Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 10. 2019,
13.05

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

6

Natisni članek

Peter Marn Marko Jaklič Marko Kastelic letališče Adria Airways

Torek, 8. 10. 2019, 13.05

4 leta, 6 mesecev

Novo upanje na pogorišču Adrie Airways: povezovanje s tujim prevoznikom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

6

Zgodba upanja na pogorišču Adrie Airways, kjer so se danes vročale odpovedi, vračale uniforme in prižigale sveče. Razkrivamo ponudbo za ustanovitev nove družbe, ki bi jo zaposleni postavili skupaj z enim od tujih prevoznikov. 

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana Brnik
Novice Bodo poleti z Brnika zdaj cenejši ali dražji kot z Adrio? #intervju

Pripravljeni smo sodelovati, na pogorišču Adrie Airways, kjer so danes vročali odpovedi, vztrajajo zaposleni. Kot so povedali za oddajo Planet 18 na Planet TV, preigravajo različne možnosti povezovanja z morebitnimi podjetji, ki pa jih zaradi interesa sodelovanja za zdaj nočejo javno razkriti.

Eno ponudbo iz tujine po naših informacijah na Brniku že imajo. Ta predvideva, da bi se nekdanji zaposleni v Adrii, piloti in kabinsko osebje, pri novem prevozniku zaposlili prek slovenskega podjetja. Leteli bi pod svojo blagovno znamko, certifikate pa bi zagotovili tujci. Nova Adria bi od tujcev najemala letala. Središče bi ostalo na Letališču Jožeta Pučnika. 

Nekaj bi nas stalo, a stroški zagotovo ne bi nenadzorovano leteli v nebo, zagotavljajo. 

Adria Airways
Novice Fraport: Slovenija ob skorajšnjem stečaju Adrie ni izgubila povezav s svetom #video

Najhitrejša možnost

Podjetje, ki leti pod certifikatom drugega letalskega prevoznika, je najboljša možnost, saj bi se izognili dolgotrajnim in dragim postopkom za pridobivanje prepotrebnih certifikatov in licenc za letenje.

"Če bi mi želeli leteti pod lastno letalsko družbo, pod vsemi certifikati in dovoljenji, je to proces, ki traja eno leto," pravi pilot Marko Kastelic

Bled
Novice Zaradi Adrie zaskrbljeni v turizmu: Slovenijo si bodo zapomnili po slabih izkušnjah

Estonski zgled

Na tak način je Adria pred štirimi leti postala najpomembnejša partnerica estonske Nordice. Od leta 2015 je letela pod imenom slovenske Adrie, ki je prevzela letalsko povezanost Talina z Evropo. Adria, zatrjujejo poznavalci, je tedaj dobro zaslužila.

Estonskemu ptiču je zagotavljala sistem rezervacij, operativne storitve in usposabljanje osebja. Zato je še kako pomembno, kdo bi bil izbrani strateški partner, meni ekonomist Marko Jaklič.

"Ko so Estonci to delali, so bili sloti ohranjeni in je bila Adria vsaj v prvem letu v partnerskem položaju. Že po letu dni so partnerstvo končali in se obrnili na poljsko letalsko družbo, ker je bil lastnik oziroma Adria kot posledica preslab oziroma neustrezen. Tako da bi bilo zelo pomembno, da se dobi pravega partnerja."

Novice Adrijinim zaposlenim vročajo odpovedi: žalost, jeza, a upanje ostaja #video

Stroka jim daje le mesec

A mudi se, za zgodbo s srečnim koncem je največ mesec dni časa, meni stroka. V tem obdobju naj bi si vse linije, ki so zamrle s stečajem Adrie, že razdelila konkurenca. Kot je znano, so po prizemljitvi Adrijinih letal Srbi, Rusi, Francozi, Turki, Poljaki že povečali prisotnost pri nas. Zlasti zadnji s svojim prodornim Lotom povečujejo število poletov med Ljubljano in Varšavo, lep čas se že ozirajo tudi za našimi piloti.

Tudi zaposleni pravijo, da se čas izteka, delovna sila odhaja v tujino. Madžarski Wizzair je že odpeljal nekaj nekdanjih adrijcev, poklicne destinacije se pilotom glede na osvojeni tip letal odpirajo v Skandinaviji, na Bližnjem vzhodu, v Aziji. Vabijo jih poljski, nemški, avstrijski in madžarski prevozniki. Nekateri med piloti imajo dogovorjenih tudi po šest razgovorov za nove službe.

Naj se država vmeša ali ne?

Mnenja o državnem posegu v reševanje Adrie so deljena. Nekdanji direktor Adrie Peter Marn je jasen: država naj se v to zgodbo ne meša več. "Ni govora, če se do zdaj niso naučili, da je treba ustvarjati neke splošne pogoje v gospodarstvu, da lahko podjetja tudi na področju gospodarstva delujejo, potem jim pač nihče ne more pomagati," meni. 

"Saj tako ali tako prisegamo na trg in tržno ekonomijo, naj pa še pri tem deluje trg. Rešitev z vpletanjem države bi prišla v poštev zgolj kratkoročno, v prehodnem obdobju. Cilj je najti strateškega lastnika. Sicer bomo davkoplačevalci spet reševali izgube," meni.

Pilot Kastelic pa vrača: "Ni vasi brez gostilne, ni države brez letalske družbe. In tega se vsi zelo dobro zavedajo. Zakaj? Črna gora, ki je manjša od Slovenije, močno stremi k temu, da ima svojo letalsko družbo. Predvsem je to obraz države, kot drugo pa ohranja svojo suverenost in ne nazadnje s tem omogoča, da poklic raste in ima svoj razvoj tudi znotraj države. Slovenija je v resnici pred tem, da bo poklic pilota pri nas popolnoma izumrl."

Ne spreglejte