Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
5. 11. 2019,
11.47

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

11

Natisni članek

kadrovanje Tomaž Berločnik Petrol

Torek, 5. 11. 2019, 11.47

4 leta, 5 mesecev

Zasebno podjetje šefa Petrola kadrovalo v državnih podjetjih #video

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

11

Zasebno kadrovsko podjetje Competo, d. o. o., katerega solastnik je od decembra 2018 nekdanji predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik, je vodilo enega najbolj razvpitih kadrovskih razpisov letos.

Od junija letos je namreč iskalo novega šefa državnega podjetja Uradni list. Competo je za vodenje postopka dobil okoli 11.600 evrov nakazila, so razkrili v oddaji Planet 18 na Planetu.

Izbira novega direktorja Uradnega lista je sicer odmevala predvsem zaradi obtožb prve nadzornice podjetja Irene Prijović na račun generalnega sekretarja stranke LMŠ Braneta Kralja, da je poskušal vplivati na kadrovski postopek. 

Petrol
Novice V javnost pricurljale višine odpravnin Petrolove uprave #video

S kom vse je posloval Competo?

Uradni list pa še zdaleč ni edino državno podjetje ali organ, ki je v času Berločnikovega solastništva posloval s Competom. Spodaj si poglejte, od kod vse se je letos javni denar prelival v Berločnikovo podjetje.

s | Foto:

                          Več v oddaji Planet 18 ob 17.55 na Planetu.

Kako pojasnjujejo sodelovanje s Competom?

Uradni list, Slovenski državni holding in Modro zavarovalnico, tri največje Competove državne partnerje, smo prosili za pojasnila o tem, katere storitve je podjetje izvajalo za njih in ali se jim zdi primerno, da sodelujejo s podjetjem, katerega solastnik je predsednik uprave podjetja, katerega solastnik je prav tako država.

Modra zavarovalnica
"Tako kot vsa uspešna podjetja v tujini in Sloveniji, v privatni in državni lasti, tudi Modra zavarovalnica za iskanje kompetentnih kadrov in psihometrično testiranje uporablja za tovrstne storitve specializirana podjetja. V zadnjih letih smo od omenjenega podjetja naročili najmanj storitev in zgolj enkrat.

Glede na to, da gre za dobro poslovno prakso uspešnih gospodarskih družb med katerimi je tudi Modra zavarovalnica, se nam zdi pomenljivo in pristransko, da medij v lasti države teh dobrih praks na trgu ne razume. Kot jih ne razumejo tudi tisti, ki z zamenjavami uspešnih uprav uničujejo vrednost podjetij (Modra zavarovalnica ima v teh podjetjih po vrednosti pomemben delež)." so nam odgovorili iz Modre zavarovalnice.

SDH
"SDH za potrebe delovanja naroča različne storitve pri različnih izvajalcih. V letu 2019 je najel družbo Competo, kadrovske storitve, d.o.o., za svetovanje pri iskanju in selekciji kadrov. Competo, d. o. o. je bil izbran na podlagi izvedenega postopka zbiranja ponudb kot najugodnejši ponudnik storitve. Ker gre za informacijo javnega značaja, jo je SDH objavil na spletni strani SDH," so poudarili v upravljalcu državnega premoženja.

Uradni list
"Nadzorni svet ima pri izboru poslovodstva možnost sodelovati s kadrovsko agencijo, ki pomaga najti primerne kandidate. Povpraševanje smo poslali na več agencij in kot najprimernejšega in najugodnejšega ponudnika smo izbrali Competo. Lastniška struktura pri tem ni igrala nobene vloge. Kadrovski proces je zaupen in agencija je zavezana varovati te podatke. Podatek o lastništvu v Competu je ključen za nadzorni svet Petrola, ki mu je moral Berločnik ta podatek razkriti z namenom upravljanja potencialnih nasprotij interesov. Ta standard velja za vse družbe ne glede na lastništvo," pa nam je sporočila prva nadzornica Uradnega lista Irena Prijović.

Prav tako smo se za pojasnila obrnili na Komisijo za preprečevanje korupcije. Tudi njihove odgovore še čakamo.

Petrol je pod Berločnikovim vodstvom sponzoriral dogodke podjetja Competo, katerega solastnik je postal konec lanskega leta. | Foto: STA , Petrol je pod Berločnikovim vodstvom sponzoriral dogodke podjetja Competo, katerega solastnik je postal konec lanskega leta. Foto: STA ,

Tomaž Berločnik
Novice To je pravi razlog za odhod uprave Petrola #video

Competo lani z več kot milijonom evrov prihodkov

Kadrovsko podjetje Competo je bilo ustanovljeno leta 2010. Lani je po podatkih poslovnega imenika bizi.si imelo:

- 1.203.464 evrov čistih prihodkov,

- 13.769 evrov dobička,

- 112.098 evrov obveznosti.

competo | Foto: Bizi Foto: Bizi

Nada Drobne Popovič
Novice Na čelu Petrola začasno prva nadzornica Drobne Popovićeva

Berločnik, ki je vodenje Petrola prevzel leta 2011, je eden od šestih lastnikov Competa postal decembra 2018. Zanimivo je tudi, da je bil Petrol leta 2016 pod Berločnikovim vodstvom eden od sponzorjev dogodka, ki ga je organiziral Competo.

Competo zanika sodelovanje s Petrolom v času Berločnikovega vodenja

"Družba Competo ima jasno lastniško strukturo in upravljavsko politiko. Gospod Berločnik je eden izmed šestih solastnikov. Kot solastnik gospod Berločnik nima ne upravljavske ne operativne vloge v podjetju ter ni seznanjen s posameznimi projekti, ki jih izvajamo. Kot solastnik je gospod Berločnik seveda seznanjen z rezultati, strategijo in razvojem podjetja, ne ukvarja pa se z dnevnimi projekti," so nam sporočili iz Competa in dodali še:

"Odkar je gospod Berločnik solastnik družbe Competo, s Petrolom nismo sodelovali. V vseh devetih letih obstoja je družba Competo z državnimi in javnimi družbami ustvarila manj kot 2,5% svojih prihodkov."

Video: YouTube

Berločnik prodal podjetje, ki ga zdaj vodi partner solastnice Competa

Eden od naših virov nas je opozoril še, da je Berločnik v času vodenja Istrabenza leta 2010 Drogo Kolinsko prodal hrvaški Atlantic grupi, ki jo vodi Emil Tedeschi. Ta je na čelo Droge Kolinske postavil Enza Smrekarja, moža Laure Smrekar, ene od solastnic Competa.

Leta 2015 sta Berločnik in Tedeschi skupaj nastopila tudi na okrogli mizi podjetja Competo, njuno tesno sodelovanje pa je vidno tudi na športnem področju, saj sta kot predsednika košarkarskih klubov Olimpije iz Ljubljane in zagrebške Cedevite letos skupaj ustanovila nov klub Cedevita Olimpija Ljubljana.

Video: YouTube

 

Ne spreglejte