Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 5. 2016,
13.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Vzajemna zdravstveno zavarovanje za tujino

Četrtek, 5. 5. 2016, 13.06

6 let, 7 mesecev

12 nasvetov za potovanje z otroki

Oglasno sporočilo

Foto: Vzajemna

Priprave na težko pričakovane družinske počitnice zahtevajo veliko načrtovanja, potrpljenja in truda. Več časa, kot boste vložili v to, prijetnejše bodo počitnice. Pri tem bodite osredotočeni na pomembne stvari in manj na tiste, ki niso ravno ključnega pomena. Da boste s svojimi malimi sončki preživeli čim več brezskrbnih počitnic, si preberite nekaj popotniških nasvetov.

1. Vzemite si čas

Najboljša stvar, ki si jo lahko vzamete – bodisi na letališču, ogledu znamenitosti ali na poti od točke A do B – je čas. Malčki zelo radi raziskujejo in se požvižgajo na časovni pritisk, zato tudi vi ohranite mirno kri in se ne obremenjujte preveč s tem, kaj vse si morate še ogledati. Včasih raje kakšno stvar izpustite in uživajte v danem trenutku. Največ, kar lahko naredite, je, da v časovni okvir potovanja vključite vsa otrokova sanjarjenja, morebitne izbruhe jeze in trme in obiske toaletnih prostorov.

2. Preverite veljavnost in ustreznost osebnih dokumentov

Pred potovanjem v tujino pravočasno preverite veljavnost potnega lista oz. osebne izkaznice. Za obisk držav znotraj EU je dovolj osebna izkaznica, z njo lahko vstopite tudi v Albanijo, Hrvaško in Švico. Prav tako se s slovensko osebno izkaznico lahko potuje v Bosno in Hercegovino, Črno goro, Makedonijo in Srbijo. Za obisk drugih držav morate imeti veljaven potni list. Veliko ljudi zmotno misli, da je dovolj, če je potni list veljaven do prihoda domov. Določene države zahtevajo, da je potni list ob vstopu na njihovo ozemlje veljaven vsaj še pol leta ali več.

 | Foto: Vzajemna Foto: Vzajemna

 

 

 

 

 

3. Poskrbite za kopije dokumentov

Naredite si kopije osebnih dokumentov in si jih pošljite na svoj elektronski naslov, skupaj z vsemi drugimi pomembnimi potovalnimi dokumenti. Če se vam bo mogoče kdaj zgodilo, da boste v tujini izgubili potni list, boste z urejanjem novega prihranili res ogromno časa.

4. Prenočišča si rezervirajte vnaprej

Ne glede na to, kje boste spali, v hotelu ali kampu, si marsikateri sivi las lahko prihranite, če si vsa prenočišča rezervirati pred odhodom. Poskus spontanosti potovanja se z otroki v tem primeru preprosto ne izplača. Si predstavljate, da morate pot nadaljevati z utrujenimi in lačnimi malčki, če takoj ne najdete ustrezne sobe? Ta scenarij ni niti približno podoben prijetnemu družinskemu potovanju.

5. Naj uporabljajo fotoaparat

Za pametno naložbo se bo zagotovo izkazal nakup fotoaparata, ki je seveda prilagojen otrokom. Ta mala igračka jih spodbuja, da opazujejo okolico in se osredotočajo na to, kar jih zanima.  Verjemite, da boste presenečeni nad rezultati njihovega dela. Ponudili vam bodo svojevrsten pogled na svet, ki nastane z njihove perspektive. Super spomin na nepozabne počitnice, kajne?

 | Foto: Vzajemna Foto: Vzajemna

6. Bodite pripravljeni na vse vremenske razmere

Sliši se preprosto, a drži kot pribito, da so otroci veliko bolj srečni v novem okolju, če imajo v vseh vremenskih razmerah na sebi udobna oblačila. Glede na vse pripomočke, ki so nam dandanes na voljo, ni opravičila za oblačenje malčkov v prevelika oblačila, pozabljanje smučarskih rokavic in njihovo bosonogo tekanje po plaži, kjer je polno morskih ježkov.

7. Uporabite javni prevoz

Večina otrok neizmerno uživa v novostih, ki jih s seboj prinesejo potovanja z vlakom, avtobusom ali ladjo, zato uporabite javni prevoz, kjer je to mogoče. Otroci se bodo tako na primer zabavali ob ponavljanju imen vseh vmesnih železniških oziroma avtobusnih postaj, odkrivali okolico z druge perspektive in se naučili veliko novega.

8. Na zalogi imejte različne igre

Še posebej na daljšem potovanju so igrače nujen pripomoček za animacijo otrok in kratkočasenje med vožnjo. S pomočjo ugank, pobarvank in drugih igric bo vožnja z letalom in avtomobilom minila, kot bi mignil.

9. Ne pozabite na potovalno lekarno

Zdi se, da otroci vedno zbolijo na počitnicah. Vzroki so lahko različni, od drugače hrane, spremenjene dnevne rutine do alergij in virusnih obolenj. Zato bodite pripravljeni in s seboj vzemite vsa potrebna zdravila, s pomočjo katerih boste lajšali bolečine. Pri pripravi potovalne lekarne dobro pomislite, katere zdravstvene težave lahko doletijo vaše najmlajše. Izbor naj bo prilagojen tudi otrokovi starosti, dostopnosti medicinske oskrbe na potovanju ter načinu, trajanju in cilju potovanja.

10. Zagotovite si pomoč v primeru poškodbe ali bolezni

Doma takoj veste, koga morate poklicati in v kateri zdravstveni dom se morate odpeljati. V tujini, zlasti če potujete v bolj oddaljene kraje, lahko postane iskanje zdravnika pravi lov na zaklad. Podatki o ambulantah so včasih na voljo tudi na spletu, vendar so te informacije lahko tudi nepopolne. Ravno zaradi takšnih pogostih zagat je Vzajemna zdravstvena zavarovalnica v svoje zavarovanje za tujino vključila 24-urno asistenco v slovenskem jeziku, kjer med drugim dobite tudi takojšnje informacije o najbližjih zdravstvenih ustanovah. Evropska kartica ne nudi asistence, kar pomeni, da ste v primeru, ko potrebujete medicinsko pomoč, pri iskanju zdravnika ali ustrezne ustanove prepuščeni sami sebi.

11. Izognite se visokim stroškom zdravljenja

Pred odhodom na aktivne počitnice čez mejo ne pozabite na Vzajemnino zavarovanje za tujino, da se ne bi ob morebitni nezgodi vaše počitnice spremenile v ene najdražjih do sedaj. Stroški zdravstvenih storitev v tujini so v določenih državah zelo visoki in na tisoče turistov plača enormne zneske, ker v predpočitniški mrzlici ne pomislijo na ustrezno zdravstveno zavarovanje. Nekatere družine lahko prizadene celo do te mere, da popolnoma izpraznijo svoj varčevalni račun. Na območju Evropske unije bomo sicer delno kriti, če bomo imeli evropsko zdravstveno kartico, vendar pa ta krije le nujne primere v javni zdravstveni mreži, vemo pa, da so na turističnih destinacijah pogosto na voljo le zasebni izvajalci zdravstvenih storitev.

12. Imejte rešitev za nenačrtovane poti

Za vse, ki se s svojimi malčki čez leto pogosteje odpravljate v tujino, je pri Vzajemni na voljo paket celoletnega zavarovanja Multitrip. Z njim boste zmanjšali tveganje, da bi na počitnice ali enodnevni izlet v Trst nehote odšli brez zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini.

Ne spreglejte