SiolNET. Novice Slovenija
2,59

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Afera Kralj: Šarec zanika, da je sekretarju naročil klic

2,59

termometer

Marjan Šarec
Foto: STA

Več kot mesec dni po razkritju afere generalnega sekretarja LMŠ Braneta Kralja, ki je s političnimi pritiski poskušal vplivati na postavitev Igorja Šoltesa za direktorja Uradnega lista, so v prostorih protikorupcijske komisije potekala zaslišanja vpletenih akterjev. Med zaslišanimi je bil tudi premier Marjan Šarec, ki zanika vpletenost. 

Brane Kralj Novice Generalni sekretar LMŠ naj bi pritiskal na nadzornico, Šarec pričakuje pojasnila

Konec avgusta je predsednica Nadzornega sveta Uradnega lista Irena Prijović pristojnim institucijam, tudi Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) in protikorupcijski komisiji (KPK), prijavila pritiske generalnega sekretarja največje koalicijske stranke LMŠ Braneta Kralja.

21. avgusta naj bi namreč prejela klic generalnega sekretarja največje vladne stranke LMŠ Braneta Kralja, ki ji je naročil, da "država pričakuje imenovanje Igorja Šoltesa za direktorja Uradnega lista, in zahteval poročanje o kadrovskem postopku njemu mimo in pred kakršnokoli komunikacijo s SDH". Šoltesu se, omenimo, izteka mandat evropskega poslanca.

Kralj je klic potrdil, a dejal, da je Prijovićevi le "omenil, da bi bil dr. Igor Šoltes lahko dober kandidat za direktorja Uradnega lista. Obžalujem, da je gospa razumela to kot pritisk, kajti namen mojega klica je bil zgolj povedati, da je nekdanji predsednik Računskega sodišča in kandidat Desus na evropskih volitvah po moji oceni dober kandidat za to mesto." 

Šarec: Klica nisem naročil

Brane Kralj Foto: STA Dan po prijavi je Prijovićeva že pričala pred KPK in intervencijo Kralja opisala kot "brutalno", Šarec pa je napovedal Kraljevo odstavitev, ki pa se do danes ni zgodila. 

Danes je v prostorih KPK potekalo zaslišanje tako Prijovičeve kot Kralja, zaslišali pa so tudi premierja Šarca. Ta je za 24ur.com dejal, da je bil na zaslišanje povabljen kot priča, vprašali pa naj bi ga tudi, ali je vedel za klic in če ga je naročil. Kot je še povedal za spletni portal, klica ni naročil. 

"Nenavadna" odzivnost KPK

Na vprašanje, ali je bil postopek izpeljan korektno glede na to, da je predsednik komisije Boris Štefanec v dneh po izbruhu afere trditve Prijovićeve navajal kot dejstva, je premier odgovoril: 

"Ponavadi tovrstnih ravnanj organov ne komentiram, zato se bom komentarja tudi tokrat vzdržal. Mogoče pa je bilo malenkost nenavadno, da v kakšnih bolj odmevnih primerih tega ni bilo, tukaj pa takoj. Ne vem, ni moje, da sodim o tem. Te organe spoštujem, tako protikorupcijsko komisijo kot tudi sodišča in druge, ter se v to ne spuščam. Danes sem prišel sem, povedal sem, kar vem, in to je to." 

Marjan Šarec Novice Šarec: Kralj ne bo več generalni sekretar, ravnal je zelo naivno #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin