Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 8. 2023,
22.23

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

Natisni članek

odgovornost škoda otroci sosedski spor sosedje Pravnik na dlani Pravni nasvet Pravni nasvet

Četrtek, 17. 8. 2023, 22.23

2 meseca, 3 tedne

Pravni nasvet

Otroci sosedov se igrajo med avtomobili. Škoda pa staršev ne zanima ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02
poganjalček kolo otrok

Sosedi uporabljajo skupno parkirišče kot igrišče za svoje otroke. Imamo namreč zaprto parkirišče, ki je namenjeno stanovalcem hiš, ki ga obkrožajo. Problemi so se pojavili, ko so otroci novih stanovalcev, sicer najemnikov, začeli voziti skiroje, poganjalčke in kolesa med avtomobili in seveda so se pojavile poškodbe na avtih. Poleg tega velikokrat mečejo žogo v avte, fasado, enkrat je celo eden od otrok udarjal z leseno desko po kombiju in se zabijal z vozičkom v avto. Starši otrok pa ne želijo prevzeti nobene odgovornosti, prav tako ne lastnica njihovega stanovanja. Čeprav zavarovalnica lahko krije te praske in poškodbe, je to konstantna potrata časa, denarja in živcev. Policist pravi, da več kot zapisnika ne more narediti oz. malo prestrašiti starše. Otroci so vsi mlajši od desetih let. Kaj lahko sploh storimo? Imamo tudi videodokaze za več poškodb med nastankom.

Maja K.

Pravnik na dlani odgovarja:

Pravice in obveznosti najemnika ureja člen 44. stanovanjskega zakona, ki pravi, da mora najemnik uporabljati najeto stanovanje v skladu z najemno pogodbo in odgovarjati za škodo, nastalo pri nepravilni oziroma malomarni rabi stanovanja. Ta določba se nanaša na stanovanje, ki ga najemnik zaseda.

V vašem primeru svetujemo, da najprej vsi solastniki nepremičnin ali lastniki, ki ste souporabniki zaprtega parkirišča, pozovete lastnika stanovanja, ki se daje v najem, naj zadeve z najemnikom uredi tako, da ne bo več motil solastnine oziroma delal škode. Če ne bo odziva, je rešitev precej zapletena, saj po stanovanjskem zakonu ni predvidena nobena pravna možnost, da lahko drugi lastniki nepremičnin v isti stavbi ali recimo souporabniki oz. solastniki zaprtega parkirišča vplivajo na najemno razmerje enega od njih.

pes
Novice Sosedovi psi vseskozi lajajo. Kaj zdaj?

Vsekakor pa ima vsakdo, ki so mu najemniki oziroma njihovi otroci na skupnem parkirišču poškodovali osebni avtomobil, možnost civilne tožbe zaradi povzročitve škode. To sicer pomeni, da bo moral vsakdo, ki mu bodo otroci najemnikov poškodovali osebno vozilo, vložiti civilno tožbo zoper starše za povračilo škode.

Nekoliko drugače je, če gre za poškodbo fasade stavbe. V takih primerih boste morali vsi solastniki stavbe vložiti tožbo proti najemodajalcu in najemniku za povračilo škode na fasadi.

Vsekakor se boste morali preostali solastniki organizirati ter najemodajalko in najemnike pozvati na pogovor, na katerem boste poskusili zadevo rešiti in jih opozoriti, da bodo proti njim v nasprotnem primeru vložene civilne tožbe zaradi povzročene škode.

Pravni nasvet_3
Novice Sosed je zasadil živo mejo. Nato pa bi rad, da jo obrezujejo kar sosedje?
pravni nasvet
Novice Potrebujete brezplačno pravno pomoč?

Ne spreglejte