Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 11. 2022,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča ARAG

Natisni članek

advertorial spor Pravni nasvet Pravni nasvet pravosodje pravna zaščita ARAG

Ponedeljek, 7. 11. 2022, 7.00

2 meseca, 2 tedna

ZAVAROVANJE PRAVNE ZAŠČITE

Sosedski spor: tako je lastnik parcele uveljavil svojo pravico

Vsebino omogoča ARAG

V življenju se nam na vsakem koraku lahko zgodi kakšen neljub dogodek, ki nam oteži življenje. Nad tem nihče nima nadzora. V veliko pomoč pa vam je lahko zavarovanje pravne zaščite za različne namene. Zakaj zavarovanje pravne zaščite? Morda se boste že jutri znašli v položaju, v katerem bi se lahko zanesli izključno na pomoč profesionalca, in morda si takrat ne boste mogli privoščiti odvetnika, lahko pa si privoščite zavarovanje pravne zaščite, ki krije morebitne odvetniške in sodne stroške.

Arag | Foto:

Pravne zaščite praviloma ne potrebujemo, razen takrat, ko jo. Če na zdravstvena zavarovanja gledamo kot na povsem samoumevna, zdravje pa je le eno samo, se odnos in položaj na pravnem področju nekoliko spremenita. Finančni izdatki zdravstvenih in pravnih storitev so lahko izredno visoki, le da imamo na področju zdravja varovalo v obliki obveznega zdravstvenega zavarovanja. A položajev, ko bi potrebovali odvetnika ali različne oblike pravne pomoči in zaščite, je veliko in so razširjeni na vsa področja našega življenja in vsakdana - službo, družino, promet in nepremičnine.

Položaji, ki hitro razgalijo pomen pravne zaščite

Ogromno je položajev, ki hitro razgalijo, kako pomembni so pravna varnost, pravni nasveti in pravna pomoč.

Ste nezadovoljni z opravljeno storitvijo? Imate občutek, da vas je zavarovalnica oškodovala?

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste po nakupu nekega izdelka ugotovili, da je ta okvarjen ali da ne deluje kot oglaševani izdelek? Ste že kdaj kakšen izdelek kupili na hitro in nato doma spoznali, da vam pravzaprav ni všeč?

Dobivate plačo neredno in le po delih, ste bili neupravičeno odpuščeni (premeščeni)? Se sprašujete, kaj lahko storite, če doživljate mobing oziroma trpinčenje na delovnem mestu? Vam delodajalec ne plačuje prispevkov?

Zakaj ne bi svojih pravic tudi vi zavarovali?

ARAG | Foto:

Tudi v Sloveniji si lahko po ugodni ceni privoščite zavarovanje ARAG, ki vam krije visoke odvetniške in sodne stroške, tudi če na sodišču izgubite. 

ARAG vam v tem primeru zagotavlja odvetnika, ki bo zastopal vaše interese v sodnem postopku.

Takšen je tudi primer zavarovalca, ki je služnostno pot čez svoje zemljišče prestavil ob rob parcele, tako da ni povsem onemogočala rabe zemljišča. Od lastnika gospodujočega zemljišča je prejel tožbo na prestavitev služnosti. Odvetnik je v postopku zastopal zavarovalčeve interese in bil uspešen.

Postopek sklenitve zavarovanja je hiter in preprost

Zavarovanje pravne zaščite krije stroške, ki nastanejo v primeru sodnih in zunajsodnih postopkov. Povedano drugače, zavarovalnica ARAG bo krila naslednje stroške:

  • odvetniške stroške,
  • stroške od sodišča imenovanih izvedencev,
  • stroške prič in tolmačev,
  • dodatne materialne stroške (fotokopiranje ...),
  • sodne stroške, sodne takse, sodno povprečnino,
  • polog varščine do sto tisoč evrov,
  • potne stroške za sojenje v tujini,
  • stroške zunajsodnih poravnav, mediacij,
  • s sodno odločbo naložene stroške nasprotne strani.

CENA: 11,99 evra/posameznika za paketa Varnost in Služba.

Izberite in sklenite svoje zavarovanje v petih korakih.

Arag | Foto:

Na katerih področjih je največ povpraševanja po pravni zaščiti?

V zavarovalnici ARAG opažajo, da ljudje s sklenitvijo zavarovanja pravne zaščite iščejo pravno varnost predvsem v razmerju do delodajalca, v zadnjem času pa tudi zaradi varovanja pravic v razmerju do institucij, ki naj bi zagotavljale socialno varnost, kot sta zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter zavod za zdravstveno zavarovanje. Tako njihovim strankam zavarovanje omogoča, da se s pomočjo odvetnika pritožijo na odločbe, ki jih izdajajo te institucije.

