Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 11. 2014,
19.59

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Opec nafta

Četrtek, 27. 11. 2014, 19.59

7 let, 3 mesece

Opec dosegel dogovor, cena nafte strmoglavila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC) se je odločila ohraniti proizvodne kvote nespremenjene pri 30 milijonih 159-litrskih sodov na dan. Cene nafte so po odločitvi strmoglavile.

OPEC, ki načrpa približno tretjino svetovne nafte, se je na Dunaju odločil ciljno količino načrpane nafte ohraniti pri 30 milijonih sodov, kjer je kvota že zadnja tri leta. Na zasedanju na Dunaju se torej 12-članski kartel ni odločil za spremembe, čeprav so nekatere revnejše članice k temu pozivale. Cene nafte so namreč od junija, predvsem zaradi obsežnih zalog in vse večje svetovne proizvodnje, upadle že za več kot tretjino.

Cene morajo biti dovolj nizke, a pravične za proizvajalce Je pa OPEC opozoril, da bo na cene pozoren. Biti morajo dovolj nizke, da podpirajo svetovno gospodarsko okrevanje, a hkrati pravične za proizvajalce, meni kartel.

Revnejše države bi načrpale manj Revnejše članice organizacije, kot so Venezuela, Ekvador in Iran, so se pred sestankom zavzele za zmanjšanje načrpanih količin nafte. Temu je nasprotovala predvsem Savdska Arabija, ki želi v predvsem ohraniti svoj tržni delež na zelo konkurenčnem trgu.

Velik upad cen Po sprejemu odločitve so se cene črnega zlata znižale za več kot pet dolarjev in dosegle najnižje ravni v zadnjih petih letih. Za sod teksaške lahke nafte z dobavnim rokom januarja je bilo tako treba pozno popoldne po evropskem času v elektronskem trgovanju na newyorški borzi odšteti 67,75 dolarja, kar je najmanj po maju 2010. Severnomorska nafta brent se je v Londonu pocenila na 71,25 dolarja za sod, kar je najmanj po juliju 2010.

Globalne cene nafte je v zadnjih mesecih navzdol potiskala krepka globalna proizvodnja predvsem na račun vse večje proizvodnje nafte iz skrilavca v ZDA. Nafto so cenili tudi močan dolar in skrbi, povezane s šibkim svetovnim gospodarskim okrevanjem.

Upad cen je kratkoročno dober, a duši gospodarstvo Mednarodna agencija za energijo (IEA) je v novembrskem mesečnem poročilu opozorila, da se cene nafte še ne bodo ustalile. Dejavniki, ki pomembno vplivajo nanje, bodo po mnenju agencije prisotni vsaj še v prvem polletju prihodnjega leta. Vse nižje cene nafte krepijo zaskrbljenost zaradi tveganja deflacije v svetu in še posebej v območju evra. Upadi cen so kratkoročno za porabnike sicer ugodni, a jih spodbujajo k odlašanju z nakupi, kar še dodatno duši gospodarsko aktivnost. Podjetja tako tudi manj zaslužijo.

V OPEC sicer opozarjajo, da spopad s presežnimi zalogami ni samo njihova odgovornost. Predstavniki Savdske Arabije so se tako že v torek na Dunaju srečali s kolegi iz Venezuele in dveh nečlanic kartela, Rusije in Mehike. Po nepričakovanem zasedanju je ruski naftni velikan Rosneft sporočil, da je svojo dnevno proizvodnjo zaradi "tržnih razmer" zmanjšal za 25 tisoč sodov. To je sicer manj kot odstotek njegove dnevne proizvodnje.

OPEC bo o proizvodnih kvotah naslednjič odločal junija.

Ne spreglejte