Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 1. 2023,
12.47

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

6

Natisni članek

zapor sodišče smrt smejalni plin afera bolnišnica

Četrtek, 5. 1. 2023, 12.47

1 leto, 3 mesece

Afera smejalni plin: dva obtožena v zapor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

6

Šempeter pri Gorici, bolnišnica Šempeter, bolnišnica Franca Derganca | Za 52-letnega delavca iz Anhovega, ki se je marca 2016 poškodoval v delovni nesreči, je bilo zdravljenje na novem urgentnem oddelku šempetrske bolnišnice usodno. | Foto STA

Za 52-letnega delavca iz Anhovega, ki se je marca 2016 poškodoval v delovni nesreči, je bilo zdravljenje na novem urgentnem oddelku šempetrske bolnišnice usodno.

Foto: STA

Dva od šestih obtoženih v zadevi smejalni plin v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca v Novi Gorici sta na današnji obravnavi na novogoriškem sodišču krivdo priznala in dobila zaporno kazen. Sodnica jima je izrekla po eno leto in deset mesecev zaporne kazni, ki jo lahko odslužita s 1.330 urami dela v splošno korist. Preostali štirje obtoženi krivde niso priznali.

52-letnega delavca iz Anhovega so zaradi poškodb po delovni nesreči marca 2016 zdravili na novem urgentnem oddelku šempetrske bolnišnice. 

Čeprav poškodbe niso bile tako hude, da bi bilo zaradi njih ogroženo njegovo življenje, je moški med postopkom na urgenci umrl. Za njegovo smrt naj bi bil kriv dušikov oksid oziroma smejalni plin, ki je pritekel po cevki namesto kisika.

Umrla še dva bolnika 

Izvedenec medicinske stroke je presodil, da obstaja visoka verjetnost, da sta zaradi delovanja dušikovega oksida umrla še dva bolnika, zato se je zahteva za sodno preiskavo nanašala na tri sumljive smrti, ogrožena pa naj bi bila življenja še štirih ljudi.

Okrožno državno tožilstvo je v zvezi s tragičnimi dogodki na šempetrski urgenci na novogoriško okrožno sodišče vložilo zahtevo za preiskavo zoper devet osumljenih. Preiskava je bila končana novembra 2020, obtožnico zoper šesterico pa je novogoriško tožilstvo na sodišče vložilo februarja 2021.

Šesterica obtožena odgovornosti za smrt bolnikov zaradi malomarnosti 

Šesterica je obtožena odgovornosti za smrt bolnikov zaradi malomarnosti pri montaži plinskih napeljav v urgentnem centru šempetrske bolnišnice leta 2015. Krivdo sta priznala Boris Hočevar in Vili Batič.

Za Damjana Grilja, Igorja Zabreta, Marjana Orla in Vinka Jazbeca, ki so se že na novembrskem predobravnavnem naroku izrekli za nedolžne, se bo sodni postopek nadaljeval. Začetek sodne obravnave je napovedan za marec prihodnje leto.

Obtožnica Grilju očita, da je v urgentnem bloku Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca v Šempetru pri Gorici z opustitvijo dejanja, ki bi ga moral storiti za zagotovitev splošne varnosti ljudi, iz malomarnosti povzročil nevarnost za življenje ljudi, posledica česar je bila smrt najmanj dveh oseb, katerih življenji ob obravnavi na urgenci nista bili ogroženi.

Batič in Zabret sta bila leta 2015 v urgentnem bloku šempetrske bolnišnice odgovorna za vodenje gradbenih del, Orel in Jazbec pa sta bila v času gradnje urgentnega bloka odgovorna za nadzor gradbenih del. Prav tako je bil kot nadzornik gradbenih del v času gradnje obtožen Hočevar.

Šempeter pri Gorici, bolnišnica Šempeter, bolnišnica Franca Derganca
Novice Tožnikom v aferi smejalni plin bodo izplačali odškodnine
Ne spreglejte