Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 10. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

4

Natisni članek

Slovenija kviz Preverjenih 9 predsedniške volitve 2017

Petek, 20. 10. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Kandidati v težavah: Je San Marino res prvi priznal samostojno Slovenijo? #video #preverjenih9

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

4

Čeprav uradna zgodovina pravi, da je prva od zahodnih držav Slovenijo priznala Islandija, bi na sončni strani Alp glede na odgovore predsedniških kandidatov o tem vprašanju lahko organizirali vsaj posvetovalni referendum. Nemčija, Avstrija, Vatikan, San Marino in Zahodna Nemčija so države, ki so po njihovem prepričanju prve priznale novo slovensko državo.

Video: Planet TV


Splošno znanje predsedniških kandidatov smo preverjali v okviru predvolilne oddaje Preverjenih 9, ki bo na Planet TV na sporedu nocoj ob 20. uri. Voditelj Mirko Mayer bo predsedniškim kandidatom postavljal tudi osebna vprašanja. Gledalci boste tako lahko presodili, kakšne so njihove značajske lastnosti in splošno znanje. Odgovore kandidatov bodo v studiu spremljali strokovni komentatorji, svoje zadovoljstvo z odgovori pa bodo gledalci lahko izrazili prek SMS-glasovanja, ki bo potekalo med oddajo.

Na Islandijo so pozabili vsi kandidati

Med predsedniškimi kandidati nismo našli junaka, ki bi znal pravilno odgovoriti na vprašanje, katera od zahodnih držav je prva priznala samostojno in neodvisno Slovenijo. 

Ljudmila NovakMaja Makovec BrenčičAndrej ŠiškoMarjan Šarec in Suzana Lara Krause so napačno navedli Nemčijo, opekel se je tudi Boris Popovič, ki je izstrelil odgovor Zahodna Nemčija.

Angelca Likovič je tako kot Andrej Šiško navedla Avstrijo, Romana Tomc in Marjan Šarec sta omenjala Vatikan. Borut Pahor, ki smo ga pri vprašanju morda nehote nekoliko zavedli, je omenil San Marino in celo mestni svet San Francisca.

Prve zahodne države, ki so 19. decembra 1991 priznale samostojno Slovenijo, so bile Islandija, Nemčija in Švedska. Kandidati, ki so kot odgovor navedli Nemčijo, so bili sicer blizu, vendar je uradno priznanje Nemčije in Švedske začelo veljati šele 15. januarja 1992. Islandija je medtem Slovenijo uradno priznala že 19. decembra 1991.

Kdaj smo že uvedli evro? Enkrat po letu 2000?

Video: Planet TV


Nekaj težav je kandidatom povzročilo tudi vprašanje, kdaj smo v Sloveniji uvedli skupno evropsko valuto.

Novakova je na vprašanje o datumu uvedbe evra najprej odgovorila z letnico 2008, nato pa hitro pravilno popravila svoj odgovor.

Pri vprašanju se je zapletla tudi Makovec Brenčičeva, a ji je na koncu uspelo. Likovičeva, ki je pravilno ugotovila, da smo evro uvedli pred desetimi leti, se letnice ni spomnila.

Manjša napaka pri vprašanju se je zgodila Tomčevi, ki se je pri datumu uvedbe evra zmotila za leto dni, medtem ko je Šarec pokojnega Andreja Bajuka namesto za finančnega imenoval za zunanjega ministra.

Na vprašanje so poleg kamniškega župana pravilno odgovorili Suzana Lara Krause, Boris Popovič, Borut Pahor in Andrej Šiško.

Evro je postal denarna enota Republike Slovenije 1. januarja 2007. Tolarska stanja na računih so se 1. januarja 2007 samodejno pretvorila v evrska stanja po tečaju zamenjave. Hkrati so evrski bankovci in kovanci postali zakonito plačilno sredstvo na območju Republike Slovenije.

Preberite še:

-> Hmmm ... Kaj že predstavljajo tri zlate zvezde v slovenskem državnem grbu? #video #preverjenih9

-> Gledali so tekmo, a se ne morejo spomniti, koga so naši premagali #video #preverjenih9

 


S katerim od predsedniških kandidatov imate največ skupnega?

Če vas je kateri od predsedniških kandidatov s svojim znanjem in odgovori prepričal, lahko s klikom na spodnji kviz preverite, ali se z njim tudi dejansko ujemate. Vabljeni k reševanju, obljubljamo vam obilo zabave.

 
Ne spreglejte