Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 5. 2023,
9.27

Osveženo pred

11 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

5

Natisni članek

poslovanje ukinitev dopolnilno zdravstveno zavarovanje Zavarovalnica Triglav

Torek, 9. 5. 2023, 9.27

11 mesecev, 3 tedne

Triglav za čimprejšnjo ukinitev obstoječih dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

5

Zavarovalnica Triglav | Skupina Triglav bo pri delovanju ob dialogu z vlado in Agencijo za zavarovalni nadzor izvedla vse potrebne aktivnosti za zaščito interesov svojih zavarovancev, delničarjev družbe in drugih deležnikov. | Foto Žiga Ponikvar

Skupina Triglav bo pri delovanju ob dialogu z vlado in Agencijo za zavarovalni nadzor izvedla vse potrebne aktivnosti za zaščito interesov svojih zavarovancev, delničarjev družbe in drugih deležnikov.

Foto: Žiga Ponikvar

S sprejemom uredbe vlade o določitvi najvišje cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja aprila letos in ob negotovostih, kdaj se ta vrsta zavarovanja zakonsko ukinja, se spreminjajo podlage, ki jih je Skupina uporabila pri pripravi načrta poslovanja za leto 2023. Skupina Triglav v trenutnih razmerah veljavnosti uredbe zato podpira čimprejšnjo ukinitev obstoječega sistema dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj, so sporočili iz družbe.

Po prvih ocenah bo poslovni izid Skupine Triglav za 2023 nižji od prvotno načrtovanega

Na podlagi verjetnih scenarijev in v razmerah negotovosti ocenjuje, da se lahko načrtovani poslovni izid pred obdavčitvijo Skupine Triglav za leto 2023 (prvotno načrtovan med 95 in 110 milijoni evrov) zaradi izgube, ki jo bo povzročila uredba na področju zdravstvenih zavarovanj, zniža za od 25 do 40 odstotkov.

Višina izgube dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj se povečuje z dolžino časa trajanja uredbe.

Skupina Triglav je novembra 2022 objavila načrt poslovanja za 2023, ki je temeljil na tedaj znanih podlagah in predpostavkah. Te so se v vmesnem času spremenile zaradi uredbe o določitvi najvišje cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki jo je vlada sprejela 14. 4. 2023. Z njo se je uvedla takojšnja regulacija cen dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj, Skupino Triglav pa je zavezala k nadaljnjemu izvajanju dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj do njihove ukinitve s sprejemom sprememb zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, so še navedli v sporočilu za javnost.

Seja strateškega sveta za zdravstvo
Novice Po anketi večinska podpora preoblikovanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Uredba velja do konca leta 2023, pri čemer se predvideva, da bo še pred njenim iztekom s 1. 9. 2023 omenjeni zakon spremenjen tako, da se ukine obstoječi sistem dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj. Skupina Triglav podpira čimprejšnjo spremembo navedenega zakona, saj višina cene premije, ki je določena z uredbo, ne zadostuje za pokrivanje škod dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj.

Različni scenariji in ocena vpliva razmer na poslovanje

Skupina Triglav je na podlagi trenutno razpoložljivih informacij oblikovala verjetne scenarije in ocenila vplive razmer na njeno poslovanje in položaj v letu 2023. Pri tem še niso zajeti učinki prilagoditve poslovnega modela skupine. Ob tem je upoštevala negotovost glede gibanja stroškov in škod z naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ter dejstvo, da bodo rezervacije, ki jih je oblikovala v času pandemije covid-19 na podlagi zakonskih podlag PKP5, v kratkem porabljene.

Če se bo dopolnilna zdravstvena zavarovanja zakonsko ukinilo 1. 9. 2023, Skupina ocenjuje, da se bo izguba na področju zdravstvenih zavarovanj odrazila kot znižanje letošnjega poslovnega izida pred obdavčitvijo (ki je bil načrtovan med 95 in 110 milijoni evrov) za okoli 25 odstotkov. Če se dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj ne bo letos zakonsko ukinilo in bo uredba ostala veljavna do konca leta 2023, je verjetno, da bo zaradi izgube na področju zdravstvenih zavarovanj znižanje poslovnega izida za leto 2023 večje in bo znašalo do okoli 40 odstotkov.

Planet 18
Planet TV Najvišja cena bo 35,67 evra #video

Skupina Triglav bo pri delovanju ob dialogu z vlado in Agencijo za zavarovalni nadzor izvedla vse potrebne aktivnosti za zaščito interesov svojih zavarovancev, delničarjev družbe in drugih deležnikov. Skupina Triglav, največja zavarovalno-finančna skupina v regiji Adria, ostaja finančno močna in visoko kapitalizirana. Razmere v poslovnem okolju in njihov vpliv na poslovanje in položaj Skupine Triglav skrbno spremljajo in bodo o njih tudi v prihodnje transparentno obveščali, so še zagotovili v družbi.

V Levici s predlogom za pravični prenos

V Levici so pripravili svoj predlog zdravstvenega prispevka, ki pa ga interno še usklajujejo s koalicijskimi partnerji.

"Z njim zasledujemo dva cilja: spremeniti regresivno dajatev v progresivno, s katero bo vsak prispeval po svojih zmožnostih; hkrati pa ohraniti približno enako stopnjo financiranja, kot jo zagotavlja trenutno predvidena oblika prenosa dopolnilnega zavarovanja v obvezni zdravstveni prispevek," so sporočili. 

Predlog, ki je zaokrožil v javnosti, je oblikovan tako, da se višina prispevka dvigne za osebe s plačo, višjo od povprečne, ter spusti za osebe s plačo, nižjo od povprečne.

"Na ta način bo skoraj 80 odstotkov zavezancev na enakem ali na boljšem, manj bo plačevalo 1.204.201 zavezancev, na približno istem pa bo 59.069 ljudi. Prispevek se bo dvignil za 21 odstotkov najbolje plačanih v Sloveniji. Ob tem pa je treba izpostaviti, da bo tudi za njih novi prispevek predstavljal manj kot dva odstotka mesečne bruto plače," so dodali in opozorili, da je treba poiskati še ustrezno rešitev za zavezance za obvezno zdravstveno zavarovanje, ki niso prejemniki plač. To so zavezanci, za katere iz različnih razlogov zavarovanje plačuje država.

Vlada
Novice Vlada zamrznila višino premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje
Dodatno zdravstveno zavarovanje
Novice Zavarovalno združenje opozarja na posledice ukinitve dopolnilnega zavarovanja
Robert Golob
Novice Golob: Preprečili bomo podražitve zavarovanj in ukinili dobičke zavarovalnic #video
Ne spreglejte