Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 2. 2023,
12.57

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

17

Natisni članek

trg dela zaposlovanje gospodarstvo brezposelnost

Ponedeljek, 27. 2. 2023, 12.57

1 leto, 2 meseca

V Sloveniji najnižja stopnja brezposelnosti do zdaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

17

Brezposelni | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Stopnja brezposelnosti v Sloveniji je v zadnjem četrtletju dosegla 3,5 odstotka, kar je za 0,5 odstotne točke manj kot v četrtletju prej in za 1,1 odstotne točke manj kot v enakem obdobju pred letom dni. Med moškimi je znašala 3,2 odstotka, med ženskami pa 3,8 odstotka, je danes sporočil statistični urad.

Med prebivalci Slovenije je bilo v zadnjem četrtletju lani 35 tisoč brezposelnih, kar je za 15 odstotkov manj kot v četrtletju prej in za skoraj četrtino manj kot v istem obdobju pred letom dni.

Med prebivalci Slovenije v zasebnih gospodinjstvih je bilo delovno aktivnih 982 tisoč oseb. Njihovo število je bilo približno enako kot pred letom dni. Tudi stopnja delovne aktivnosti je ostala enaka, in sicer 56,3-odstotna.

Od tega je bilo 83 odstotkov delovno aktivnih zaposlenih v delovnem razmerju, 12 odstotkov jih je bilo samozaposlenih, dva odstotka delovno aktivnih sta opravljala študentsko delo, trije odstotki pa so delali v drugih oblikah dela ali pomagali na družinski kmetiji oz. v družinskem podjetju.

Nina Gaspari
Mnenja Nina Gaspari: Ali generacija Z prinaša bolj zdrav odnos do dela?

Stopnja delovne aktivnosti v starostni skupini 20–64 let je bila 78,2-odstotna. Delež delovno aktivnih v tej starostni skupini je bil med moškimi za skoraj osem odstotnih točk višji kot med ženskami.

Večina neaktivnih oseb so dijaki, študenti in upokojenci

Kot so pojasnili statistiki, neaktivno prebivalstvo v starostni skupini med 15 in 74 let delijo v tri kategorije. V prvi so osebe, ki želijo delati, vendar dela ne iščejo, v drugo spadajo osebe, ki iščejo delo, vendar ga niso pripravljene sprejeti v dveh tednih, v tretjo kategorijo pa spadajo tisti, ki ne želijo delati, zato dela ne iščejo.

V opazovanem četrtletju je bilo neaktivnih 561 tisoč oseb, od tega 46 odstotkov moških in 54 odstotkov žensk. V primerjavi s četrtletjem prej se je število neaktivnih povečalo za pet odstotkov. Med njimi je večina, in sicer 96 odstotkov, tistih, ki ne želijo delati in zato dela ne iščejo. Četrtino teh so predstavljali dijaki in študenti, dve tretjini pa upokojenci.

Ne spreglejte