Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 1. 2023,
15.38

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,59

65

Natisni članek

modernizacija javna uprava Sanja Ajanović Hovnik

Torek, 17. 1. 2023, 15.38

1 leto, 3 mesece

Ajanović Hovnikova bo modernizirala javno upravo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,59

65

Sanja Ajanović Hovnik | Poleg modernizacije javne uprave je Sanja Ajanović Hovnik kot prednostno nalogo ministrstva izpostavila tudi spremembo uslužbenskega sistema vzporedno z reformo plačnega sistema. | Foto STA

Poleg modernizacije javne uprave je Sanja Ajanović Hovnik kot prednostno nalogo ministrstva izpostavila tudi spremembo uslužbenskega sistema vzporedno z reformo plačnega sistema.

Foto: STA

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je ustanovila strokovni svet za modernizacijo javne uprave. K sodelovanju v novoustanovljenem posvetovalnem telesu, ki bo sestavljeno iz treh delovnih skupin, je povabila predstavnike univerz in fakultet, gospodarskih in obrtnih združenj, nevladnega sektorja ter zaposlene v javni in državni upravi.

Prva delovna skupina se bo posvečala regulatornemu okvirju, torej zakonodaji, v okviru katere delujejo državni organi, je na današnji novinarski konferenci pojasnila ministrica Ajanović Hovnikova. Glavna prednost skupine bo modernizacija zakona o pravnem poslovanju, pa tudi resolucija o normativni dejavnosti. Slednja je, tako ministrica, sicer dobra, a premalo vključujoča. Odločevalci, po njenih besedah, premalokrat uporabljajo napotila resolucije, z večjim vključevanjem javnosti pa bi odločitve pridobile dodatno legitimnost.

Pomanjkanje medresorskega usklajevanja

Vključevanje javnosti je izpostavila kot zelo pomembno za povečanje zaupanja državljanov v odločitev politike, ob tem pa kot pomembno izpostavila tudi presojo učinkov pred sprejetimi ukrepi in po določenem obdobju, ko so ukrepi že v veljavi. Na ministrstvu ob tem zaznavajo tudi pomanjkanje medresorskega sodelovanja.

evro denar
Novice Rešitev vlade: rast javnih plač bi vezali na rast plač pri zasebnikih

Druga delovna skupina bo bdela nad reorganizacijo upravnih enot, kjer bodo iskali sinergije z lokalno samoupravo. Ocenila je, da je na tem področju še veliko prostora za izboljšave, saj je trenutnih 58 upravnih enot med seboj zelo neenakih. Tudi kar se tiče pravnih praks, kar je z vidika pravne države nedopustno, je poudarila.

Ministrica o predolgih postopkih

Spomnila je tudi, da marsikateri postopki trajajo predolgo in so zato neučinkoviti, uporabnike pa spravljajo v stisko. Najbolj izrazito na področju tujcev, kjer imajo, po njenih besedah, pripravljene kratkoročne ukrepe, ki jih bodo v kratkem sprejeli v okviru zakona o tujcih.

"Tu bomo pod določenimi pogoji odpravljali krajevno pristojnost, bomo pa tudi naslovili kar nekaj administrativnih obremenitev, za katere smo zaznali, da jih lahko brez nekega prevelikega tveganja naslovimo in tudi s tem pohitrimo postopke," je dejala in dodala, da v prihodnjih mesecih pričakuje določene izboljšave tudi na najbolj obremenjenih upravnih enotah.

Ob tem razmišljajo tudi o različnih možnostih reorganizacije upravnih enot.

Digitalizacija upravnega poslovanja

Tretja delovna skupina pa se bo ukvarjala z digitalizacijo upravnega poslovanja. Prevečkrat se, po njenih besedah, soočamo z digitalizacijo sicer starih organizacijskih struktur, kar ne pomeni premika na bolje.

Sanja Ajanović Hovnik
Novice Ajanović Hovnikova MNZ in policiji: Moj namen je ministrstvo popeljati v mirnejše vode

Posvetovalno telo se je po besedah ministrice že sestalo, v roku desetih dni pa se bodo prvič sestale še delovne skupine. Prve rešitve pričakuje v drugi polovici letošnjega leta, implementacijo rešitev pa v prihodnjem letu.

Sprememba uslužbenskega sistema

Poleg modernizacije javne uprave je kot prednostno nalogo ministrstva izpostavila tudi spremembo uslužbenskega sistema vzporedno z reformo plačnega sistema.

Sanja Ajanović Hovnik
Novice Ajanović Hovnikova zgrožena: do konca meseca imajo čas za sprožitev delovnopravnih postopkov
Sanja Ajanović Hovnik
Novice Ajanović Hovnikova prevzela posle Bobnarjeve

 

Ne spreglejte