Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 1. 2018,
20.21

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

ptiči papiga

Sreda, 10. 1. 2018, 20.21

6 let, 3 mesece

Doma ima 20 vrst eksotičnih ptic #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Kokoši pasme sumatra, labodje gosi, muškatne race, zeleni pavi pa raznorazne eksotične vrste papig. Pri Davidu Iliču je doma kar 20 različnih vrst eksotičnih ptic, ki prihajajo z različnih tropskih celin - Azije, Avstralije, Južne Amerike in Afrike.


Video: Planet TV

David, ki je bil včasih oskrbnik v živalskem vrtu, je pticam posvetil življenje. Zanje pripravlja posebne jedilnike. Njegova strast so že vse od otroštva, so poročali v oddaji Dan. na Planet TV. 

Poleg eksotičnih kokoši, rac in gosi ima Ilič doma tudi eksotične papige. "Kakaduji, are, amazonke in tako naprej. Prav tako imamo nekaj večje eksotike, in sicer pavje purane in zelene pave z Jave," pripoveduje rejec eksotičnih ptic, med katerimi je tudi par rumenoglavih amazonk, modročele in venezuelske amazonke.

Druga največja trgovina na svetu

"Ko govorimo o papigah, so to zelo inteligentne vrste, posledica česar je, da jih je težje animirati, zato se je treba toliko bolj potruditi v tem smislu," pripoveduje Ilič. Vzreja ptic velja za drugo največjo trgovino na svetu, razlaga. Povpraševanje je res veliko tudi pri nas, pravi.

Če se odločate za nakup papige, naj bo ta izključno iz reje, z dokumenti. "Definitivno se je pred nakupom treba pozanimati o specifikah te živali, kaj žival potrebuje, kakšni so osnovni pogoji, velik del tega skriva stric Google," svetuje in dodaja: "Kot trajna označba se pri pticah razume obroček kot najbolj pogost način označbe, mikročip je druga možnost."

Samci imajo več deklet, dekleta več fantov

In če so papige običajno zveste svojemu partnerju, to za eklektuse ne drži. "Posebnost te vrste je, da lahko samci v naravi obiskujejo več deklet, dekleta pa prav tako več fantov, ki njih obiskujejo na gnezdu," pravi Ilič, ki je šel po svojega črnega kakaduja vse do Nizozemske.

Ilič večino svojega časa preživi pri pticah in z njimi redno trenira. Ptice so zelo inteligentne živali, treba jih je tudi miselno zaposliti. V njegovih kletkah zato ne manjkajo igrala in plezala. Za animacijo skrbi sam: "V tem njihovem nastopaštvu, v tem njihovem performansu, mislim, da leži skrivnost, zakaj so papige tako atraktivne, zanimive. In seveda možgani, ki stojijo za tem."

Za papige je značilno, da se na svoje lastnike močno navežejo, zato so njegove najsrečnejše takrat, ko je z njimi.

Če bi vam pokazali fotografije različnih vrst ptic, koliko bi jih prepoznali?  Kos, vrabček, sinička, golob, sraka, štorklja ... potem pa se najbrž že počasi konča. Tisti, ki ptice podrobneje opazujejo, so pri nas našteli kar 385 različnih vrst. Ena teh od opazovalcev pri nas je tudi diplomirana biologinja Manca Velkavrh, tudi članica  Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.


Ste vedeli, da je ptica daleč najhitrejše bitje na zemeljski obli? Natančneje sokol, ki se lahko vrtoglavo spušča tudi s hitrostjo 350 kilometrov na uro, kar mu omogoča, da plen ubije s trkom že v zraku. Golobu ali fazanu recimo kot izstrelek zlomi vrat, zaradi te sposobnosti pa ga ponekod celo zaposlujejo na letališčih ali deponijah, kjer skrbi za redčenje ptičjih jat – tudi na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana recimo. In dober glas o naših sokolih je prispel tudi do Združenih arabskih emiratov, kjer je sokolarstvo nacionalna strast in prestižen hobi. Pa še zanimivost dodajamo – njihova letalska družba je edina na svetu, ki dovoljuje prevoz sokolov na potniških sedežih.

Ne spreglejte