Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 7. 2018,
17.56

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

30

Natisni članek

tujci v Sloveniji Slovenija Mehika Argentina

Sobota, 7. 7. 2018, 17.56

5 let, 9 mesecev

Argentinka: Življenje v Sloveniji je kot iz pravljice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

30

Vidal Angeles | Foto Osebni arhiv

Foto: Osebni arhiv

Angeles Vidal se je v Slovenijo preselila pred skoraj dvema letoma zaradi želje po družini, saj je po njenem mnenju Slovenija odlična država za ustvarjanje družine, ker je zelo varna.

Rojena Argentinka je pred prihodom v Slovenijo osem let živela v Cancunu v Mehiki, nato pa je spoznala svojega slovenskega partnerja v Los Angelesu. Tako kot ona je tudi on živel v Mehiki 15 let. Zaradi želje po vrnitvi v domačo državo sta med pogovarjanjem o družinskem življenju sprejela skupno odločitev za preselitev v Slovenijo, kjer je kmalu za tem tudi zanosila. "Slovenija je odlična za vzgajanje otroka," pravi Vidalova, danes mama enoletnega sina.

Ker je večino svojega življenja preživela v toplejših krajih, obožuje spremembe v letnih časih, ki jih imamo v Sloveniji. Všeč ji je tudi geografska raznolikost naše države. "Vse imate zelo blizu; morje, jezera, mesta, podeželje. Kamorkoli greš, je okolje prijetno na oko.''

Vidal Angeles | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv "Slovenija je krasna država, če želiš živeti na zdrav način"

Karierno se ukvarja s svetovanjem o zdravem načinu življenja, zato je zanjo zelo pomembno, da ji mesto, v katerem živi, omogoča dostop do zdrave prehrane in da lahko zadovolji njene potrebe po športnih aktivnostih, kot sta sprehajanje in kolesarjenje.

"V Sloveniji se vsi zelo zdravo prehranjujejo in večina jih zavestno telovadi. Veliko kolesarite, nad čimer sem bila presenečena, saj v moji državi skoraj ni videti kolesarjev. Vsi ste zelo aktivni in vaš način zdravega življenja mi je zelo všeč," je povedala Vidal.

Ceni spoštovanje narave

Ko je prišla v Slovenijo, je bila navdušena nad tem, da pri nas vse recikliramo, saj v Mehiki ni tako. Všeč ji je tudi slovenski čut za skrb do narave."Vse je tako čisto in na svojem mestu, povsod imate rože, vse je videti skoraj preveč popolno. V Ljubljani imate veliko zelenja in sprehajalnih površin."

Slovenci preveč formalni, Vidal Angeles | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv a zaupanja vredni ljudje

"Slovenci ste zaupanja vredni ljudje, v Mehiki moraš biti namreč zelo previden, komu zaupaš, sploh če z njimi posluješ," še doda.

Poleg tega, da se ji zdimo zaupljivi, nam pripisuje tudi preveliko točnost. "Če se dogovoriš z nekom, da se dobita čez deset minut, se res dobita takrat." Ne ceni pa samo naše točnosti, ampak tudi spoštljivost in prijaznost.

Slovencev ne bi opisala kot hladnih, ampak so po njenem zelo formalni. "V Mehiki je navada, da se, ko se z nekom srečaš, četudi se med seboj ne poznata, objameš ali poljubiš na lice. Pri vas tega ni. Na to se moram še navaditi. Tudi z nekaterimi prijatelji tega ne počnete. Pazite na intimnost in osebni prostor," se nasmehne.

Čeprav se ji Slovenci zdijo zadržani, meni, da pri tem ne gre za negativno lastnost. "Ko sem na primer urejala dokumente za bivanje v Sloveniji, so bili vsi uslužbenci v uradih zelo ljubeznivi. Tudi proces ni dolgo trajal, česar ne morem reči za mehiške uradnike. Med bivanjem v Sloveniji sem opazila tudi to, da izjemno spoštujete starejše ljudi."

Naša formalnost pa naj bi se po njenem videla tudi v prometu. "Strogo se držite prometnih pravil, ne izsiljujete. Tu imajo celo pešci in kolesarji prednost pred avtomobili. Vozna kultura je neprimerno boljša."

Angeles Vidal | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv Prijazni, a nimamo veliko tujcev

"V Sloveniji nisem opazila veliko tujcev, ki ne bi bili turisti. Velikokrat se sprehajam po središču in ne vidim ljudi, ki bi bili videti, kot da niso od tu,'' dodaja. "Zato pa Slovenci veliko več potujejo, mogoče zaradi tega, ker imate več praznikov in dopustov.''

Življenjski standard je preprosto boljši

Slovenija se ji ne zdi draga država v primerjavi z Argentino. "Ker sem večino življenja preživela v Mehiki, kjer je standard življenja slabši kot v Argentini, se mi zdi v Sloveniji življenje kar ugodno.

