Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 12. 2019,
12.00

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,81

13

Natisni članek

Igor Stebernak Tomaž Berločnik Petrol Rok Vodnik

Četrtek, 12. 12. 2019, 12.00

4 leta, 4 mesece

Nadzorniki Petrola odločili: Berločnik je bil malomaren in nestrokoven #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,81

13

Nekdanja uprava Petrola pod vodstvom Tomaža Berločnika je izgubila zaupanje nadzornega sveta zaradi malomarnosti in nestrokovnosti pri pripravi gradiv o načrtih za obdobje 2020−2022, je na današnji skupščini Petrola povedal namestnik predsednice nadzornega sveta Sašo Berger. Za sporazum so se odločili, da bi se izognili sodnim postopkom in škodi za družbo.

Predlagani načrti uprave glede investicij in prevzemov ter posledično potrebne dodatne zadolžitve za obdobje 2020−2022 so močno presegali opredelitve strategije za obdobje 2018−2022, izračuni glede neto dolga pa so bili napačni. Nadzorni svet je upravo na to večkrat opozoril, a uprava opozoril ni upoštevala, je povedal namestnik predsednice nadzornega sveta družbe Sašo Berger. Predsednica nadzornega sveta je sicer Nada Drobne Popovič, ki je po odstopu uprave začasno prevzela vodenje družbe.

Tomaž Berločnik
Novice Dve resnici o Petrolu: super stanje ali nevarni prevzemi? #video

"Uprava je kljub opozorilom nadzornega sveta k vsaki različici gradiva predložila napačne projekcije zadolžitve, nepojasnjene investicije in napačne izračune neto dolga," je dejal Berger.

Nadzorniki ugotovili, da načrtovana zadolžitev ne bi bila potrebna

Uprava pod vodstvom Tomaža Berločnika je predvidela okoli 900 milijonov evrov zadolžitve (400 milijonov evrov več od predvidne v strategiji), od tega bi 150 milijonov evrov predstavljala izdaja podrejenega dolga. Nadzorniki so ugotovili, da zadolžitev s podrejenim dolgom, če bi bili izračuni pravilni, ne bi bila potrebna. Poleg Berločnika sta bila v upravi še Rok Vodnik in Igor Stebernak.

Matjaž Han
Novice Visoki zaslužki Matjaža Hana s Petrolom in državo #video

Dodatno so nadzorniki ocenili, da predvideno povečanje poslovanja kot posledica investicij in prevzemov ni bilo tolikšno, da bi opravičevalo načrtovano zvišanje dolga.

Berger: Pristop uprave je bil nestrokoven in malomaren

Petrol | Foto: STA , Foto: STA , Nadzorniki so načrte uprave v oktobru obravnavali na štirih sejah, razlog za to je bilo po Bergerjevih besedah malomarno pripravljeno gradivo in iztekajoči se roki za oddajo zavezujočih ponudb za prevzem določenih podjetij. Berger je poudaril, da je bil pristop uprave "nestrokoven in malomaren" in da nadzorniki na podlagi predloženih gradiv niso mogli odločati.

Petrol
Novice V javnost pricurljale višine odpravnin Petrolove uprave #video

Za sklenitev sporazuma o predčasnem prenehanju mandata so se odločili, ker bi morebitni dolgotrajni sodni postopki in nepredvidljiva sodna praksa vplivali na ugled družbe, ki bi lahko utrpela škodo.

Po njegovih zagotovilih je nadzorni svet o sporazumnem odhodu odločil soglasno. "Nadzorni svet se je odzval strokovno, neodvisno, pošteno in brez vplivov oziroma pritiskov ter na podlagi gradiv in izključno v dobro družbe," je zatrdil Berger.

Petrol
Novice "Vlada ima veliko vzvodov, da prepreči sovražni prevzem Petrola" #video

Berločnik zavrnil očitke o nestrokovnih gradivih

Berločnik je na skupščini zavrnil navedbe nadzornikov o nestrokovnostih in napačnih ter pomanjkljivih gradivih za nadaljnje projekte. "Nekdanja uprava z zaposlenimi in zunanjimi strokovnjaki trdi, da to ni res," je zatrdil Berločnik.

Priznal pa je, da se je v gradivu za zadnjo oktobrsko sejo pojavil "lapsus". "V tem gradivu je nastal lapsus, ki pa ni in ne bi povzročil materialne ali druge škode. Ponavadi se takšno napako popravi, pri realizaciji posla pa se poišče najbolj optimalne rešitve," je dejal.

Povečanje investicij z v strategiji 2018-2022 predvidenih okoli 500 milijonov evrov na okoli milijardo evrov do 2025 so predlagali zato, ker so na trgu prepoznali nove priložnosti. Navedbe delničarja Darija Južne prek lastništva družb Vizija Holding in Vizija Holding Ena, da je Petrol v zadnjih petih letih dosegal dveodstotno donosnost naložb, je zavrnil in zatrdil, da je bila ta vsaj osemodstotna.

O uspešnosti dela nekdanje uprave po njegovem govorijo dozdajšnji rezultati dela. "Razvojna strategija je po našem mnenju pravilna," je ocenil. Med dosežki je naštel dosežene finančne kazalce v letih med 2010 in 2018 ter preobrazbo Petrola v "sodobno energetsko družbo". Ta ima po tako po njegovem "dober potencial za rast in širitev v regiji".

Izpostavil je še, da je družba v vseh teh letih močno znižala zadolženost. "Ni res, da smo želeli družbo prezadolžiti. Vse ključne projekte smo načrtovali financirati izključno v okviru bančnih zavez," je zagotovil nekdanji prvi mož Petrola.

Petrol
Novice Kaj Sova ve o Petrolu

Posle nad milijon evrov bo pregledala posebna revizija

Delničarji so na današnji skupščini sprejeli spremenjen predlog za posebno revizijo poslov družbe od začetka leta 2015 do odhoda Berločnikove uprave oktobra letos.

Družba BDO revizija bo v osmih mesecih pregledala skupno 30 poslov nad milijon evrov, z različnih področij. Med drugim pri pridobivanju in odsvajanju naložb, investicijah in sponzorstvu.

Posli bodo med drugim pregledani z vidika skrbnosti gospodarjenja, pravnoformalnega vidika, ekonomske upravičenosti, spoštovanja postopkov, ustreznosti notranjih kontrol, izpostavljenosti tveganjem in finančno-računovodskega vidika.

Revizor bo glede na sklep ugotavljal morebitno odškodninsko in kazensko odgovornost odgovornih oseb, morebitno škodo in verjetnost uspeha morebitnih odškodninskih in drugih pravnih postopkov.

Novice Zasebno podjetje šefa Petrola kadrovalo v državnih podjetjih #video
Ne spreglejte