Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 10. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

7

Natisni članek

predsedniške volitve 2017 kviz Slovenija Preverjenih 9

Petek, 20. 10. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Hmmm ... Kaj že predstavljajo tri zlate zvezde v slovenskem državnem grbu? #video #preverjenih9

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

7

Veste, kateri praznik praznujemo 26. decembra? Mislite, da tri zlate šesterokrake zvezde v državnem grbu pravzaprav predstavljajo Triglav? In da je oče slovenskega jezika Primož Trubar namesto v 16. živel v 17. stoletju? Tako so se pri vprašanjih opekli nekateri od letošnjih predsedniških kandidatov.

Video: Planet TV

Splošno znanje predsedniških kandidatov smo preverjali v okviru predvolilne oddaje Predsedniških 9, ki bo na Planet TV na sporedu nocoj ob 20. uri. Voditelj Mirko Mayer bo predsedniškim kandidatom postavljal tudi osebna vprašanja. Gledalci boste tako lahko presodili, kakšne so njihove značajske lastnosti in splošno znanje. Odgovore kandidatov bodo v studiu spremljali strokovni komentatorji, svoje zadovoljstvo z odgovori pa bodo gledalci lahko izrazili prek SMS-glasovanja, ki bo potekalo med oddajo.

Nekateri od predsedniških kandidatov so se opekli pri poznavanju državnih simbolov. Vprašanje, kaj predstavljajo tri zlate šesterokrake zvezde v državnem grbu, je bilo za Borisa Popoviča, Angelco Likovič in Majo Makovec Brenčič pretrd oreh. 

Zadnja od zgoraj navedenih kandidatov je napačno odgovorila, da tri zvezde predstavljajo naravne danosti Slovenije, med drugim gore in morje.  V državnem grbu element vode predstavlja valovje, gore pa predstavljajo element zemlje.

Veliko napako si je privoščil tudi Popovič, ki je bil prepričan, da tri zvezde predstavljajo najvišji slovenski vrh - Triglav.

Zvezde prav tako ne predstavljajo simbola svobode, kakor je v odgovoru navedla Likovičeva. Nekdanji učiteljici napačnega odgovora sicer ne zamerimo, saj je nato priznala, da pravega odgovora ne pozna.

Preostali kandidati so pravilni odgovor izstrelili kot iz topa.

Grb Republike Slovenije ima obliko ščita. V sredini ščita je na modri podlagi lik Triglava v beli barvi, pod njim sta dve valoviti modri črti, ki ponazarjata morje in reke, nad njim pa v obliki navzdol obrnjenega trikotnika tri zlate šesterokrake zvezde. Te v grbu predstavljajo element ognja, lahko pa jih pojmujemo tudi kot zvezde celjski grofov.

Kaj praznujemo 26. decembra?

Video: Planet TV


Na videz preprosto vprašanje, kateri državni praznik zaznamujemo 26. decembra, je nekatere predsedniške kandidate spravilo v zadrego.

Maja Makovec Brenčič je odgovorila, da dan po božiču praznujemo dan neodvisnosti. Državne praznike je zamenjal tudi Boris Popovič, ki je odgovoril, da 26. decembra praznujemo dan državnosti. Dan državnosti praznujemo 25. junija, ne 26. decembra. 

Borut PahorAngelca Likovič, Ljudmila NovakRomana TomcAndrej ŠiškoMarjan Šarec in Suzana Lara Krause so na zastavljeno vprašanje odgovorili pravilno.

26. decembra v Sloveniji praznujemo dan samostojnosti in enotnosti. Omenjeni državni praznik je dela prost dan, z njim pa zaznamujemo razglasitev izidov plebiscita o samostojnosti. Rezultate plebiscita, s katerim se je začela osamosvojitev Slovenije, so objavili 26. decembra 1990, medtem ko je samo glasovanje potekalo 23. decembra 1990.

Primoža Trubarja pomladil za okroglih sto let

Video: Planet TV


Preglavice je nekaterim kandidatom povzročalo vprašanje, v katerem stoletju je živel oče slovenskega knjižnega jezika Primož Trubar. Popovič je Trubarja zmotno umestil v 17. stoletje in ga pomladil za okroglih sto let.

Pri omenjenem vprašanju se je zataknilo Angelci Likovič, ki je pravilno navedla začetek obdobja, v katerem je živel Trubar, nato pa se zmotila pri ugotavljanju stoletja in Trubarja umestila v 15. stoletje.

Medtem ko je težave z navajanjem stoletja, ki ga je zaznamoval Trubar, imela tudi Makovec Brenčičeva, so se drugi kandidati odrezali odlično.

Primož Trubar je eden od najpomembnejših slovenskih književnikov. Napisal je 24 knjig, od tega 22 v slovenščini in dve v nemščini. Poleg Katekizma in Abecednika je v slovenščino med drugim prevedel celotno Novo zavezo – Ta celi novi testament (1582). Rodil se je leta 1508 v Rašici na Dolenjskem, umrl pa leta 1586 v Derendingenu v Nemčiji. S svojim delom je v 16. stoletju pomembno zaznamoval zgodovino slovenskega naroda.

Preberite še:

-> Kandidati v težavah: Je San Marino res prvi priznal samostojno Slovenijo? #video #preverjenih9

-> Gledali so tekmo, a se ne morejo spomniti, koga so naši premagali #video #preverjenih9

S katerim od predsedniških kandidatov imate največ skupnega?

Če vas je kateri od predsedniških kandidatov s svojim znanjem in odgovori prepričal, lahko s klikom na spodnji kviz preverite, ali se z njim tudi dejansko ujemate. Vabljeni k reševanju, obljubljamo vam obilo zabave.


 
Kakšno je vaše mnenje o splošnem znanju predsedniških kandidatov? Vabljeni k razpravi na forumu Med.Over.Net.  
Ne spreglejte