Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 6. 2014,
11.08

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mercator

Četrtek, 26. 6. 2014, 11.08

7 let, 2 meseca

Višje cene za kupce, slabši pogoji za dobavitelje? (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ekonomist Igor Erker meni, da bo Mercator z novim lastnikom dobil nov zagon za razvoj, Aleš Kuhar pa, da je vse odvisno, kako se bo Todorić lotil preobrazbe največjega trgovca pri nas.

Zdaj je uradno: Mercator je prodan, približno 53-odstotni delež največjega domačega trgovca v lasti konzorcija prodajalcev gre v roke hrvaškega Agrokorja. To je postalo gotovo po tem, ko je bil izpolnjen še zadnji za prodajo potreben pogoj: v sredo naj bi se namreč 55 bank upnic dogovorilo za reprogram posojil družbe.

Kaj za Mercator pomeni nov lastnik, skupina Agrokor?

Skrajni čas je, da Mercator spet postane užiten Ekonomist Igor Erker pravi, da je za družbo Mercator novo lastništvo dobra stvar. "Mislim, da je že skrajni čas, da se Mercator spet spravi, če temu lahko rečem, v užitno stanje, tako da bo znova zaposloval, povečeval prihodke in zmanjšal zadolženost," pravi Erker.

Glede strahov, ki se pojavljajo v javnosti, da bi nov lastnik zmanjšal število zaposlenih in prekinil sodelovanje s slovenskimi dobavitelji, odgovarja: "Nas to ne bi smelo skrbeti, sam sem celo prepričan, da se bodo dobri zaposleni v Mercatorju še bolj razvijali, prav tako bodo dobri in kakovostni dobavitelji še naprej sodelovali z največjim slovenskim trgovcem pri nas."

Boleče prestrukturiranje Ekonomist Aleš Kuhar na prevzem Mercatorja gleda povsem drugače. Prepričan je, da kupec ni pravi in da bo verjetno to občutila slovenska prehrambna dejavnost.

"Pričakovati je brutalno prestrukturiranje, kar pomeni za določene dobavitelje precejšnje pretrese, predvsem za tiste, ki jih ima Agrokor v svoji lasti, recimo za predelovalce olja, pijače, sladkorja ter mogoče nizkocenovnih vin," je kritičen Kuhar, ki pa vseeno dopušča, da ne bo vse tako črno.

"Prepričan sem, da se bo Mercatorju na krajši rok znižal tržni delež, potem pa bo vse odvisno, kakšno pot bo ubral in kakšen bo njegov odnos do zvestih kupcev, ki Mercator jemljejo za prvega trgovca, predvsem to, kaj se bo dogajalo z Mercatorjevo blagovno znamko." Kuhar sicer meni, da bo lahko zdaj Mercator lažje in hitreje izvedel proces prestrukturiranja.

Višje cene za kupce, slabši pogoji za dobavitelje. Največja korist za banke "Za Mercator se zdaj začenja nova zgodba notranjega prestruktuiranja, kjer se pričakujejo odpuščanja kot posledica optimizacije poslovanja. Lastniki bodo zdaj pridobili svež kapital, z katerim bodo lahko poplačali svoje dolgove iz preteklosti. Banke imajo seveda v tej zgodbi največjo korist, navkljub sami izgubi dela naložbe," pa pravi Tilen Čuk iz podjetja AdmiralMarkets. Čuk dodaja, da bomo z vidika prevzema lahko videli izoblikovanje nove pozicije trgovca napram kupcem, kar pomeni višje cene, in napram dobaviteljem, ki lahko pričakujejo nižje plačilo in podaljšanje rokov.

"V takšni situaciji bodo tisti dobavitelji, ki so že sedaj v težavah, še v slabšem položaju."

Ne spreglejte