Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

kaya kamenarič

Sobota,
26. 5. 2018,
18.50

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,36

10

Natisni članek

Američanka tujec v Sloveniji tujci v Sloveniji Mariah Dolenc

Sobota, 26. 5. 2018, 18.50

5 let, 11 mesecev

Američanka: Slovenija je popolni kotiček Evrope #video

kaya kamenarič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,36

10

Mariah Dolenc | Foto osebni arhiv

Foto: osebni arhiv

Mariah Dolenc je Američanka, ki jo je ljubezen pripeljala v Slovenijo. "Verjetno je Slovenija najboljše mesto na svetu za živeti in vzgajati družino," pravi Mariah, ki obožuje življenje v Ljubljani. Prosti čas najraje preživlja z družino, a kot hobi zelo rada snema tudi video bloge, ki jih objavlja na svojem YouTube kanalu. Med drugim je posnela tudi video o 10 stvareh, ki jih na Slovencih obožuje.

Mariah prihaja iz majhnega mesta v severni Kaliforniji. Šele ko se je odpravila študirat, se je preselila v južno Kalifornijo, v bližino Disneylanda. "Kalifornija je kot velika različica Slovenije," pravi Mariah in pojasnjuje, da ima prav tako plaže, gore, doline in prečudovito naravo.

"Preden sva se z Luko poročila, sva si kupila letne prepustnice v Disneyland in se s kolesi v park zapeljala večkrat na teden. To je bilo zelo čarobno obdobje v mojem življenju," začetke svoje zveze opisuje Mariah.

Peter Gagnon
Novice Američan v Sloveniji: Ne morem verjeti, da mi ljudje plačujejo, da tako uživam

Za ljubezen!

Še preden je spoznala Luko, si je vedno govorila, da bo nekega dne prepotovala Evropo in morda tam živela kakšno leto. "Zdaj tu živim že šest let," pravi.

V Slovenijo se je preselila zaradi ljubezni. "Moj mož je bil zelo pameten," opisuje svoj prvi obisk Slovenije. Preden sta se poročila, jo je v Slovenijo pripeljal med poletjem, ko je bilo zelo toplo: "Ogledala sem si Ljubljano, ko je bila najlepša, in jo vzljubila."

Mariah Dolenc | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Danes imata z možem dve hčerki, ki vedno poskrbita, da je zaposlena. "Olivio peljem v vrtec in iz vrtca," pravi. Sicer dela na področju zdravja in nutricistike, zato veliko časa posveti tudi strankam. "In seveda, snemam videe za YouTube. Posnamem videovsebine, posnetke pa uredim in še isti dan pripravim za objavo," pravi o svojem kanalu na spletu.

Zelo pomembno se ji zdi tudi preživljanje časa z družino: "Poskrbim, da vsak dan skupaj preživimo tudi nekaj kakovostnega družinskega časa." Zaupala nam je, da radi plešejo: "Po navadi, ko Luka pride iz službe, prižgemo glasbo in skupaj zaplešemo."

sara košak
Novice Slovenka na Dunaju: Slovenci so bolj odprti kot Avstrijci #video

Ko se je najprej preselila v Slovenijo, se ji ni zdela veliko drugačna od Amerike: "Toda dlje ko sem tu, več razlik vidim." Pravi, da so, kulturno gledano, ljudje tu precej drugačni: "Življenje tu je veliko bolj počasno. Včasih mi je to všeč."

Manj odprti, a bolj odkriti Slovenci

"Ljudje so bolj tihi in niso tako odprti kot Američani," opaža Mariah, a dodaja, da pa so Slovenci bolj odkriti. "Američani s tabo ne bodo odkriti, ker se bojijo, da bi te prizadeli, so pa veliko bolj odprti in prijateljski."

Kljub temu pravi, da so Slovenci do tujcev izjemno prijazni: "Vsi so neverjetno prijazni in vedno pripravljeni priskočiti na pomoč. Zlasti, ko se trudim govoriti slovensko."

V enem izmed svojih vlogov je naštela 10 stvari o Slovencih, ki jih obožuje.

Še vedno se ji zdi, da v Sloveniji pogosto izstopa. "Včasih sem se še veliko bolj urejala. Ves čas sem nosila mejkap in rdečo šminko, a se mi je zdelo, da kamorkoli pridem, izstopam, zato sem se nehala ličiti."

Popolnoma drugačen način življenja

Kar ji je najbolj všeč pri Američanih in najbolj pogreša v Sloveniji, je odprtost pri vabljenju ljudi v svoj dom. "Ko sem odraščala, smo imeli pri večerji vedno goste. Tu bi bilo precej čudno naključno povabiti nekoga na obisk," opaža.

Po njenem mnenju Slovenci živijo bolj preprost način življenja. "Manj denarja porabite za oblačila in stroške bivanja, tako pa vam več denarja ostane za potovanja in počitnice," je še opazila.

Miha Majcen
Novice Slovenec v Berlinu: Živeti v tujini je izziv

Je popolni kotiček v Evropi

"Verjetno je Slovenija najboljše mesto na svetu za življenje in vzgajanje otrok," pravi Mariah, ki obožuje življenje v Ljubljani. "Je popolni kotiček v Evropi," še dodaja in pojasnjuje, da je iz Slovenije preprosto potovati kamorkoli.

V Sloveniji ji je najbolj všeč Ljubljana, saj v njej tudi živi. "Ljubljano naravnost obožujem, pogosto sem v središču," pravi. Drugi na lestvici je Bohinj, ki jo je očaral s svojo naravno lepoto. "Tudi na Primorskem sem veliko, rada obiščem Piran in Portorož." Videla pa je tudi kar nekaj gorenjske regije.

Mariah Dolenc | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Najbolj pogreša svojo družino in prijatelje. Vidi jih le enkrat na leto, kar je zanjo težko: "Sploh zato ker si želim, da bi bili bolj vključeni v življenja mojih hčera." Ko pride domov v Kalifornijo, se s sorojenci zelo radi odpravijo ven. Vedno ko se vrne domov, je tako vesela, saj se pogovarjajo, smejijo, šalijo in odpravijo v Disneyland.

Biljana
Novice Slovenka jo je vprašala, ali imajo v Makedoniji barvno televizijo

Stoti blog je posnela v slovenščini

Prvič je pripravila tudi potico

Nedavno se je odločila, da bo poskusila narediti slovensko potico. "Tega sem se zelo veselila, saj gre za zaklad slovenskih sladic," pojasnjuje. Hkrati pa je to pomenilo, da je bila pod velikim pritiskom, da bo potica res popolna. "Prvič sem jo pripravljala s taščo. Ko sva jo naredili, sva jo položili v pečico, a sva po dvajsetih minutah opazili, da še prav nič ne diši."

Ko sta pogledali v pečico, sta ugotovili, da je ugasnjena. "Verjetno sta jo ugasnili hčerki," si razlaga in dodaja: "Mislili sva, da bo potica uničena!" Kljub temu sta pečico ponovno prižgali in bili prijetno presenečeni, saj je "bila prečudovita in popolna".

tujke pečejo burek
Trendi Tako Američanka in Slovakinja, ki živita v Sloveniji, pečeta burek #video
Ne spreglejte