Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 11. 2015,
14.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

davčni dolg napake Slovenija

Ponedeljek, 9. 11. 2015, 14.25

6 let, 7 mesecev

Zaradi napake davčne uprave danes nima niti za kavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na Hrvaškem odmeva zgodba Mirka Rapića. Po več letih sodnega boja z državo mu je uspelo dokazati, da ni največji davčni dolžnik. Ali v Sloveniji bolj pazimo, koga uvrstimo na seznam dolžnikov?

"Svetujejo mi, naj tožim državo za 200 milijonov kun (28,5 milijona evrov, op. p.). Sam razmišljam, da bi zahteval poravnano z državo v višini 53 milijonov kun (7,6 milijona evrov)," je pred dnevi dejal hrvaški obrtnik Mirko Rapić.

Sramotilni steber davčnih dolžnikov Hrvaška je svoj seznam davčnih dolžnikov prvič objavila pred tremi leti in že takoj za največjega davčnega dolžnika med obrtniki razglasila Mirka Rapića, čeprav njegova obrt miruje že od leta 2006. Od leta 2007 namreč posluje prek podjetja R.L.E.

Po letih sodnih bojev in pritožb je pred dnevi drugostopenjski organ hrvaškega finančnega ministrstva sprejel pravnomočno odločbo. To je Rapiću zaradi hudih napak v postopku odpisalo 24 milijonov kun dolga. S to odločitvijo je finančno ministrstvo v celoti razveljavilo prvostopenjsko odločitev šibeniške davčne uprave, še poročajo hrvaški mediji.

Podjetje uničeno, ljudje na cesti Mirka Rapića je napaka hrvaških davčnih uradnikov drago stala. V obrti, ki se ukvarja z obnovo luksuznih ladij, je v najboljših letih zaposloval približno 500 ljudi, danes pa jih v podjetju R.L.E. le še nekaj deset. Že 18 mesecev niso dobili plače. "Danes nimam niti za kavo, zaradi napake davčne uprave sem izgubil vse," je za hrvaške medije povedal Miro Rapić.

Veliko bolj oster je njegov sin Marko, ki je prepričan, da za takšno napako nekdo mora odgovarjati. Poudaril je, da njemu in njegovi družine ne gre za denar in odškodnino, temveč za to, da se taki primeri ne ponovijo. "Izgubili smo za 30 milijonov evrov naročil iz tujine. Ni izgubilo samo naše podjetje, izgubila je tudi Hrvaška," je ob tem pripomnil Rapićev sin.

Napake se dogajajo tudi v Sloveniji In ker je podoben seznam po zgledu južne sosede pred leti na pritisk javnosti in kljub pomislekom stroke objavila tudi naša takrat še davčna uprava, nas je zanimalo logično vprašanje: Ali smo v Sloveniji pazljivejši pri tem, koga uvrstimo na seznam? Napake se dogajajo tudi v Sloveniji, so priznali na finančni upravi, ki je pred dobrim letom prevzela naloge davčne uprave. Pri tem so poudarili, da je število napak izredno majhno. "Na trenutno objavljenem seznamu ni neupravičeno uvrščenih zavezancev," ob tem poudarjajo na finančni upravi.

Pisno opravičilo Ko ugotovijo, da se je pravna ali fizična oseba na seznamu znašla po napaki, se "seznam neplačnikov v dveh delovnih dneh po ugotovljeni napaki popravi tako, da se davčnega zavezanca s seznama neplačnikov prečrta in hkrati objavi v posebnem seznamu davčnih zavezancev, ki so bili na seznam neplačnikov uvrščeni neupravičeno. Popravek seznama se izvede za trenutno objavljeni seznam do objave naslednjega seznama neplačnikov." Finančna uprava do tega trenutna še ni prejela nobenih odškodninskih zahtevkov. Neupravičeno objavljenim zavezancem pošljejo pisno opravičilo.

Varnosti mehanizmi so vzpostavljeni Na naše vprašanje, ali ima finančna uprava vzpostavljene mehanizme, ki bi v Sloveniji preprečili podoben primer, kot se je zgodil na Hrvaškem, so nam odgovorili, da pred objavo seznama neplačnikov na spletni strani finančne uprave finančni uradi opravijo vsebinski pregled seznama.

"Preverimo celovitost in pravilnost knjiženih obveznosti in terjatev zavezancev v knjigovodski evidenci. Če finančni urad ugotovi, da je davčni zavezanec neupravičeno na seznamu, pripravi pisni predlog z obrazložitvijo za izločitev s seznama. Predloge finančnih uradov obravnava komisija, ki pregleda vloge finančnih uradov, preuči, ali je izločitev upravičena, in pripravi predlog seznama zavezancev za izločitev s seznama neplačnikov," so nam še sporočili s finančne uprave.

Ne spreglejte