni članek

vandalizem AKOS avtomobil Nova24TV

Petek, 4. 11. 2022, 13.33

1 leto, 5 mesecev

Akos: V televizijskem programu Nove24TV spodbujali nasilje in sovraštvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,33

114

Nova24tv.si | Zavezanec, NTV24.si, mora oblikovati smernice ravnanja za preprečitev spodbujanja nasilja ali sovraštva, ki bodo temeljile na zakonskih določbah in ugotovitvah inšpekcijske odločbe, z obema aktoma pa v nadaljevanju tudi seznaniti novinarje in druge odgovorne osebe, so sporočili z agencije. | Foto STA

Zavezanec, NTV24.si, mora oblikovati smernice ravnanja za preprečitev spodbujanja nasilja ali sovraštva, ki bodo temeljile na zakonskih določbah in ugotovitvah inšpekcijske odločbe, z obema aktoma pa v nadaljevanju tudi seznaniti novinarje in druge odgovorne osebe, so sporočili z agencije.

Foto: STA

Akos je v inšpekcijskem nadzoru nad izdajateljem televizijskega programa Nova24TV, družbo NTV24.si, v oddaji Kdo vam laže?, predvajani 28. junija, prepoznal spodbujanje nasilja in sovraštva do skupine oseb ali člana take skupine na podlagi prepričanja, političnega ali drugega mnenja, s čimer je kršen zakon o avdiovizualnih medijskih storitvah.

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) je zavezancu z odločbo naložila ukrepe za odpravo ugotovljenih nepravilnosti, in sicer mora zavezanec umakniti predmetno oddajo v delu, ki predstavlja ugotovljeno kršitev. Poleg tega oddaje v tem delu ne sme predvajati na televizijskem programu Nova24TV in ne na morebitni drugi avdiovizualni medijski storitvi, ki je pod njegovo uredniško odgovornostjo, v svojem televizijskem programu pa mora objaviti izrek odločbe, so sporočili z agencije.

NTV24.si mora oblikovati smernice ravnanja za preprečitev spodbujanja nasilja ali sovraštva

Prav tako mora zavezanec, NTV24.si, oblikovati smernice ravnanja za preprečitev spodbujanja nasilja ali sovraštva, ki bodo temeljile na zakonskih določbah in ugotovitvah inšpekcijske odločbe, z obema aktoma pa v nadaljevanju tudi seznaniti novinarje in druge odgovorne osebe, so zapisali na agenciji.

Zavezanec mora v predpisanem roku, najkasneje v tridesetih dneh od vročitve odločbe, obvestiti agencijo o odpravljenih nepravilnostih in sprejetih ukrepih.

denar
Novice Zagovornik načela enakosti: Prejšnja vlada solidarnostni dodatek razdeljevala diskriminatorno

Agencija zaznava povečanje različnih pojavov nestrpnosti oziroma diskriminacije

Agencija pri svojem delu zaznava povečanje različnih pojavov nestrpnosti oziroma diskriminacije v informativnih programskih vsebinah avdiovizualnih medijskih storitev, predvsem v televizijskih programih.

Agencija zato javnost in izdajatelje medijev opozarja, da je na podlagi 9. člena zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah prepovedano spodbujanje nasilja ali sovraštva in ščuvanje k storitvi terorističnih kaznivih dejanj.

Akos je inšpekcijski postopek uvedel po tem, ko je voditelja Borisa Tomašiča v oddajo Kdo vam laže? poklical gledalec, ki je pozval k obračunu z orožjem. Po poročanju revije Reporter je zadevo začelo preiskovati tudi pristojno državno tožilstvo.

Tomašič je sicer na Twitterju danes objavil naslednjo fotografijo.

Ne spreglejte