Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 5. 2023,
10.49

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

naložbe delavci Ormož Carthago

Sreda, 3. 5. 2023, 10.49

12 mesecev

Stekla je proizvodnja v Carthagovem novem obratu v Ormožu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Carthago | Vrednost naložbe v nov obrat, ki stoji v industrijski coni ob ormoški obvoznici, je 50 milijonov evrov.  | Foto STA

Vrednost naložbe v nov obrat, ki stoji v industrijski coni ob ormoški obvoznici, je 50 milijonov evrov.

Foto: STA

Podjetje Carthago iz Odrancev, ki izdeluje počitniška vozila, je danes zagnalo proizvodnjo v svojem novem obratu v Ormožu. S sprva 180 zaposlenimi bodo v njem izdelovali predelane kombije znamke Malibu Van, vsak teden jih načrtujejo približno 40. Pozneje nameravajo po besedah direktorice Sandre Županec zmogljivosti postopoma širiti.

Vrednost naložbe v nov obrat, ki stoji v industrijski coni ob ormoški obvoznici, je 50 milijonov evrov. Carthago je zanjo prejel tudi šest milijonov evrov državne spodbude. Vanj bodo prezaposlili okoli sto zaposlenih, ki so doslej delali v enoti v Odrancih, ter dodatno zaposlili še najmanj 80 delavcev.

Slovesno so novi obrat odprli 15. aprila, ko je direktorica izrazila prepričanje, da bo enako uspešna zgodba kot obrat v Odrancih. Tam so v desetih letih izdelali 20.000 avtodomov, zdaj se približujejo številki 40.000. Pojasnila je, da se s selitvijo proizvodnje predelanih kombijev v Ormož sprošča prostor za krepitev proizvodnje avtodomov v Odrancih, zato bodo tudi tam dodatno zaposlovali.

Lastnik skupine Carthago Karl-Heinz Schuler je v nagovoru zbranim na prireditvi povedal, da njihova družba brez Slovenije in njenih delavcev ne bi bila tam, kjer je danes. "Na samem vrhu pri prestižnih integriranih avtodomih v Evropi, ki v cenovnem razredu nad 100.000 evrov znatno presega 15-odstotni tržni delež," je povedal.

Napovedujejo 2000 evrov regresa

Podjetje Carthago je bilo leta 1979 ustanovljeno v mestu Ravensburg v Nemčiji, njegova osrednja proizvodna enota pa je danes v bližnjem Aulendorfu. Obrat v Odrancih je odprlo leta 2008, v njem pa izdelujejo avtodome več serij in predelane kombije znamke Malibu ter zaposlujejo okoli 800 ljudi.

Kot je razvidno s spletne strani Ajpesa, je slovenski del podjetja v obdobju od avgusta 2021 do lanskega avgusta, ki ga v družbi predstavljajo kot poslovno leto, ustvarilo 199,2 milijona evrov prihodkov, kar je za dobrih 20 milijonov evrov manj kot v enakem obdobju leto prej. Za skoraj dva milijona evrov je bil nižji tudi lanski dobiček, ki je znašal 7,5 milijona evrov.

Nekaj nižje številke v podjetju pojasnjujejo s pomanjkanjem šasij in drugih sestavnih delov ter naraščajočimi cenami, zlasti na področju energentov, kar za podjetje predstavlja velik izziv. Kljub temu postajajo eden najbolj iskanih delodajalcev v severovzhodnem delu Slovenije. Zaposleni so lani med drugim prejeli 1900 evrov regresa za letni dopust, letos pa napovedujejo izplačilo v višini 2000 evrov.

Carthago
Novice Tuji vlagatelji: v Sloveniji bi gradili nove tovarne in zaposlovali, a ...
Carthago avtodom Odranci Prekmurje
Avtomoto Prekmurci so izdelali že 15.000. Carthagov avtodom
Avtomoto Carthago v Odrancih, kjer je nastal avtodom Tine Maze, širi proizvodnjo
Ne spreglejte