Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 3. 2019,
18.02

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,42

11

Natisni članek

davčni dolg FURS Engrotuš Mirko Tuš

Ponedeljek, 11. 3. 2019, 18.02

5 let, 2 meseca

Davčna nad 26-milijonski odpustek Mirku Tušu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,42

11

Mirko Tuš | Foto Mediaspeed

Foto: Mediaspeed

Kaj davčni inšpektorji preiskujejo v podjetju Mirka Tuša in plačilo kolikšne davčne obveznosti mu nameravajo odmeriti?

Mirko Tuš, lastnik trgovske verige Engrotuš in nekoč najbogatejši Slovenec, je v manj kot mesecu dni od finančne uprave RS (Furs) dobil že drugo neprijetno novico.

Potem ko so mu zaradi premalo plačanega davka omejili razpolaganje z osebnim premoženjem, so se zdaj lotili še njegovega osrednjega podjetja. Pod drobnogledom davčnih inšpektorjev je podjetje Tuš Holding, prek katerega je celjski podjetnik zgradil in obvladoval svoj trgovsko-zabaviščni imperij.

Dosedanja davčna preiskava je pokazala, da je Tuš Holding državi plačal za najmanj osem milijonov evrov premalo davka. Na Fursu so zato pohiteli in do nadaljnjega vpisali prepoved prodaje in obremenitve na ključnem premoženju, 100-odstotnem deležu v Engrotušu.

Mirko Tuš
Novice Astronomski davčni dolg Mirka Tuša do države

Plačal premalo davka?

Dokumenti, ki smo jih pridobili v uredništvu Siol.net, razkrivajo:

- da so na Fursu davčno-inšpekcijski nadzor uvedli sredi lanskega leta;

Furs je na lastniškem deležu v Engrotušu, na katerem so že hipoteke bank upnic, vpisal prepoved prodaje in obremenitve. | Foto: STA , Furs je na lastniškem deležu v Engrotušu, na katerem so že hipoteke bank upnic, vpisal prepoved prodaje in obremenitve. Foto: STA , - da v postopku preverjajo, ali je Tuš Holding obračunal in plačal dovolj davka od dohodka pravnih oseb. Očitno sumijo, da je prikazal bistveno slabši rezultat od resničnega in se s tem izognil plačilu davka;

- da davčne inšpektorje zanima predvsem, kaj se je dogajalo v letu 2016, nekatere podatke pa so pridobivali tudi iz prejšnjih let. V tem obdobju se je zgodila prodaja pomembnega dela premoženja Tuša Holdinga, ki je zaradi oslabitev ustvaril visoke izgube. Za leto 2016 je plačal nekaj več kot 38 tisoč evrov davka od dobička.

Na Fursu konkretnih postopkov ne komentirajo.

"Mirko Tuš bo vrnil posojilo"

"Odločba v omenjenem postopku še ni bila izdana in ni pravnomočna, prav tako sklep o zavarovanju oziroma zapisnik o davčnem inšpekcijskem nadzoru podjetju še ni bil vročen," so za Siol.net povedali v Tuš Holdingu. Kot so pojasnili, je pod drobnogledom Fursa 26 milijonov evrov vreden odpustek, ki ga je od svojega podjetja dobil Mirko Tuš.

Gre za denar, ki si ga je celjski podjetnik pred več kot desetletjem izposodil od svojih družb, a ga do danes ni vrnil. V letu 2014 je posojilo sam sebi celo odpisal v škodo družbe oziroma ga v celoti oslabil. To je zmotilo banke upnice, ki so njegovemu poslovnemu imperiju odobrile za več kot 400 milijonov evrov posojil, z Mirkom Tušem pa se že vse od leta 2011 neuspešno pogovarjajo o načinu njihovega poplačila.

"Tuš Holding izkazuje posojilo do lastnika, ki ga je lastnik dolžan vrniti ob zapadlosti, ta pa še ni nastopila. Vračilo posojila je pomemben del dogovora z upniki, saj se je družba zavezala, da bo vsa prejeta sredstva ob vračilu posojila nakazala bankam," so povedali. Dodali so, da je Furs zavzel stališče, da je Tuš Holding posojilo do lastnika odpisal, s čimer se absolutno ne strinjajo, "saj gre za napačen prikaz dejanskega stanja". Zanikali so, da bi Tuš Holding omenjeno posojilo odpisal, saj bi s tem kršil reprogram z bankami. 

"Začasni sklep o zavarovanju izpolnitve davčne obveznosti v nikakršni meri ne vpliva na poslovanje družbe Engrotuš oziroma na dejavnost trgovine. Vloga Tuš Holdinga v Skupini je upravljanje z naložbami," so dodali.

Zaradi zdravstvenih težav Mirka Tuša je pred dnevi vodenje skupine Tuš Holding prevzel njegov sin Andraž Tuš.

Tuš
Novice Mirko Tuš vodenje podjetja predal sinu
Ne spreglejte