Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
24. 4. 2014,
10.56

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Toyota delavci roboti

Četrtek, 24. 4. 2014, 10.56

7 let, 2 meseca

Toyotini delavci so produktivnejši od robotov

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Avtomatizacija proizvodnih procesov v največjem svetovnem avtomobilskem proizvajalcu je naredila veliko povprečnih delavcev, a premalo vrhunskih, trdijo vodilni v Toyoti.

Čeprav so roboti že dolgo časa nepogrešljivi člen proizvodnje avtomobilov, je Toyota naredila korak nazaj v preteklost. V nekaterih svojih japonskih tovarnah so robote zamenjali z delavci. Gre za neobičajno poslovno potezo japonskega velikana, ki ima poleg Južne Koreje največ industrijskih robotov na svetu. A za strateško odločitev imajo v Toyoti dva razloga.

Prvi je, da se želijo prepričati, da delavci razumejo svoje delovne naloge. Drugi pa trajno izboljšanje in dvig učinkovitosti vseh poslovnih procesov. Toyotini šefi namreč vse bolj opažajo, da jim je avtomatizacija prinesla preveč povprečnih in premalo odličnih delavcev.

Delavci kakovostnejši od robotov Interne analize v podjetju so pokazale, da so na več kot sto delovnih mestih, kjer so robote zamenjali delavci, zabeležili desetino manj napak pri izdelavi motornega bloka, kakovostnejšo izdelavo osovin in delov za šasijo. Prav tako se je skrajšal proizvodni čas.

"Ne moremo biti povsem odvisni od strojev, ki zgolj ponavljajo iste naloge. Obvladovanje stroja zahteva veliko znanja in veščin," je dejal vodja projekta Mitsuru Kawai, ki je v Toyoti zaposlen že več kot pol stoletja in pozna vse poslovne detajle podjetja.

Zmanjševanje stroškov zaposlenih prinaša tudi nižjo učinkovitost Roboti so odlični za procese, v katerih se zahteva hitro in poceni delo. Delavci z dolgoletnimi izkušnjami pa v delovni proces vnašajo umetelnost, poznavanje oblikovalskih postopkov in stalno kakovost. V Toyoti so s časom tudi spoznali, da stalna tekma v zmanjševanju stroškov zaposlenih prinaša tudi nižjo učinkovitost. Teorija, ki jo zagovarja tudi priznani ameriški ekonomist Tyler Cowen, pravi, da je prihodnost na delavcih, ki znajo upravljati z vse pametnejšimi stroji.

Nova Toyotina strategija bi znala vplivati na bilance podjetja in upočasniti globalno širitev. Kljub temu ostajajo največji proizvajalec avtomobilov na svetu, sledita ji General Motors in Volkswagen. Od marca lani do marca letos je Toyota presegla magično mejo 10 milijonov prodanih vozil, kar je za 4,5 odstotka več kot v enakem obdobju leto prej. Toyoti za zdaj niso škodili niti številni množični odpoklici vozil v zadnjih letih, ki so načeli nekdaj neomajen ugled kakovosti in trpežnosti njenih avtomobilov.

Toyota, pod okriljem katere so tudi znamke Lexus, Daihatsu in Hino, je bila na globalnem prodajnem vrhu že med letoma 2008 in 2010. Mesto vodilnega proizvajalca je leta 2011 izgubila zaradi posledic, ki so jih pri proizvodnji povzročili potres, cunami in jedrska katastrofa. Posledice cunamija so prizadele tudi druge svetovne avtomobilske proizvajalce, ki so močno odvisni od japonskih sestavnih delov.

Ne spreglejte