Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
22. 3. 2023,
11.39

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,87

17

Natisni članek

gradbeništvo poslovni prostori nepremičnine Vilharia Zoran Janković Ljubljana

Sreda, 22. 3. 2023, 11.39

1 leto, 1 mesec

V Ljubljani začetek gradnje edinstvenega poslovnega objekta #foto #video

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,87

17

Na Vilharjevi cesti v Ljubljani so danes zasadili prvo lopato za najsodobnejšo in najbolj trajnostno poslovno stavbo v Sloveniji. Investitor projekta Corwin iz Slovaške napoveduje, da bo projekt Vilharia ob železniški postaji postal prvi ogljično nevtralen objekt v državi. Prvi najemniki se bodo vselili sredi leta 2025.

Kompleks modernih pisarn na skoraj 40 tisoč kvadratnih metrov površin se bo pridružil le dvema ogljično nevtralnima stavbama v Evropi s certifikatom LEED Zero Carbon, ki delujejo z neto nič emisijami. Zgrajen bo v skladu s trajnostnim načrtovanjem, gradnjo in vzdrževanjem. Zrasel bo na več kot desetletje degradiranem območju med Vilharjevo cesto in železniško progo, na lokaciji med Situlo in bodočo Emoniko.

V petih etažah bodo na voljo poslovni prostori s pripadajočimi ozelenjenimi terasami, pritličje pa bo namenjeno javnemu programu s kombinacijo gostinske ponudbe in trgovin. Ker pogajanja z bodočimi najemniki še potekajo, končna kombinacija javnega programa še ni znana. Projekt je zasnoval danski arhitekturni biro Schmidt Hammer Lassen (SHL), ki je že podpisan pod nekaj svetovnih kulturnih znamenitosti med Köbenhavnom in Šanghajem.

Čez štiri leta eden najlepših predelov Ljubljane?

Ob slavnostnem polaganju temeljnega kamna je bil prisoten tudi župan Ljubljane Zoran Janković, ki je poudaril, da smo priče začetku gradnje najbolj zelene energetske poslovne zgradbe na svetu. "Zaradi načrtovanih gradenj ob železniški postaji, vključno z Emoniko, je bilo treba prestaviti kanalizacijski kanal, katerega vrednost znaša deset milijonov evrov," je opozoril Janković. Prepričan je, da se bo območje v prihodnjih štirih letih spremenilo v enega najlepših delov prestolnice. Zaradi prenavljanja prometne infrastrukture v okolici sicer pričakuje kar nekaj prometnih težav.

Janković je zanikal, da bi bilo težko pridobiti investitorje za ljubljanska degradirana zemljišča. "Obratno, oni prihajajo k nam. Investitor s pravo idejo lahko iz grdega račka naredi laboda, kot bo v tem primeru. Vesel sem, da je na tem območju v teku za milijardo evrov investicij," je poudaril Janković.

Ljubljanski župan Zoran Janković in direktor družbe Corwin Marian Hlavačka na gradbišču projekta Vilharia ob Vilharjevi cesti v Ljubljani | Foto: STA/Katja Kodba Ljubljanski župan Zoran Janković in direktor družbe Corwin Marian Hlavačka na gradbišču projekta Vilharia ob Vilharjevi cesti v Ljubljani Foto: STA/Katja Kodba Direktor Corwina Marian Hlavačka je pojasnil, da so se za investicijo v Ljubljani odločili zaradi njenega izjemnega razvoja v zadnjih treh desetletjih. "V primerjavi s Prago, Bratislavo, Budimpešto in Zagrebom smo presodili, da je zelena ozaveščenost prebivalcev Slovenije največja. To je bil najpomembnejši razlog, da smo se odločili za ta korak," je poudaril Hlavačka. 

Povpraševanje presega pričakovanja investitorjev

"Gre za eno največjih poslovnih stavb v Sloveniji, če ne največjo, s katero želimo postaviti nove standarde na področju poslovnih prostorov. Združuje rabo inovativnih tehnologij in skrbno rabo energentov, ki bodo zminimizirali stroške uporabnikov. Hkrati bo objekt omogočal nadstandardno prilagodljive tlorisne razporeditve prostorov in popolno prilagodljivost interjerjev posameznih najemnikov," pojasnjuje Jan Jazbec, vodja razvoja projekta Vilharia pri Corwinu. Tako poslovne prostore kot javni del bo mogoče le najeti.

"Povpraševanje potencialnih najemnikov presega naša pričakovanja. Na trgu zaznavamo veliko zanimanje, še posebej večjih tujih podjetij, ki potrebujejo prilagodljive prostore in velike odprte tlorisne površine za večje število zaposlenih. Večina pogovorov poteka z v Sloveniji že prisotnimi podjetji, nekaj pa tudi s podjetji, ki v državi še niso prisotna," pravi Jazbec.

Polaganje temeljnega kamna za projekt Vilharia | Foto: David Kos Foto: David Kos Čeprav je bil začetek gradnje prvotno predviden za lansko jesen, se je ta nekoliko zamaknila. Gradnja je namreč odvisna od izgradnje kanalizacijskega kanala, ki je v domeni Mestne občine Ljubljana (MOL). Pri Corwinu so časovnico gradnje nekoliko prilagodili, tako da bo objekt predvidoma končan v drugem četrtletju leta 2025.

Vilharia | Foto: Corwin Foto: Corwin Vilharia | Foto: Corwin Foto: Corwin

Ne spreglejte