Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 4. 2023,
12.10

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,79

133

Natisni članek

ukinitev dopolnilno zdravstveno zavarovanje koalicija

Sreda, 12. 4. 2023, 12.10

1 leto

Golob: Preprečili bomo podražitve zavarovanj in ukinili dobičke zavarovalnic #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,79

133

Poslanska skupina Svoboda je v parlamentarno obravnavo vložila novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katero želijo ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje, kot ga poznamo zdaj, in ga prenesti v obvezno zdravstveno zavarovanje v obliki plačil obveznega zdravstvenega prispevka v enotnem fiksnem znesku. S tem korakom želijo preprečiti podražitve dopolnilnega zavarovanja in zasebne dobičke iz naslova zdravstvenih zavarovanj, je ob predstavitvi novele zakona dejal premier Robert Golob.

Kaj pomeni ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja?

Po predlogu novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, pod katerega so se podpisali le poslanci Svobode, bi bila višina obveznega zdravstvenega prispevka enaka za vse zavarovance, znašala bi 35 evrov mesečno, z možnostjo valorizacije enkrat letno, pri čemer bi se upoštevala rast povprečne bruto plače v Sloveniji.

Kot pojasnjujejo v Svobodi, zavezanci za to zavarovanje ostanejo isti kot za sedanje prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Prejemnik sredstev pa bi bil po novem Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in ne več tri zasebne zavarovalnice. S prenosom dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na ZZZS želijo preprečiti podražitve dopolnilnega zavarovanja in zasebne dobičke iz naslova zdravstvenih zavarovanj.

Poslanci bodo predlog zakona obravnavali po rednem zakonodajnem postopku, kar omogoča izboljšave in nadgradnje zakona. Po besedah poslanke Svobode in predsednice parlamentarnega odbora za zdravstvo Tamare Kozlovič se bo novela zakona začela uporabljati 1. septembra 2023.

 "Vsi v koaliciji smo si enotni, da je predlog zakona korak v pravo smer pri izpolnjevanju koalicijskih zavez in krepitvi javnega zdravstvenega sistema. S preoblikovanjem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja bomo dosegli dva cilja: preprečili bomo podražitve in ne bo več dobičkov zasebnih zavarovalnic z naslova zdravstvenih zavarovanj. To sta bila tudi osnovna razloga za ta korak," je pojasnil premier Robert Golob.

Napovedal je, da bo vlada do konca leta 2024 preoblikovala financiranje celotne zdravstvene blagajne, da bo bolj socialno pravična in solidarna, kot je danes. "Do takrat bo financiranje ostalo enako, brez podražitev," je zagotovil Golob.

"Danes bomo naredili ključni korak. Ne verjamem, da smo brez tega sposobni najti socialno pravično rešitev, ker bi sicer zasebne zavarovalnice v prihodnjih mesecih med seboj tekmovale, katera bo prispevek bolj dvignila. Izhodišče za iskanje rešitev bi bilo v tem primeru bistveno težje," je opozoril Golob.

Dodal je, da s tem korakom kažejo odločnost, da zaščitijo ljudi in okrepijo javni zdravstveni sistem. Zagotovil je, da bodo v primeru primanjkljaja sredstev v javni zdravstveni blagajni ta zagotovili iz proračuna. Premier je napovedal še, da bodo po letu 2025 zagotovili stabilen vir financiranja, ki ne bo potreboval posegov v proračun.

Golob verjame, da jim bo prenos obveznega zdravstvenega zavarovanja uspel. "Ta vlada bo dosegla cilje, ki so v korist ljudi. Vse ostalo je iskanje razlogov, zakaj ne bi šli v to," je še dejal.

Zdravstveni in finančni minister usklajena

Po besedah ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana gre za "prelomno točko reforme zdravstvenega sistema," ki je zapisana tudi v koalicijski pogodbi. Po petkovem razgovoru s predstavniki vseh treh zavarovalnic je ugotovil, da je dopolnilno zdravstveno zavarovanje za vse tri zavarovalnice zgolj zavarovalni produkt. "Namera Generalija, da brez česarkoli dvigne premije za 30 odstotkov, ki bi ji sledili tudi obe drugi zavarovalnici, je za nas nesprejemljiva," je dejal.

Po besedah ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana gre za "prelomno točko reforme zdravstvenega sistema". | Foto: STA/Katja Kodba Po besedah ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana gre za "prelomno točko reforme zdravstvenega sistema". Foto: STA/Katja Kodba Zatrdil je, da sta z ministrom za finance Klemnom Boštjančičem usklajena in da se ni treba bati, da sredstev, ki bi jih zmanjkalo, ne bi našli v proračunu.

