Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 9. 2015,
14.27

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mercator Perutnina Ptuj Gorenje

Petek, 25. 9. 2015, 14.27

7 let, 2 meseca

Nekatera slovenska podjetja že čutijo škodo zaradi srbsko-hrvaškega spora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Koprski Cimos, ki dobavlja mehanske komponente in module za avtomobilsko industrijo, ter velenjski proizvajalec bele tehnike Gorenje že čutita posledice spora in zaprtja meje med Hrvaško in Srbijo.

"Tudi v Gorenju občutimo posledice zaradi spora med Hrvaško in Srbijo ter zapiranja meje, vendar za zdaj to še ne predstavlja pomembnejše gospodarske škode," so sporočili iz Gorenja.

Zaradi zapor so morali preusmeriti promet predvsem prek sosednjih držav, alternativno pot pa so uporabili tudi pri ladijskih prevozih.

"Na drugi strani predstavlja zaprtje meje določene težave pri prevozu končnih izdelkov iz proizvodne lokacije v Sloveniji na trge, kjer je treba prečkati hrvaško-srbsko mejo, pa tudi v obratni smeri, iz naših tovarn v Srbiji proti Zahodni Evropi. Razmere skušamo obvladovati s prilagajanjem prevoznih poti, vendar bodo imele omenjene težave nedvomno določen negativen vpliv na obratni kapital in prevozne stroške," razlagajo, da težava ni le enosmerna.

Cimos: Izguba časa in višji stroški V Cimosu so povedali, da preusmeritev prevoznih tokov pomeni izgubo časa in tudi povečuje stroške. "Dodatno težavo povzroča še dejstvo, da je veliko tovornjakov ustavljenih na srbsko-hrvaški meji in nam zato primanjkuje vozil. Razmere na meji spremljamo in se jim sproti prilagajamo," navajajo v Cimosu.

Mercator in Perutnina Ptuj še ne čutita posledic Predsednik uprave Perutnine Ptuj Roman Glaser je ocenil, da se zaenkrat logistične spremembe na Balkanu ne poznajo pri poslovanju in oskrbi potrošnikov z njihovimi živili.

"Prepričani smo, da bo zmagal razum, da se zaostrovanja ne bodo nadaljevala in da v prostoru, v katerem poslujemo, ne bo nastala prva velika kolateralna škoda v nastali situaciji. Se je pa tudi v teh okoliščinah pokazalo, da je naša strategija internacionalizacije in vzpostavljanja vertikalne proizvodno-predelovalne verige v vsaki od držav, ki so sedaj v središču nastalih razmer, od njive do vilice, pokazala za pravilno in tudi v takih razmerah za uspešno," še meni Glaser.

"Mercator veliko večino izdelkov nabavlja pri lokalnih, slovenskih dobaviteljih. Aktualne težave na mejah za zdaj ne vplivajo na Mercatorjeve oskrbovalne verige. Verjamemo, da se bo pretok blaga sprostil v kratkem, zato ne pričakujemo vpliva na delovanje naše oskrbovalne verige," pa so sporočili iz največjega slovenskega trgovca.

Ne spreglejte