Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 1. 2023,
12.37

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,81

66

Natisni članek

Sanja Ajanović Hovnik policija poročilo protesti

Torek, 10. 1. 2023, 12.37

1 leto, 3 mesece

Ajanović Hovnikova zgrožena: do konca meseca imajo čas za sprožitev delovnopravnih postopkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,81

66

Sanja Ajanović Hovnik | Ajanović Hovnikova je kot državljanka zgrožena nad ugotovitvami poročila, kot ministrica pa je dolžna poskrbeti, da se take zlorabe nikoli več ne ponovijo.  | Foto STA

Ajanović Hovnikova je kot državljanka zgrožena nad ugotovitvami poročila, kot ministrica pa je dolžna poskrbeti, da se take zlorabe nikoli več ne ponovijo.

Foto: STA

Na podlagi poročila o izrednem strokovnem nadzoru nad ravnanjem policije pri varovanju protestov v letih 2020 in 2021 na notranjem ministrstvu pričakujejo, da policija v naslednjem koraku izvede notranje varnostne postopke preverjanja in na podlagi ugotovitev sproži delovnopravne postopke. Rok za izvedbo tega ukrepa se izteče konec meseca. Kot je dejala notranja ministrica Sanja Ajanović Hovnik, je sama kot državljanka zgrožena nad ugotovitvami poročila, kot ministrica pa je dolžna poskrbeti, da se take zlorabe nikoli več ne ponovijo.

Na podlagi poročila o izrednem strokovnem nadzoru nad ravnanjem policije pri varovanju protestov je ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, ki po odstopu ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar začasno vodi notranje ministrstvo, že podala usmeritve in navodila, na podlagi katerih pričakuje ustrezno ravnanje policije, je dejala na današnji novinarski konferenci.

O tem, koliko premestitev in zamenjav posameznih kadrov bo to prineslo, Ajanović Hovnikova danes ni odgovorila. Policija bo o svojih ugotovitvah poročala 31. januarja in takrat bo tudi znano, koliko ljudi so identificirali na policiji in koliko na notranjem ministrstvu, je dejala. "Naše poročilo je zelo eksaktno, iz njega jasno izhaja, kje smo identificirali težave. Pričakujemo, da jih bo policija našla na istem mestu in ob tem v nadaljevanju ustrezno ukrepala," je ob tem dodala ministrica.

Ajanović Hovnikova zgrožena nad ugotovitvami poročila 

Kot je še dejala, je sama kot državljanka zgrožena nad ugotovitvami poročila, kot ministrica pa je dolžna poskrbeti, da se take zlorabe nikoli več ne ponovijo. Nadaljnje usmeritve policiji bodo tako šle predvsem v smeri priprave sistemskih ukrepov, ki bodo v prihodnje preprečevali zlorabo policije.

V pripravi sta tudi noveli zakonov o organizaciji in delu v policiji ter o nalogah in pooblastilih policije. Priprava sprememb bo po besedah Ajanović Hovnikove temeljila tudi na ugotovitvah poročila o nadzoru, spremembe organiziranosti pa prihajajo še v luči umika schengenske meje s slovenske južne meje.

Letos bo ključna priprava strategije upravljanja migracij 

Ministrica je med ključnimi prioritetami notranjega ministrstva za letos navedla pripravo strategije upravljanja migracij. Ob tem so v pripravi tudi spremembe zakona o tujcih, te so že v medresorskem usklajevanju z ministrstvom za javno upravo. Delo nadaljuje tudi medresorska skupina, ki bo v drugi polovici leta pripravila sistemske ukrepe za celovito obravnavo migracij in integracijo tujcev.

Svoj načrt dela za leto 2023 je sprejela tudi policija, ki bo poseben poudarek namenila medvrstniškemu in družinskemu nasilju ter problematiki femicida in spolnih zlorab.

Ajanović Hovnikova je vodenje resorja po odstopu Bobnarjeve prevzela začasno, za največ tri mesece. O tem, ali je morebiti tudi med kandidati za novega notranjega ministra, je danes dejala le, da je trenutno njena ključna naloga na tem resorju zagotavljanje njegovega nemotenega delovanja, o kandidatu za notranjega ministra pa da se bo izrekel premier Robert Golob, ko bo sprejel odločitev.

Ali bi sprejela vodenje tega resorja, ministrica ni izrecno zanikala, odgovorila je le, da je "odlična ministrica za javno upravo".

Sanja Ajanović Hovnik
Novice Ajanović Hovnikova MNZ in policiji: Moj namen je ministrstvo popeljati v mirnejše vode
Sanja Ajanović Hovnik
Novice Ajanović Hovnikova prevzela posle Bobnarjeve
Robert Golob, Tatajana Bobnar
Novice Premier Golob bo v ponedeljek obvestil DZ o odstopu ministrice Bobnar
Protesti torek, 5.10.2021
Novice Izredni nadzor potrdil hude kršitve policistov na protestih #video
Ne spreglejte