Boštjančič je dodal, da za ukrepom stoji celotna vlada, tudi z Bešičem Loredanom nimata različnih pogledov na novelo. "Absolutno sva z ministrom za zdravje 100-odstotno usklajena pri vrsti ukrepov, ki smo jih in jih bomo sprejeli v okviru reformiranja zdravstva," je povedal. Pri tej reformi bo po njegovih besedah ključni del financiranje.

Po Golobovih besedah bo vlada v prihodnjih desetih dneh s sprejetjem uredbe o zamrznitvi cen zamrznila cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja do 1. septembra letos. Podobno je naredila na področju zamrznitve cen energentov.

Želeli so prehiteti SDS

Največja koalicijska stranka je odločitev o tem sprejela predvsem zato, da koalicije s tem ne bi prehitela opozicijska SDS. Ta bi z vložitvijo svojega predloga zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju lahko zaustavila obravnavo koalicijskega predloga. V zadnjih dneh so namreč zakrožile informacije, da bo SDS v postopek vložila kar predlog svojega nekdanjega poslanca, zdaj pa vodje protestov upokojencev Pavla Ruparja, ki je vložitev napovedal za danes.

Po informacijah N1 je premier Golob na sinočnji seji poslanske skupine Svoboda presodil, da dvig premije za 30 odstotkov, ki ga je napovedala zasebna zavarovalnica Generali in ki naj bi mu po vsej verjetnosti sledili tudi drugi dve ponudnici dopolnilnega zavarovanja, Vzajemna in Triglav Zdravje, ni sprejemljiv ter da morajo nekaj storiti.

Podražitev, evri, denar, bankovci
Novice Generali krepko draži zdravstveno zavarovanje, mu bosta sledila tudi Vzajemna in Triglav? #video

Vsak, ki je do danes plačeval 35 evrov, jih bo tudi odslej

Zavezanci za plačilo prispevka bodo po predlogu zakona vsi zavezanci za plačilo obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki bi prispevek plačevali z upoštevanjem uveljavljenega postopka pobiranja prispevkov. Plačnik za zaposlene bi tako bili delodajalci, za upokojence pa Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ). Prejemnik sredstev bi bil po novem Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ne več tri zasebne zavarovalnice.

Višina obveznega zdravstvenega prispevka bi bila enaka za vse zavarovance, znašala bi 35 evrov mesečno, z možnostjo valorizacije enkrat letno, pri čemer se upošteva rast povprečne bruto plače v Sloveniji, izhaja iz predloga novele, ki ga je pridobila STA.

Premier je danes poudaril, da se za 95 odstotkov državljanov in državljank ne bo spremenilo nič, saj ti že plačujejo dodatno zavarovanje. "Za njih bo drugače le to, da bo znesek po napovedani podražitvi za 120 evrov letno nižji, kot če tega koraka ne naredimo. Vsak, ki je do danes plačeval 35 evrov, jih bo tudi odslej. Ne bomo se ukvarjali s tistimi, ki se jim je do zdaj zaradi različnih razlogov temu uspelo izogniti," je dejal.

50 milijonov evrov bi uporabili za plačilo zdravstvenih storitev

S tem bi odpravili bistven očitek trenutnega sistema dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, to so stroški treh zavarovalnic, povezani z izvajanjem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, v višini okrog 50 milijonov evrov, in ta sredstva lahko uporabili za plačilo zdravstvenih storitev, piše v predlogu novele, ki ga je pridobila STA.

Luka Mesec, Vrhnika
Novice Levica: Dvig premij zdravstvenega zavarovanja ni upravičen #video

V koalicijskih strankah SD in Levica ukinitev oziroma preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja podpirajo, kar je sicer ena od koalicijskih zavez.

Poslanka SD Meira Hot je zatrdila, da ima vložena novela zakona absolutno podporo koalicijskih partneric. "V zadnjem mesecu smo bili priče izjemno zavržnemu dejanju ene izmed zavarovalnic, ki je čez noč dvignila premije. S tem je ogrozila zdravstvene storitve za marsikoga. To je terjalo naš odziv," je dejala.

Koordinator Levice Luka Mesec pa je spomnil, da so na dopolnilno zdravstveno zavarovanje vedno gledali kot na najbolj nepravičen davek v državi. "Gre za davek, ki ga v enakem znesku plačata tako snažilka kot predsednik uprave. Poleg tega je 50 milijonov evrov ostalo v rokah zasebnih zavarovalnic, namesto da bi prešlo v javno zdravstveno blagajno. Končno smo našli način, kako to nepravičnost odpraviti," je dejal Mesec.

Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva za ukinitev dodatnega zdravstvenega zavarovanja
Ne spreglejte