Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 9. 2013,
19.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Gašpar Gašpar Mišič Luka Koper

Četrtek, 5. 9. 2013, 19.55

8 let

Gašpar Gašpar Mišič: Zdaj grem v gospodarstvo, a ne zapuščam politike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Gašpar Gašpar Mišič pravi, da se z njegovim imenovanjem v Luko Koper začenja sprememba politike, kar "je znamenje, da je ljudem dovolj takšnega kadrovanja".

Danes bo v Luki Koper primopredaja poslov, Gašpar Gašpar Mišič pa bo z delom začel v ponedeljek. Ta teden je Sod sklical izredno skupščino delničarjev, njen namen pa je zamenjati Gašparja Gašparja Mišiča. Kdo so bili njegovi strici iz ozadja, ki so mu pomagali do imenovanja na čelu Luke Koper, Mišič noče razkriti. Raje govori o tistih, ki so bili proti njegovemu imenovanju. A z imeni si ne upa priti na dan.

Gospod Gašpar Mišič, kljub temu da je od vašega izbora za predsednika uprave Luke Koper minilo že več kot 10 dni, se prah okoli te izbire še ni polegel. Povejte, kdo je lobiral za vaše imenovanje? Kje ste lobirali vi? Jaz nisem lobiral pri nikomer. Nadzorniki so me povabili, da se predstavim, povabilo sem sprejel. V kratkem času sem pripravil izjemen program, analiziral stanje, nakazal sem na paralizo znotraj sistema, podal konkretne rešitve s časovnico. S svojim programom, vizijo razvoja, z zavedanjem, da je Koper pristaniško mesto.

Pa vseeno. Malokdo verjame, da ste se zavihteli na to mesto kot Gašpar Gašper Mišič. Kdo pa je lobiral za vas? Kdo iz vaše stranke? Kdo drug? Ko sem se odzval na povabilo nadzornikov, nisem iskal nobene podpore, Pozitivna Slovenija nima svojih nadzornikov v Luki Koper. Zoran Janković, ki ga največkrat omenjajo kot človeka z velikim vplivom na vlado, se je oddaljil od državne politike in ni imel vpliva na to, kot se napačno namiguje v javnosti. Tudi Alenka Bratušek je bila seznanjena z mojo namero, z mojim odhodom v Luko Koper. Povedala je, da se ne bo vmešavala, da na kadrovanje ne more vplivati, kar je pravilno. Potem pa se je zaradi pritiska vendarle vmešala koalicija.

Večkrat ste omenjali veliko željo, da bi bili vlečni konj. Kljub vsemu je Luka Koper velik sistem. Kako veste, da ste kos temu izzivu? Luka Koper je specifičen gospodarski subjekt, potrebuje človeka, ki ima več kot samo menedžerske sposobnosti. Iz enega samega razloga. Koper je pristaniško mesto in življenje s pristaniščem je način življenja. Pristanišče so zgradili ljudje, ki živijo in ki so živeli v tem mestu, zato se mora vsaka uprava v Luki Koper zavedati odgovornosti do lokalne skupnosti in se pri razvojnih načrtih poistovetiti s prebivalci. Luka namreč prinaša tudi stvari, ki niso prijetne zanje, ampak če se krajani želijo poistovetiti s tem, jim moraš prisluhniti. To je dobro znamenje, sinergija med subjektom in lokalno skupnostjo, kajti če lokalna skupnost razume razvoj pristanišča kot osebni razvoj, je to vrhunec .

Ali bi s takimi referencami dobili visok položaj v tujini? Zagotovo zasebni lastniki gledajo na reference in obljube, program in vizijo. Zagotovo zasebnik da priložnost, če ga prepričaš, da boš svoj program uresničil. Jaz sem nadzornikom predstavil program in tudi predlagal, da v pogodbi ne želim imeti nikakršnih odpravnin v primeru nekrivdne razrešitve, če ne bi dosegel poslovnih rezultatov. To je zelo pomembno, veljati bi moralo tudi za vse druge uprave slovenskih podjetij v državni lasti.

