Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Nedelja,
3. 9. 2017,
15.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Natisni članek

Švica Slovenci v tujini

Nedelja, 3. 9. 2017, 15.41

6 let, 6 mesecev

Slovenci v tujini

Slovenski par, ki se je v Švico odpravil s polnim avtom #SlovencivTujini

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Sonja Hladnik | Foto Osebni arhiv

Foto: Osebni arhiv

Sonja in Jernej pred leti v Sloveniji nista več videla izziva, ob tem pa sta si želela mednarodnih izkušenj, zato sta se odločila, da preizkusita življenje v tujini. Izbrala sta Zürich, čeprav Švica sprva sploh ni bila ena od želenih destinacij. Zdaj tam živita že peto leto.

Ob iskanju, kje bi Sonja in Jernej nadaljevala svoje življenje, je za favoritinjo veljala Irska, ki je po njunem okusu ena najlepših držav, ob tem pa sta priložnost videla tudi v angleškem jeziku, ki ga oba govorita.

Na koncu sta se odločila za Zürich v Švici. Na prvi pogled nekaj povsem drugega kot Irska, vendar če vemo, da ima Sonja dvojno državljanstvo in je po mamini strani tudi Švicarka ter razume švicarski dialekt, odločitev ni bila tako presenetljiva.

"Sicer je bila to ena izmed najtežjih potez v najinem življenju, a vendar nama je odprla mnogo poti," o odločitvi za odhod pravi Sonja, Jernej pa bi si želel edino to, da bi odšla še prej.


Špela iz Montane, ki živi med losi, divjimi purani, medvedi in pumami 


Avto napolnila z najpomembnejšimi stvarmi in se odpeljala

Slovenijo sta pred petimi leti zamenjala za Švico. | Foto: Osebni arhiv Slovenijo sta pred petimi leti zamenjala za Švico. Foto: Osebni arhiv Po izobrazbi je Sonja magistra ekonomije, svojo službo v Švici pa si je našla, ko sta bila še v Sloveniji, mesec dni kasneje pa sta se odpravila.

"V avto sva dala najpomembnejšo prtljago, se poslovila od najinih bližnjih," se odhoda spominja Sonja. Ob prihodu v Zürich še nista imela stanovanja in sta en teden gostovala pri Stephi, ki sta jo spoznala prek couchsurfinga, nato pa sta se začasno preselila še v apartma.

"Čeprav človek lahko veliko informacij najde na internetu, te določene stvari vedno presenetijo. V najinem primeru sva imela kar srečo, da sva dokaj hitro našla stanovanje, ki je bilo že prazno in sva se lahko takoj vselila, saj namreč po navadi čakaš tri mesece, da stanovanje zapustijo prejšnji najemniki. Po tem pa so sledili periodični obiski Slovenije, prek katerih sva počasi prevažala stvari v najino novo domovino," se začetkov spominja Sonjin partner Jernej, ki je diplomiran socialni informatik.

Se jima zdi, da sta bila na selitev dobro pripravljena? "Ja in ne, oziroma kot se reče v nemškem jeziku "jein" (ja + nein). Načeloma sva vedela, v kaj se spuščava in da se bo veliko stvari spremenilo," pravi Sonja.


Katarina iz Miamija: Čez noč lahko prideš do lepega življenja, ampak … 


Kaj ju je navdušilo?

Ob prvem stiku s Švicarji ju je navdušil njihov optimističen pogled na svet.

"Ljudje so bolj pozitivno naravnani in niso kazali nekih pretiranih skrbi za prihodnost. To je dobro vplivalo tudi na najino počutje," razlaga Jernej.

Pred odhodom si Jernej misli ni želel polniti s pričakovanji, presenetil pa ga je švicarski dialekt. Čeprav si je predstavljal, da bo bolj podoben nemščini, ni razumel popolnoma nič, ob tem pa si ni predstavljal, da v Zürichu živi toliko tujcev.

