Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 3. 2018,
16.01

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

5

Natisni članek

Miodrag Kostić Banka Slovenije Gorenjska banka Narodna banka Srbije

Sreda, 7. 3. 2018, 16.01

6 let, 1 mesec

Srbi Kostiću še vedno ne pustijo prevzema Gorenjske banke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

5

Miodrag Kostić in Gorenjska banka. | Foto STA

Foto: STA

V političnih in gospodarskih krogih se je včeraj in danes razširila informacija, da je AIK Banka v lasti največjega srbskega tajkuna Miodraga Kostića v ponovnem postopku pridobila soglasje Narodne banke Srbije za prevzem Gorenjske banke. Informacija se je izkazala za neresnično.

Prihodnji četrtek se izteče rok, do katerega mora AIK Banka lastnikom Save za prevzem Gorenjske banke predložiti soglasja treh regulatorjev: Narodne banke Srbije (NBS), Banke Slovenije in Evropske centralne banke (ECB). 

Brez teh posla ne bo mogoče izpeljati. Miodrag Kostić nekaj dni pred iztekom roka nobenega od teh nima. Še vedno se namreč ni prebil čez prvo oviro – srbsko centralno banko.

Srbska centralna banka: AIK Banka nima soglasja

Na Narodni banki Srbije (NBS) so danes za Siol.net pojasnili, da AIK Banki tega soglasja niso izdali. Spraševali smo jih:

  1. Ali lahko potrdite informacijo, da ste AIK Banki dali dovoljenje za prevzem večinskega deleža Gorenjske banke?
  2. Če, zakaj se je NBS v tokratnem postopku odločila drugače kot pred dvema mesecema, ko AIK Banki ni dala tega dovoljenja?

To posledično pomeni, da Kostić ne more dobiti niti soglasja Banke Slovenije oziroma ECB. Po zakonodaji je namreč predpogoj za izdajo soglasja dovoljenje srbske centralne banke, ki ga torej AIK Banka še nima. 

Prva naslednja seja izvršnega odbora NBS bo šele čez teden dni. Za jutri napovedana seja pa je odpadla.

Neuradno: Banka Slovenije prihodnji teden spet o GB

Kljub temu je neuradno mogoče slišati, da bo Banka Slovenije prihodnji teden spet obravnavala vlogo AIK Banke za prevzem Gorenjske banke. O čem bodo sploh odločali na Banki Slovenije, če soglasja iz Srbije ni, tako ni znano. 

O čem bodo odločali na Banki Slovenije, če soglasja iz Srbije ni, ni znano. | Foto: STA , O čem bodo odločali na Banki Slovenije, če soglasja iz Srbije ni, ni znano. Foto: STA , Dovoljenje za pridobitev več kot 50-odstotnega deleža Gorenjske banke sta AIK Banka in njen lastnik M&V Investments dobila že lani, a se je 21. februarja izteklo. 

AIK Banka ima že zdaj v lasti več kot 20 odstotkov Gorenjske banke, a za tolikšen delež nima dovoljenja. V tej situaciji bi torej morala Banka Slovenije odločati o tem, da AIK Banki odredi znižanje deleža pod prag 20 odstotkov, saj se je Kostićeva banka po ocenah regulatorja v matični državi izkazala za neprimernega lastnika. 

Dovoljenje Banke Slovenije za lastništvo do 20 odstotkov Gorenjske banke, ki ga je AIK Banka pridobila že leta 2016, je še veljavno. 

Zakaj soglasja iz Srbije ni

Kot je znano, so delničarji Save – Slovenski državni holding (SDH), Kapitalska družba (Kad) in finančni sklad York – konec januarja potrdili prodajo Gorenjske banke. 

Od AIK Banka so takrat zahtevali, da pred podpisom kupoprodajne pogodbe predloži izjave in verodostojna dokazila o veljavnih soglasja regulatorjev, ki ne smejo biti starejša od 15 dni. 

Gorenjska banka | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Kot smo že poročali, je srbska centralna banka pri poslovanju AIK Banke ugotovila nepravilnosti, zato ji konec decembra ni izdala dovoljenja za prevzem Gorenjske banke, saj naj bi se s tem povečala tveganja za srbski finančni sistem, AIK Banka pa bi lahko ogrozila lastni finančni položaj. 

Na Siol.net smo že v začetku januarja razkrili, da je AIK Banka sredi lanskega leta financirala prevzem srbske družbe Energoprojekt, ki se je znašel pod lupo tamkajšnjega urada za preprečevanje pranja denarja. 

Zgodba je prerasla v eno največjih afer lanskega leta v Srbiji.

Ne spreglejte