Bi postali šef Luke Koper brez izleta v politiko? Z Luko Koper se spogledujem že dolgo. Sem diplomiran inženir navtike, skoraj osem let sem plul na čezoceankah, na ladjah dolge plovbe, z morjem se srečujem že od svojega 14. leta. Zame je izziv.

Niste odgovorili. Da ali ne? Odgovoril bom drugače. Imam podporo vseh deležnikov v tem podjetju: zaposlenih, lokalne skupnosti in kapitala. To je najlepša popotnica za delo v Luki Koper.

Poleg Erjavca so vašemu imenovanju nasprotovali preostali koalicijski prvaki. Tudi Igor Lukšič, Gregor Virant. Predsednica vlade Alenka Bratušek vašega odhoda med gospodarstvenike ne odobrava. Koalicija je bila na nogah … To je napoved, da se bo ta sistem očistil. Začela se je akcija očiščenja slovenskega političnega prostora, ki dodobra kontaminiran. To se začenja z mojim imenovanjem v Luki Koper. Prepričan sem, da se bo na mojem primeru in hrbtu zlomila slovenska politika oziroma se bo prelomila. Mene ne bo zlomila in prelomila. Dokaz za to je, da se je že začelo bolje razmišljati, ukvarjajo se s tem sistemom kadrovanja v podjetjih v državni lasti. Prebudila so se čustva, utrip, drugače se razmišlja in pristopa k temu vprašanju, ki je bilo do zdaj rutina. V svoji predstavitvi sem nadzornikom povedal, da zaradi politične izpostavljenosti ne potrebujem prijateljev, kvečjemu potrebujem pravilen odnos, spoštovanje korporativnega upravljanja. To, da so nadzorniki nadzorniki, uprava pa poskrbi za dobro poslovno ozračje v podjetju, za izboljševanje poslovnega procesa s ciljem doseganja dobrih poslovnih rezultatov. In to je pravi odnos med upravo, nadzornikom in lastnikom.

Menite, da je koalicija kritična do vašega imenovanja zgolj zaradi morebitne slabše podpore v javnosti? Politika velikokrat ravna instinktivno z namenom pridobivanja podpore javnosti. V mojem primeru se je pokazalo, da je politiki zaradi tega podpora upadla, meni pa je javna podpora narasla. To se je pokazalo po številnih čestitkah in odzivih, tudi v medijih so se odzvali strokovnjaki, ki si želijo, da bi imeli nekoliko več miru, nekoliko bolj odgovorno politiko, kot jo imajo. Dejstvo pa je, da sem preprečil skrbno načrtovan manever prevzema Luke Koper. Normalno, da so se vsi ti deležniki, ki sem jim prekrižal načrte, odzvali, kot so se. In seveda je slovenska politika podaljšana roka teh lobijev.

Kateremu lobiju ste preprečili, kot pravite sami, plenilski pohod? Zagotovo so to številni gospodarski subjekti, predvsem tisti zelo pomembni. Tistim, ki so podvrženi tem raznoraznim strukturam, jih hote ali nehote upravljajo in držijo v rokah slovenske politike. Je pa odziv politike, ki smo ga doživeli v zadnjem času, v resnici naravnost podprl te lobije, ki so ugrabili državo. In posledice so vidne. Rdeče številke.

Sod je zahteval skupščino delničarjev, na kateri bo zamenjal nadzornike, lahko bi tudi vas. Sami o tem ne želite ugibati. Kdo vas ruši, če ste prišli v Luko Koper, kot pravite sami, brez pomoči politike ali kogarkoli drugega? Kdo? Tisti, ki sem jim prekrižal načrte.

Povejte imena. Za ta imena morate samo prisluhniti pticam. To, kar vem jaz, ve tudi vsa javnost. Vsi vedo, kdo je ugrabil ta sistem, kdo se ukvarja s kadrovanjem v podjetjih v državni lasti.

