Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Četrtek,
28. 2. 2013,
11.43

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Telekom Slovenije poslovni rezultati

Četrtek, 28. 2. 2013, 11.43

7 let, 2 meseca

Prihodki po pričakovanju nižji, a večji čisti dobiček

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Skupina Telekom Slovenije je kljub 3,8 odstotka nižjim prihodkom dosegla 43,5 milijona evrov čistega dobička, kar je 28 odstotkov ali 9,5 milijona evrov več kot leta 2011.

V Skupini Telekom Slovenije so lani uvedli nekaj novih storitev, kot je SiOL TViN, kupili pravice do prenosov nogometne lige prvakov, v Makedoniji začeli ponujati paket Džabest, ki je na tamkajšnjem trgu prodajni hit, izjemo je bil odmeven projekt TSstartup, ki ga bodo letos ponovili in ga tudi regionalizirali, v BiH-u so konsolidirali lastništvo Aneksa, ki je zdaj v 100-odstotni lasti Telekoma Slovenije, GVO je razširil svoje poslovanje v tujino, predvsem v Nemčijo …

28 odstotkov več čistega dobička V številkah to pomeni, da je bilo ustvarjenih 793,1 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je vseeno pomenilo 3,8 odstotka manj kot leto prej. V Telekomu Slovenije upad poslovnih prihodkov pripisujejo zaostrenim gospodarskim razmeram ter splošnim negativnim trendom v klasični fiksni in mobilni telefoniji. Upad je bil zato pričakovan. Kljub temu so čisti dobiček povečali za 9,5 milijona evrov oziroma 28 odstotkov v primerjavi z letom 2011, in sicer na 43,5 milijona evrov.

Za to, da so kljub negativnim trendom dosegli take rezultate, se gre v prvi vrsti zahvaliti nadaljevanju procesa zniževanja vseh vrst stroškov ter procesom celovite prenove poslovanja in optimizacije procesov. Proces prenove in optimizacije, ki še ni končan, je v zadnjih dveh letih prinesel prihranke, ocenjene na več kot 35 milijonov evrov.

Finančni dolg manjši za 15 odstotkov oziroma za 58,3 milijona evrov Pomemben podatek za dolgoročno stabilnost poslovanja je tudi zmanjšanje zadolženosti Telekoma Slovenije, saj so neto finančni dolg lani zmanjšali za 15 odstotkov oziroma za 58,3 milijona evrov. Ob koncu leta je finančni dolg znašal 330,3 milijona evrov.

Za naložbe v osnovna sredstva 39 odstotkov več Leta 2012 so za naložbe v osnovna sredstva namenili kar 39 odstotkov več sredstev kot leta 2011, kar je na ravni skupine pomenilo 128,1 milijona evrov. Glavnina lanskih naložb je bila namenjena gradnji in posodabljanju omrežij, zlasti mobilnih omrežij tretje in četrte generacije, skrajševanju lokalne zanke ter nadgradnji lokalnih bakrenih omrežij ter optičnih omrežij za potrebe širokopasovnega dostopa do interneta. Drugi del naložb je bil usmerjen v nove storitve, kot so računalništvo v oblaku, digitalno oglaševanje, upravljane storitve in tako dalje.

Med pomembnejšimi naložbami, s katerimi so začeli lani, je projekt uvajanja tehnologije LTE oz. četrte generacije mobilnih telekomunikacij. V omrežju Mobitel bodo v kratkem ponudili najnovejše in občutno hitrejše mobilne širokopasovne podatkovne storitve, temelječe na tehnologiji LTE, s katero bodo v prvi fazi opremili vsa večja slovenska mesta.

Čisti poslovni izid leta 2013: 50 milijonov evrov Ne glede na to, da so svetovni trendi v panogi klasičnih telekomunikacij vse prej kot spodbudni, da prihodki nosilnih storitev fiksne in mobilne telefonije tako kot pri večini prvotnih operaterjev še naprej upadajo ter se tudi rast trga širokopasovnih storitev in mobilnih telekomunikacij umirja, v Telekomu Slovenije pričakujejo uspešno leto 2013: naložbe – okrog 130 milijonov evrov, EBITDA – do 245 milijonov evrov, čisti poslovni izid – 50 milijonov evrov.

Ne spreglejte