Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 12. 2013,
18.58

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Grčija pomoč

Torek, 17. 12. 2013, 18.58

7 let, 2 meseca

Območje evra Grčiji pošilja novo milijardo evrov pomoči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Članice evrskega območja so odobrile izplačilo naslednjega dela pomoči Grčiji v višini ene milijarde evrov. Pol milijarde sredstev iz mehanizma EFSF, pol milijarde od dobička na državne obveznice.

Pol milijarde evrov gre z naslova dobička na državne obveznice, ki so se mu odpovedale centralne banke v območju evra. V mehanizmu EFSF je za pomoč Grčiji ostalo še 10,2 milijarde evrov.

"Z zadovoljstvom ugotavljam, da je Grčija odgovorila na štiri temeljne zahteve trojke predstavnikov Evropske centralne banke, Evropske komisije in Mednarodnega denarnega sklada v okviru najnovejšega pregleda programa reform," je poudaril šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem.

12.500 javnih uslužbencev v "predstopnji odpuščanja" Trojka je namreč nedavno v okviru tretjega pregleda izpolnjevanja grškega programa podala pozitivno mnenje izpolnjevanja zavez in s tem sprostila pot izplačilu.

Iz EFSF so ob tem sporočili še, da je Grčija izpolnila tudi štiri ključne mejnike v pogovorih s predstavniki upnikov. Gre za reformo javne uprave, reformo odvetniškega poklica in ukrepe za izpolnjevanje načrtov na področju privatizacije.

Grčija je tako med drugim 12.500 javnih uslužbencev vključila v t.i. mobilnostne sheme, neke vrste predstopnjo odpuščanja. V času enega leta naj bi prejemali nižje prejemke, nato pa bi jih bodisi premestili na novo delovno mesto bodisi odpustili. S tem naj bi javni sektor naredili bolj učinkovit.

Država v novem krogu pogajanj s trojko Poleg tega so v Atenah sprejeli ukrepe za prestrukturiranje oz. likvidacijo treh državnih podjetij, ki so bila predvidena za privatizacijo. Država je s poplačilom zaostalih obveznosti izboljšala tudi finančno sliko dveh glavnih vodnogospodarskih podjetij, ki jih namerava prodati.

Začasni mehanizem za stabilnost evra (EFSF) bo tako še v tem tednu Grčiji izplačal pol milijarde evrov. Gre za drugo izplačilo v okviru petega obroka pomoči.

Druge pol milijarde evrov pa bodo v Atenah prejeli v obliki prenesenih dobičkov na grške državne obveznice, ki so se jim odpovedale centralne banke v območju evra.

Grčija je trenutno v novem krogu pogajanj s predstavniki trojke, kjer pa spet prihaja do zapletov. Dijsselbloem je izrazil pričakovanje, da se bodo pogovori hitro zaključili.

Območje evra je v okviru EFSF Grčiji izplačalo skoraj 134 milijard evrov, na voljo pa je še 10,2 milijarde evrov.

Grška centralna banka je danes pritrdila pričakovanjem vlade v Atenah in napovedala, da se bo Grčija z 0,5-odstotno gospodarsko rastjo prihodnje leto izkopala iz recesije, v kateri je tičala kar šest let. Za eno odstotno točko na 25,5 odstotka naj bi se znižala tudi brezposelnost, ki pa ostaja skupaj s Španijo čisto na vrhu lestvice evropskih držav.

Ne spreglejte