Argentina in Mehika sta namreč pri nakupu nekaterih življenjskih dobrin res dragi, ker so cene lahko tudi od dvakrat do trikrat višje. V Sloveniji je hrana v trgovinah in restavracijah cenejša, tudi obleke so cenejše."

Vsi imajo vrtove in jedo domačo hrano

"Zanimivo se mi zdi, koliko ljudi ima v Sloveniji vrtove in prideluje domačo hrano. Sama vrta sicer nimam, ga pa ima partnerjeva mati, ki nam veliko svojih vrtnin podari. Tudi sosedi mi prinašajo svoje sadje. V tem družinskem in prijateljskem smislu ste Slovenci zelo povezani. Več jeste tudi domače kuhane hrane."

Mariah Dolenc
Novice Američanka: Slovenija je popolni kotiček Evrope #video

Med sprehajanjem po mestu se počuti varno

"Tu se lahko sredi noči sprehajam s svojim otrokom in me ni strah, saj te nihče ne moti. Sicer se mi tudi v Mehiki ni nikoli nič zgodilo in nisem imela nikoli slabe izkušnje, a sem morala biti v Mehiki veliko bolj previdna. Tu pa sem sproščena, ker vem, da mi nihče noče škodovati."

''Kje v Ljubljani dobiti dober smuti?''

Čeprav veliko damo na zdrav način življenja in pridelavo domače organske hrane, pa Angeles Vidal v Ljubljani pogreša dober smuti. "Ne vem, kje je tu mogoče dobiti dober smuti. V Mehiki dober smuti dobiš kjerkoli, v Ljubljani pa večinoma prodajate samo limonade, najbolj zdrav napitek, ki ga je mogoče dobiti, pa je voda. Mogoče pogrešam to raznovrstnost pri izbiri zdravih sadnih pijač."

Angeles Vidal | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv

Pogreša dober mehiški zajtrk

Ena izmed stvari, ki jih najbolj pogreša, je mehiški zajtrk. Pravi, da so ti zelo obilni in nasitni. "Slovenci nimate navade jesti bruncha (op. p., malica - obrok med zajtrkom in kosilom). Zato pa veliko več hodite na kave in sedite ure in ure ter se pogovarjate."

Slovenski zdravstveni sistem res poskrbi za bodoče mamice

"Vse obdobje svoje nosečnosti sem preživela v Sloveniji in vaš zdravstveni pristop do nosečnic je izjemno dober. Med nosečnostjo te zdravstveni delavci pripravijo na materinstvo in porod. Hodila sem na predavanja, kjer so me naučili pravilnega dihanja, dojenja, menjanja plenic in ravnanja z novorojenčkom. Ponudijo ti tudi bone za vroče dekompresijske kopeli, ki sprostijo trebušne napetosti med nosečnostjo. Kot edini negativni vidik bi navedla, da so bila predavanja v slovenščini, ampak to me ni toliko motilo, saj drugače tu vsi govorite angleško,'' pravi."Lepo je, ker imajo slovenske mamice več porodniškega dopusta. Ta traja v Sloveniji skoraj leto dni, v Mehiki pa samo tri mesece, pa še za to se moraš odločiti, kdaj ga želiš izkoristiti. Na porodniški dopust lahko greš tri mesece pred porodom ali po njem.''

Tujec v Sloveniji
Novice Valerio iz Italije: Ko so me kaznovali policisti, sem mislil, da gre za skrito kamero

"Če primerjam, kako mehiško zdravstvo poskrbi za nosečnice, so Slovenke res lahko srečne. V Mehiki namreč večino porodov opravijo s carskim rezom." Ti so plačljivi, po njenem stanejo tudi do pet tisoč dolarjev, kar je ustvarilo nekakšen izkoriščevalski sistem, kjer zdravniki brez zdravstvene podlage svetujejo nosečnicam carski rez. "V Mehiki je vse plačljivo, prav vsako zdravstveno storitev je treba plačati.'' Čeprav plačuje v Sloveniji višje davke, meni, da je naš univerzalni ''brezplačni'' zdravstveni sistem neprimerno boljši.

Želi si naučiti slovensko, a ji slovnica dela težave

Namerava se udeležiti intenzivnega tečaja slovenskega jezika, a priznava, da ima težave s sklanjanjem. "V vseh drugih jezikih predmet ali stvar ostane vedno v isti obliki, vi pa imate toliko različnih mešanic. Miza ni samo miza, ampak je mizi, mize, mizo, a spoštujem vaš način govora in kulturo, ki je zelo bogata,'' se nasmehne. "Tu imate toliko kulturnih dogodkov. Velikokrat imate koncerte in predstave na prostem.''

Angeles Vidal si želi ostati in nadaljevati družinsko življenje v Sloveniji. S partnerjem upata, da si bosta v prihodnje kupila hišo na morju, kjer bosta lahko preživljala družinska poletja.

Marius Hahn
Novice Marius iz Nemčije: Nemce in Slovence druži ljubezen do piva

 

Ne spreglejte