Pa vseeno. Ljudje bi enkrat za vselej radi slišali, kdo so ti lobiji, z imeni in priimki. Zakaj mislite, da se združenje nadzornikov ni odzvalo na javne pozive politikov, predvsem predsednika Desusa, ki je javno ukazoval in javno grozil, kako ne sme glasovati za Gašparja Gašparja Mišiča. To se ne dela, to ni po smernicah OECD. To je nesmisel, samo v Sloveniji se lahko zgodi, nikjer drugje, da politik javno poziva nadzornike, kako naj se odločajo, in vpliva na njihovo neodvisnost. To je nesprejemljivo.

Kaj je tisto, česar se boste lotili najprej? Luka Koper potrebuje predvsem človeka, ki bo sposoben povezati interese vseh deležnikov, lokalne skupnosti, države in uprave. Moramo razumeti, da je Luka Koper pomembna logistična točka oziroma člen na logistični poti, ki se mora razvijati. To je moja velika naloga.

Napovedujete razkritje vseh sumljivih pogodb v Luki Koper, vključno z imeni. Kdaj lahko to pričakujemo? Naročil sem že, naj mi pripravijo bilanco za prejšnje leto, tudi letošnje polletje, vse pogodbe in naročilnice. To, kar sem obljubil, bi morale početi vse uprave podjetij. Dobil sem toliko indicev in opozoril, da se v Luki dogaja marsikaj. Takoj in samozavestno bom ukrepal, nimam slabih namenov. Da imam samo dobre namene, dokazuje tudi to, da sem se odpovedal mestu državnega sekretarja, poslanski funkciji. In to zavoljo tega, da bom samo en mesec predsednik uprave Luke Koper. Poudarjam, na Luki Koper se bo prelomila slovenska plenilska politika. Na primeru Luke Koper se bo zlomila tista politika, ki je s takšnim vzorcem pripeljala državo do rdečih številk.

Se ne bojite lobijev, o katerih govorite? Ne. Ničesar ne želim skrivati, pa če bo to moje zadnje dejanje v življenju. Dovolj je bilo plenilstva. Po svojem obdobju se ne bom več sramoval, da sem Slovenec. Jaz se nočem sramovati, da živimo v državi, ki je izgubila kompas. Nočem se sramovati, ker ne znamo izkoristiti in graditi razvoja te države na tradicionalnih vrednotah. Slovenija je bogata država, ima dobre in pridne ljudi. Težava je v tem, da so se v dveh desetletjih številni posamezniki skozi politiko infiltrirali v sistem gospodarstva, zasedli močne položaje, obogateli, to bogastvo pa jim daje tudi moč, da držijo politiko trdno v rokah.

Zakaj vseeno ne razkrijete imen? Dajte, prisluhnite pticam. Resnično. Saj vsi veste, vsak ve, vsak sliši, zakaj in kako. Zaradi našega pravosodja je težko karkoli povedati, saj boš takoj, ko boš to povedal, dobil tožbo, napadli te bodo, diskvalificirali iz javnega prostora in političnega življenja in tako naprej.

Kaj je merilo, po katerem boste ocenjevali svoje delo, oziroma kaj bi šteli za neuspeh svojega mandata? Takole vam bom odgovoril. Eden izmed nadzornikov mi je med predstavitvijo povedal, da mu je vršilec dolžnosti predsednika uprave dejal, da ima težave pri pridobivanju soglasij. In jaz sem mu odgovoril; če se boste odločili zame kot predsednika uprave in vas bom obveščal o težavah, me isti trenutek razrešite. Uprava je tam zato, da rešuje težave, nadzornike pa obvešča o rešitvah in potezah. Če tega ni sposobna, mora sama odstopiti. Težave je treba reševati.