"To je pravzaprav pri fizičnih strankah glavno vodilo, ko sklepajo tovrstno zavarovanje. Pri pravnih osebah je slika podobna, le zrcalno gledano. Pogosto pa se pravne osebe odločijo tudi za tista zavarovanja, ki vključujejo izterjave neplačanih računov, bodisi sodne bodisi zunajsodne," povzamejo pri zavarovalnici ARAG.

Številni primeri zadovoljnih strank ARAG

Preverite nekaj primerov strank ARAG, ki jih je "pokril" Aragov paket zavarovanja pravne zaščite.

  1. V delovnopravni zadevi je zavarovalka prejela obdolžitev pred nameravano redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov. Postopek se je najprej vodil pri delodajalcu, vendar je bil za zavarovalko neuspešen. Zoper delodajalca je bila vložena tožba na delovno sodišče, kjer je bila sklenjena poravnava. Zavarovalnica ARAG je plačala 1.123,63 evra odvetniških in sodnih stroškov.
  2. Zavarovalcu delodajalec ni izplačal regresa. Vložena je bila tožba zoper delodajalca na delovno sodišče, kjer je bila sklenjena poravnava. Zavarovalnica ARAG je plačala 505,76 evra odvetniških in sodnih stroškov.
  3. Zavarovalki je podjetje izdelalo fasado. Ker je bilo delo nekakovostno in nepravočasno opravljeno, je storitev reklamirala in izvajalec je znižal račun. Kasneje je izvajalec vložil izvršbo zaradi neplačila računa. Zavarovalnica ARAG bo plačala odvetniške in sodne stroške za ugovor na izvršbo ter za zastopanje v postopku o izvršbi.
  4. Zavarovalec in njegova nekdanja žena sta ob ločitvi sklenila sporazum glede stikov med očetom in otrokom. Po enem letu in pol je nekdanja žena začela omejevati stike in jih je celo preprečevala. Zavarovalcu je odvetnik pomagal pri zahtevi za izpolnjevanje dogovora, ki je bil sklenjen pred sodiščem.
  5. Zavarovalcu je tat ukradel vozilo, čeprav je svoje vozilo zaklenil in aktiviral alarmno napravo. Na zavarovalnico je vložil zahtevek za odškodnino iz naslova kasko zavarovanja, a je od zavarovalnice prejel odklonilno stališče. S pomočjo odvetnika se je na odločitev zavarovalnice pritožil.
  6. Na zavarovalčevem zemljišču je sosed postavil ograjo. Zavarovalčevemu odvetniku je v sodnem postopku uspelo doseči, da je sosed ograjo na lastne stroške podrl in zemljišče uredil v prvotno stanje.

ARAG | Foto:

Pravna pomoč tudi na različnih področjih življenja in vsakdana

Položajev, ko bi potrebovali odvetnika ali različne oblike pravne pomoči in zaščite, je veliko, razširjeni pa so na vsa področja našega življenja in vsakdana – službo, družino, promet in nepremičnine. Zavarovanje pravne zaščite je za zavarovalnico ARAG osebno, kot je osebno vaše življenje. Zato si lahko izberete tako zavarovanje, ki vam ustreza.

Paket Varnost je osnovni del zavarovanja pravne zaščite in je vedno vključen. Pokriva osnovne potrebe vašega zasebnega življenja. K paketu Varnost pa lahko poleg že omenjenega paketa Služba dodate naslednja področja:

Služba

Vključuje pravno zaščito na področju delovnega prava, pa tudi splošno odškodninsko in kazenskopravno zaščito na poklicnem področju.

Družina

Spori glede skrbništva, stikov in preživnine so lahko izjemno stresni. Zagotovite si, da bodo vsaj odvetniški in sodni stroški za vas skrb manj.

Nepremičnine

Lahko se zgodi, da se boste sprli s sosedi (glede služnosti, hrupa itd.), da vam bo najemodajalec neupravičeno zvišal najemnino ali odpovedal najemno pogodbo. Ne dopustite, da bi takrat morali plačati visoke odvetniške in sodne stroške.

Promet

Pomislite na položaje, ko bi potrebovali pravno zaščito v prometu. Zelo verjetno je, da boste po prometni nesreči zahtevali odškodnino, se sprli z zavarovalnico, dobili kazen za prehitro vožnjo ali pa boste zaradi povzročitve hujše prometne nesreče kazensko ovadeni.

PRIDOBITE VEČ INFORMACIJ.

ARAG v Ljubljani Arag | Foto:

ARAG SE – podružnica Slovenija

Dunajska cesta 63

1000 Ljubljana

Telefon: +386 (0)1 236 41 81

Elektronski naslov: info@arag.si

Ne spreglejte