Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 10. 2023,
12.55

Osveženo pred

3 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,67

Natisni članek

S.Nepremičnine cene stanovanja geodetska uprava nepremičnine nepremičninski trg

Petek, 20. 10. 2023, 12.55

3 tedne, 1 dan

Skokovita rast cen nepremičnin v Sloveniji se umirja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,67
Ljubljana stanovanja stanovanje naselje trnovo drama šumi mesto nepremičnine | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Na slovenskem nepremičninskem trgu se je v letošnjem prvem polletju nadaljeval trend upadanja kupoprodaj nepremičnin. Skokovita rast cen nepremičnin, ki smo ji bili priča predvsem v prvi polovici leta 2022, se je povsem umirila. O obratu cen sicer še ne moremo govoriti, bi pa morda do njega lahko prišlo že letos oziroma v naslednjem letu, je objavila Geodetska uprava.

Število oziroma vrednost sklenjenih kupoprodajnih pogodb z nepremičninami se je v prvem polletju 2023 zmanjšala že četrto polletje zapored, in sicer v primerjavi z drugim polletjem 2022 za tri do pet odstotkov, je v poročilu o slovenskem nepremičninskem trgu za prvo polletje 2023 zapisala Geodetska uprava.

Stanovanja v Berlinu
Novice V Nemčiji se je zgodil velik padec cen nepremičnin

V prvi polovici leta 2023 v primerjavi z drugo polovico leta 2021, ko je po epidemiji število transakcij s stanovanjskimi nepremičninami doseglo vrh, je bilo število transakcij s stanovanji v večstanovanjskih stavbah in stanovanjskimi hišami manjše že za okoli 25 odstotkov, število kupoprodaj zemljišč za gradnjo stanovanjskih in poslovnih stavb pa za okoli 30 odstotkov.

O novi krizi nepremičninskega trga še ne moremo govoriti

"Kljub občutnemu zmanjšanju števila transakcij s stanovanjskimi nepremičninami in zemljišči za njihovo gradnjo upad števila transakcij na ravni države še ni tako drastičen, da bi že lahko govorili o novi krizi slovenskega nepremičninskega trga. Očitno pa je zmanjšanje plačilno sposobnega povpraševanja, ki so ga načele visoke cene in obresti, in posledično manjše število transakcij že vplivalo na rast cen nepremičnin," so zapisali.

Ljubljana stanovanja stanovanje naselje trnovo drama šumi mesto nepremičnine
Novice Stanovanja v drugem četrtletju ponovno dražja, prodaja upada

Potem ko so v prvi polovici leta 2022 cene stanovanjskih nepremičnin in zemljišč za njihovo gradnjo na polletni ravni rekordno zrasle, saj so cene stanovanj na ravni države zrasle za 12 odstotkov, cene hiš za osem odstotkov, cene zemljišč za gradnjo stanovanjskih stavb pa za 17 odstotkov, se je rast cen začela umirjati. V drugi polovici leta 2022 so cene stanovanj, hiš in zemljišč za njihovo gradnjo zrasle "le" še za okoli pet odstotkov. V prvi polovici letošnjega leta so nato cene stanovanj in zemljišč za gradnjo stanovanjskih stavb praktično stagnirale, medtem ko so cene hiš še zmerno zrasle, in sicer za okoli štiri odstotke.

Se bo obrat zgodil že letos?

"O obratu cen na slovenskem nepremičninskem trgu sicer še ne moremo govoriti, bi pa morda do njega lahko prišlo že letos oziroma v naslednjem letu. Nenadnega velikega padca cen nepremičnin tudi po obratu ne gre pričakovati, bo pa zanimivo videti, koliko časa bodo nato cene padale in za koliko bodo na koncu padle cene stanovanjskih nepremičnin," so še zapisali v poročilu.

Otvoritev palače Schellenburg
Novice To so nova luksuzna stanovanja v središču Ljubljane #foto #video
Ne spreglejte