Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 6. 2015,
12.31

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Telekom Slovenije SDH koalicija

Četrtek, 4. 6. 2015, 12.31

7 let, 2 meseca

Na vladi so šepetali o prodaji Telekoma Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tudi na seji vlade se koalicija ni poenotila o koncu postopka prodaje Telekoma Slovenije, saj v SD vztrajajo, da bi morala končno odločitev sprejeti vlada, v SMC in DeSUS pa, da je to naloga SDH.

Popoldne naj bi zasedal nadzorni svet SDH, ki naj bi mu uprava holdinga predlagala odločitev za prodajo Telekoma. Udeleženci koalicijskega sestanka so pred sejo vlade zatrdili, da uradnih informacij o domnevni prodaji Telekoma Slovenije britanskemu skladu Cinven nimajo.

Napovedali so, da bo finančni minister Dušan Mramor na seji vlade predstavil več zaupnih dokumentov, ki so povezani s prodajo našega največjega telekomunikacijskega podjetja.

Vse jasno, vse pregledno Mramor po seji vlade ni dajal izjav, podpredsednik vlade in minister za javno upravo Boris Koprivnikar pa je povedal, da so se seznanili z izčrpno informacijo o prodajnem postopku, ki jo je pripravil SDH. "V tej informaciji smo dobili ključne odgovore na svoja vprašanja, s tem pa ne prevzemamo odločanja o prodaji."

Na seji vlade so preverili, ali je s postopkom prodaje vse v redu. "Nismo opazili nobenih težav, postopek je pregleden, odgovori so bili jasni. Postavili smo še nekaj vprašanj, na katera bomo posebej pozorni prek predstavnikov v nadzornem svetu SDH," je dejal Koprivnikar v izjavi novinarjem po seji vlade.

Kdo ve, kaj bo vlada delala v prihodnje? Vlada torej ne bo odločala o prodaji Telekoma Slovenije? "Kaj bo vlada delala v prihodnje, ne morem ugibati, se je pa danes seznanila s kakovostno informacijo."

Kdo ni prepričal Anje Kopač Mrak Ministrica za delo Anja Kopač Mrak (SD) je potrdila, da imajo koalicijske stranke še vedno različna mnenja o prodaji Telekoma Slovenije, predvsem o tem, ali mora biti kupec strateški. "Socialni demokrati imamo ves čas enako mnenje in pri tem ni bilo sprememb. Razprava je pokazala, da je pomembno, da bosta predstavnika ministrstev za finance in gospodarstvo postavila dodatna vprašanja nadzornikom, ki bodo v skladu z zakonom o tem odločali."

Ministrica je še dejala, da je informacijo o tem, da naj bi bil Cinven strateški kupec, ni prepričala. Kaj pričakuje od SDH? "Predvsem to, da se odgovorno odločijo o strateškosti in o ceni."

Eden od dokumentov prestavlja tudi različna pravna mnenja o tem, ali se je država s sklepi državnega zbora in vlade zavezala k temu, da mora za lastnika izbrati strateškega kupca, je v izjavi novinarjem pred sejo vlade dejal predsednik SD in kmetijski minister Dejan Židan.

Kakšno rdečo nit so vlekli? Vodja poslanske skupine Stranke modernega centra Simona Kustec Lipicer pravi, da je bila rdeča nit pogovora na vrhu koalicije meja vpletanja države v gospodarstvo. "Pogovarjali smo se o vlogi SDH in Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in ostali na stališču, da sta bili ti dve instituciji vzpostavljeni prav zato, da zamejimo neposredno vpletanje politike v gospodarstvo. Zato pričakujemo, da bosta obe instituciji opravljali pristojne naloge v okviru zakonskih določil."

A je vodja poslancev največje vladne stranke priznala, da imajo v koaliciji "rahlo drugačne poglede" o prodaji Telekoma Slovenije. V SMC so prepričani, da ima SDH jasno pristojnost odločiti o prodaji.

Po neuradnih informacijah je sicer uprava SDH sprejela odločitev o prodaji, ki jo mora potrditi še nadzorni svet, ki naj bi se sestal popoldne. Je torej Telekom Slovenije že prodan? "Tega ne morem komentirati, ker te informacije nimam. O tem se v koaliciji tudi nismo pogovarjali ," je dejala Kustec Lipicerjeva. Potrdila pa je, da se bodo o tem pogovarjali na vladi.

Dejan Židan ve, da je cena nizka Dejan Židan je ponovil, da bi morala končno odločitev sprejeti vlada, ki se ne bi smela otepati odgovornosti. SDH bi moral iskati strateškega kupca, kar pa finančni sklad Cinven ni, trdi predsednik Socialnih demokratov. "Tudi cena je neobičajno nizka, ima likvidacijsko vrednost, nikjer ni videti prevzemne premije. Temu nasprotujemo."

Česa se je Dejan Židan naučil v politiki? Židan ni jasno odgovoril na vprašanje, ali bi Socialni demokrati v primeru prodaje Telekoma Slovenije zapustili koalicijo: "V politiki sem se naučil, da ni korektno govoriti tri ali štiri korake vnaprej. V SD se bomo odzvali, če bodo kakšna nova dejstva. Ne pričakujem, da bi se danes kaj zgodilo."

Dejal pa je, da bo imela prodaja v vsakem primeru politične posledice, ker gre za prodajo zelo pomembnega državnega premoženja. Gre torej za politično odločitev, zato bi bilo dobro, da bi o tem odločala vlada.

Kdaj v DeSUS ni težav? Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je dejal, da je zelo pomembno ugotoviti, ali je kupec strateški, kar je bilo zapisano tudi v sklepu državnega zbora. "Če je, če bo vlagal v podjetje in ga razvijal, ne pa samo kupil in potem prodal naprej, za nas ni težav."

Je Cinven strateški kupec? "Tega odgovora danes nismo mogli dobiti," pravi Jurša, ki pa je prepričan, da morajo končno odločitev sprejeti v SDH. "Oni so tisti, ki so dolžni zadevo sprejeti v skladu s tem, kar je zapisano oziroma kar je zakonsko opredeljeno. Če se to ne bo zgodilo, vemo, kakšni so postopki. Lastnik lahko razreši nadzorni svet SDH, ta pa upravo."

Državni sekretar Metod Dragonja odločitve o prodaji Telekoma Slovenije ne pričakuje danes, je povedal v izjavi novinarjem ob odhodu z vlade. Prav tako po njegovih besedah ni možno reči, ali bo o tem odločala vlada kot skupščina. Meni pa, da bo odločil Slovenski državni holding.

Ne spreglejte