Katera težava po vašem mandatu ne sme ostati nerešena? Podaljšanje prvega pomola, tudi razvoj vseh programov. Skratka promet v Luki in zunaj nje mora biti bolj tekoč. Zmogljivosti Luke Koper moramo tako povečati, da bi bil donos na delnico vsaj sedemodstoten. To je po mojih ocenah mogoče doseči do leta 2017, potem pa z dokapitalizacijo dobiti dovolj denarja za nove naložbe. Pa imamo dovolj časa do leta 2017? Časa imamo dovolj, če bomo ravnali pravilno in odločno. Če pa bomo cepetali na mestu in se ne bomo razvijali, ampak počeli tisto, kar počnemo zdaj, in ustvarjali nepotrebna trenja z lokalno skupnostjo, zagotovo ne bomo imeli dovolj časa. Če se ukvarjamo sami s seboj, ni nič. Čas je, da se zavedamo pomembnih prednosti, ki jih imamo zaradi stika z odprtim morjem. Potrudil se bom, da se Avstrija in Bavarska z Luko Koper poslovno poistovetita.

Menite, da bo šla Slovenija že letos jeseni v reformni program, kdaj bo prišla trojka? Toliko se govori o tej trojki. Kaj pa je narobe s to trojko. Narobe je že to, da smo doma nesposobni in potrebujemo nekoga, da pride sanirat državo. Mislim, da je za Slovenijo rešitev le ta, da bi v politiko vstopili tisti, ki jo danes le opazujejo in so resnično sposobni upravljati in voditi državo. In teh v Sloveniji ni malo. Vendar pa se zaradi kontaminiranosti sistema, zaradi razmer in vseh teh številnih afer marsikdo za to ne odloči. Ko nekdo stopi v politiko, preprosto pade v neko spiralo, vrtinec stihije, ta ga tako vrti, da ne more priti ven. Zato se moraš hudičevo pripraviti, ko vstopiš v politiko, da imaš vedno izhod, way out. Da nisi del tega zavoženega sistema, temveč ustvarjalec nekega novega.

Pa prav s politiko so številni ogromno zaslužili in prav po zaslugi politike so si pripravili, kot sami pravite, way out … Pri nas je napačen, kontaminiran sistem, lobiji upravljajo s politiko, v njej kadrujejo. Naša politika je samo podaljšana roka plenilcev, takšnih in drugačnih.

Pravite, da potrebujemo spremembe. Kakšne? Treba je spremeniti miselnost. Kakšno sporočilo pa dajemo domačim in tujim vlagateljem z višjimi davki. Takšno, da postajamo izogibališče vseh naložb. Poglejte samo primer Akrapoviča, ki zaradi neprivlačnosti več ne želi vlagati v svoji državi. Potrebujemo ljudi, ki so sposobni.

Bili ste poslanec in v kabinetu predsednice vlade. To bi lahko spremenili vi, pa ste šli raje v gospodarstvo. Kot poslanec sem ugotovil, da imam zvezane roke, da sem nemočen. Tu sem spoznal, da je politika ugrabljena. Kot državni sekretar sem si prizadeval rešiti zdrava jedra v gospodarstvu. Zgodilo pa se mi je, da sem doživel številna nasprotovanja znotraj koalicije. Posamezniki so zatrjevali, da je boljše, da gredo nekatera podjetja z zdravimi jedri, ki imajo kupce in naročnike, prodano skoraj vso proizvodnjo, v stečaj. Moje prepričanje pa je, da moramo reševati podjetja, ne lastnikov. Poglejte samo moj poseg v reševanje Cimosa. Pred mojim prihodom so ga banke reševale 18 mesecev, meni pa je uspelo v 14 dneh. Mogoče je.

Ste z odhodom v gospodarstvo za vedno zapustili politiko? Zdaj grem v gospodarstvo, a ne zapuščam politike. Jaz ostajam trdno v politiki, ker ne želim dovoliti, da to barčico, ki se ji reče Slovenija, krmarijo nesposobneži, tisti, ki jo vodijo v napačno smer.

Ne spreglejte