Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 4. 2015,
22.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Patria Janez Janša Janez Janša Tone Krkovič Ivan Črnkovič

Četrtek, 23. 4. 2015, 22.10

8 let

9 vprašanj in odgovorov o zadevi Patria

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Lahko prvak SDS Janez Janša zahteva odškodnino za čas, ko je bil v zaporu? Poiskali smo devet odgovorov na najpogostejša vprašanja.

Ustavni sodniki so razveljavili obsodilne sodbe Janeza Janše, Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča v zadevi Patria. Primer se vrača na prvo stopnjo v ponovno odločanje.

Ali Janša, Krkovič in Črnkovič po razveljavitvi sodbe v zadevi Patria veljajo za obsojene ali za nedolžne? Kdor pred sodiščem ni pravnomočno obsojen, v Sloveniji velja za nedolžnega. Tako določa ustava v 27. členu. Za nedolžnega velja tudi, če primer zastara, saj mu krivda ni bila dokazana.

Ali so Janša, Krkovič in Črnkovič po razveljavitveni sodbi ustavnega sodišča upravičeni do odškodnine? Do kakšne odškodnine? Da. Janša, Krkovič in Črnkovič lahko zahtevajo odškodnino za čas, ki so ga neupravičeno preživeli v zaporu. Zahtevajo lahko tudi povrnitev premoženjske (kot je recimo izpad dohodka) in nepremoženjske škode (recimo okrnjen ugled, poslabšanje zdravstvenega stanja).

Kako visoka je lahko ta odškodnina? Državno pravobranilstvo je med letoma 1999 in 2013 sklenilo 930 poravnav zaradi neupravičenega pripora in zapora in izplačalo za več kot osem milijonov evrov odškodnin. Zaradi neutemeljenega zapora so oškodovanci na sodišče vložili 27 tožb, z njimi pa od države skupno iztožili slab milijon evrov in pol. Višine odškodnine sicer ni mogoče vnaprej predvideti. Najvišjo odškodnino je dobil Martin Uhernik, ki je v zaporu neupravičeno preživel sedem let. Država mu je morala plačati 460 tisoč evrov za premoženjsko in nepremoženjsko škodo. Milica Makoter se je z državo zaradi neupravičenih 1225 dni zaporu poravnala za 260 tisoč evrov – v tem znesku sta zajeti premoženjska in nepremoženjska škoda.

Pri odmeri odškodnine je treba upoštevati leto in trajanje zapora, ali ima oškodovanec družino ter naravo in težo kaznivega dejanja. Med kriterije šteje tudi to, ali je bila zadeva medijsko odmevna in ali je bila posledica medijske odmevnosti večje oškodovanje stranke, pojasnjujejo na državnem pravobranilstvu.

Na odmero odškodnine vplivajo tudi zdravstveno poslabšanje, ugled, ki ga je oškodovanec užival v svojem okolju, prisilna odtujitev iz družinskega in življenjskega okolja, upoštevajo pa tudi starost oškodovanca.

Višina odškodnine za nepremoženjsko škodo je sicer odvisna od stopnje prizadetosti oškodovanca in namena odškodnine. Zakon je ne določa, govori le o ustrezni denarni odškodnini.

Pri oceni izgubljenega dohodka se upošteva dohodek, ki bi ga oškodovanec po pričakovanjih ustvaril, če ne bi bil neupravičeno zaprt.

Ali lahko na višino odškodnine vpliva prestajanje kazni na odprtem oddelku zapora? Ne, zapor je zapor.

Je razveljavitev sodbe zaradi procesnih napak "vredna manj" kot vsebinska razveljavitev sodbe? Ne, pravno ima oboje enako težo. Sicer pa je Jurij Toplak z mariborske pravne fakultete pojasnil, da se ustavno sodišče ne ukvarja niti s procesnimi niti z materialnimi določbami, ampak se ukvarja s kršitvami ustave, ki so nad procesnimi in materialnimi. Ustavno sodišče se je ukvarjalo samo z vprašanjem, ali je bila kršena ustava.

Koliko je stal celoten proces Patria? 25.736,98 evrov, v ta znesek pa niso vključeni stroški strank, torej tudi ne stroški odvetnikov.

Ali je Janez Janša lahko še kdaj obsojen zaradi Patrie? Ko bo ta postopek končan (odločen ali zastaran), ponovno sojenje o istem dogodku iz preteklosti ne bo več mogoče.

Kdaj postopek v zadevi Patria zastara? Kaj to pomeni, da zadeva zastara? Na prvi stopnji, to je na okrajnem sodišču, bo zdaj primer dodeljen novemu sodniku, ki bo presojal, ali je obtožni predlog utemeljen. Primer Patria sicer zastara avgusta letos.

Po drugi razlagi se zastaranje podaljša za dve leti, v leto 2017. Leta 1999 je namreč vrhovno sodišče sprejelo načelno mnenje, v katerem je pojasnilo, da po pravnomočni sodbi ne teče zastaralni rok. Če pride do razveljavitve sodbe, so pravila o zastaranju ne uporabljajo. Leta 2008 je ustavno sodišče presodilo, da rok za ponovljeno sojenje ne more teči v nedogled, zato so določili dveletni rok. Novi kazenski zakonik iz leta 2008 je to uzakonil. Zastaralni rok v zadevi Patria bi po mnenju nekaterih tako začel teči 20. aprila, ko je ustavno sodišče sprejelo svojo odločitev, zato primer zastara 20. aprila 2017.

Koliko sodnikov, tožilcev in odvetnikov je sodelovalo v postopku Patria? 17 sodnikov, trije tožilci, pet odvetnikov.

Ne spreglejte