Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 6. 2013,
11.53

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Dejan Židan Mercator

Četrtek, 6. 6. 2013, 11.53

7 let, 2 meseca

Židan: Mercator potrebuje kupca z denarjem, ne s posojilom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Minister za kmetijstvo Dejan Židan meni, da se Mercator v zadnjih letih ne razvija tako, kot bi se moral, kljub vsemu pa bi bila prodaja Agrokorju, predvsem zaradi delovnih mest, izjemno tvegana.

Minister za kmetijstvo Dejan Židan poudarja, da je Mercator izjemno pomemben delodajalec v Sloveniji in da je v teh težkih časih vsako izgubljeno delovno mesto nenadomestljivo. "Jaz se zavedam, da se je Mercator po lastniški destabilizaciji znašel v težavah in se ne razvija tako, kot bi se moral. Je pa izjemno pomemben delodajalec, ki v Sloveniji neposredno zaposluje 12 tisoč ljudi, neposredno pa še dodatnih 100 tisoč, in zato želim, da je kupec nekdo z denarjem, ne pa kupec, ki bo podjetje kupil s posojilom, saj imamo tovrstnih zgodb, ki so se na koncu slabo končale, preveč," pojasnjuje Židan, ki meni, da mora kot minister za kmetijstvo opozarjati na posledice in tveganja, ki bi ob prodaji nastali. Ob tem Židan pravi, da na vladi o prodaji ne razpravljajo, čeprav je država lastnik podjetij, ki se pogaja o prodaji Mercatorjevega deleža. Na vprašanje, zakaj se ob prodaji največjega trgovskega podjetja v Sloveniji, na koncu kot edini kupec znajde Agrokor, ni želel odgovoriti, poudarja pa, "da je težava Mercatorja tudi v tem, da ima lastnike, ki nočejo biti lastniki, in da se uprava podjetja bolj kot z razvojem ukvarja s tem, ali bo podjetje prodano ali ne". Prodajalce Mercatorja pa Židan poziva: "Prosim razmislite o vseh vidikih, saj je bilo eksperimentov pri nas preveč."

Nasprotujemo prodaji premoženja, a ne želimo razdirati koalicije Židan je tudi pojasnil, da SD ne spreminja stališča do privatizacije podjetij. Po njegovem prepričanju ni smiselno prodajati podjetij, ki prinašajo dobiček, a je spomnil na besede predsednika stranke Lukšiča, ki je povedal, da privatizacija ni točka, na kateri bi ogrozili delovanje koalicije.

Ne spreglejte