So ga pa na drugi strani navdušil javni prevoz, ki po njegovih besedah deluje perfektno, in pravila, ki opredeljujejo vsako malenkost, ter veliko možnosti za razvoj kariere.

"Obžalujem le, da se nisva že prej odločila za odhod. Ampak v življenju vse pride ob svojem pravem času. Super izkušnja, bi jo priporočil vsakemu," pravi Jernej. | Foto: Osebni arhiv "Obžalujem le, da se nisva že prej odločila za odhod. Ampak v življenju vse pride ob svojem pravem času. Super izkušnja, bi jo priporočil vsakemu," pravi Jernej. Foto: Osebni arhiv

Švicarji zadržani in nezaupljivi

Za Švicarje pravita, da so globoko v sebi zadržani in zaradi tega velikokrat nezaupljivi do tujcev, a ko jih spoznaš, se ti odprejo. "Balzam za dušo v Švici je to, da ti Švicarji, kot prijatelji, res privoščijo le najboljše, ni škodoželjnosti in ljubosumja. Od tega bi se lahko Slovenci morda kaj naučili," pravi Sonja.

Ljubitelja potovanj

Sonja in Jernej sta popotnika po duši. Obiskala sta več kot 50 držav. | Foto: Osebni arhiv Sonja in Jernej sta popotnika po duši. Obiskala sta več kot 50 držav. Foto: Osebni arhiv Njuni delavniki se občasno končajo tudi proti večeru, deloven pa je tudi kakšen konec tedna. Zato prosti čas preživljata skupaj.

Sta velika ljubitelja narave in potovanj, zato proste vikende, nadure ali dopust preživljata na potovanjih, svoja potepanja po svetu pa predstavljata na blogu. Jernej je tudi strasten kolesar in se trenutno pripravlja na rekreativno dirko.

Sonja je delala kot finančna analitičarka v prehrambeni industriji, vendar podjetje zapušča Švico, zato si zdaj išče novo službo, Jernej pa dela kot podatkovni analitik za mednarodno revizijsko hišo ali kot sam pravi, premika številke po ekranu.

Vrnitev v Slovenijo vroča tema

Čeprav v Švici zelo uživata in tam živita pet let, dopuščata možnost, da se vrneta v Slovenijo.

"Uf, vroča tema. Mislim, da se bova vrnila v Slovenijo, kdaj in pa kako, pa še ni določeno. Navkljub vsem pozitivnim stvarem, ki jih nudi Švica, pa je po najinem mnenju okolje zelo neprijazno mladim družinam," pravi Jernej.

Ob tem dodaja, da vseeno ne živita tako daleč, kot je na primer Avstralija. "Lahko se v petek zvečer usedeva na vlak, avtobus ali letalo in sva relativno hitro doma," dodaja.

Kaj pogrešate v Švici?

"Švicarji so sposobni prav na vsako goro speljati ali gondolo ali celo zobati vlak, kar privabi tako turiste kot tudi domačine, ki sicer ne bi obiskovali gora." | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl "Švicarji so sposobni prav na vsako goro speljati ali gondolo ali celo zobati vlak, kar privabi tako turiste kot tudi domačine, ki sicer ne bi obiskovali gora." Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Sonja: Najbolj pogrešava način življenja, kakršnega sva imela v Sloveniji med delovnim tednom. Srečanje prijateljev po službi, kakšna športna aktivnost itd. Zdaj nama ob službi in poznem prihodu domov ne ostaja veliko časa za to. Mogoče tudi to, da skočiš k staršem na hitro na obisk – tega ne moreva.

Jernej: Sonce med novembrom in februarjem (smeh, op. p.). Vreme je v Zürichu med zimo lahko dokaj depresivno, saj včasih tudi po več tednov ne posije sonce. Prav tako ima Slovenija polovico manj prebivalcev na kvadratni kilometer v primerjavi s Švico, tako da je tukaj vedno več čakanja za praktično vse. Tudi v hribih je načeloma veliko več ljudi, tako da človek ne najde istega miru kot v slovenskih Alpah.

 

Ne spreglejte