Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 10. 2024,
23.05

Osveženo pred

2 uri, 16 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Natisni članek

delovni čas bolniška dopust pravice delavcev Pravnik na dlani Pravni nasvet Pravni nasvet

Nedelja, 20. 10. 2024, 23.05

2 uri, 16 minut

Pravni nasvet

Na skrajšanem delovnem času med bolniško nabira "minus ure" #pravni nasvet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03
Delavec, delavci, delo | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Zaposlena sem za polovični delovni čas zaradi starševstva, 20 ur na teden. Delam pet dni po štiri ure, en dan imam pisan kot prost, saj ima podjetje šestdnevni delovnik. Po dveh letih takšnega dela mi je delodajalec sporočil, da imam za skoraj 40 ur minusa zaradi bolniške odsotnosti, dopusta in praznikov. Kot primer naj navedem, da sem bila julija cel mesec razen enega dneva bolniško odsotna, a in mi je delodajalec prikazal 1,5 ure minusa. Zanima me, kako so možne minus ure, če sem bila na dopustu ali na bolniški? Ali mi lahko svetujete, kaj lahko storim in na koga se lahko obrnem? Maja B. 

Pravnik na dlani odgovarja:

Spoštovana Maja, pregledali smo zakonodajo glede izplačevanja plače in izkoriščanja dopusta ob starševstvu. Predvidevamo, da ste uveljavili pravico do polnih prispevkov za socialno varnost zaradi dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva.

To pomeni, da vam teče delovna doba kot ob polnem delovnem času. Pravico do plačila prispevkov za socialno varnost zaradi dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva uveljavljate na centru za socialno delo, kjer imate prijavljeno stalno prebivališče.

Pravico uveljavljatenajveč 30 dni pred začetkom innajpozneje 30 dni po začetku dela s krajšim delovnim časom od polnega. V tem primeru se vam pravica prizna z dnem, ko začne delati s krajšim delovnim časom od polnega. Če pravice ne uveljavljate v tem roku, vam pripada pravica do plačila sorazmernega dela prispevkov za socialno varnost z dnem vložitve vloge.

upokojenka
Novice Izpolnila je pogoje, a se še ne bi upokojila. Jo v to lahko prisili delodajalec? #pravni nasvet

Po 159. členu Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) delavcu letno pripadajo najmanj štirje tedni dopusta, ne glede na to, ali je zaposlen za polni ali krajši delovni čas. V primeru šestdnevnega delovnika je to najmanj 24 dni dopusta. Vsekakor en dan izkoriščenega dopusta pomeni enako ob skrajšanem ali polnem delovnem času.

V primeru skrajšanega delovnega časa delavcu pripada enako število dni letnega dopusta, vendar je dan dopusta v tem primeru krajši od osem ur. Nadomestilo plače ureja 137. člen ZDR-1.

Delavec, delavci, delo
Novice Delodajalec izplačuje plačo s krepko zamudo. Lahko izredno odpovem pogodbo? #pravni nasvet

Za vas sta pomembni točka 1: Delavec ima pravico do nadomestila plače za čas odsotnosti, v primerih in v trajanju, določenem z zakonom, ter v primerih odsotnosti z dela, ko ne dela iz razlogov na strani delodajalca, in točka 9: Delodajalec je delavcu dolžan izplačati nadomestilo plače za tiste dneve in za toliko ur, kolikor znaša delovna obveznost delavca na dan, ko zaradi opravičenih razlogov ne dela.

Točka 11 pa določa natančnejši postopek uveljavljanja izplačila nadomestila plače in izplačila nadomestila plače na podlagi prejšnjega odstavka določi ZZZS v splošnih aktih. 

Menimo, da je čas bolniške ali dopusta obdobje, ko delodajalec ne more upoštevati negativnega delovnega časa oziroma manka ur. Vsekakor pa vam mora delodajalec izročiti neko odločbo ali pravni akt, v katerem vam zadevo obrazloži in našteje pravne temelje.

Sicer niste navedli, v kateri panogi delate, in vas na tem mestu še obveščamo, da veljajo glede dopusta in njegove izrabe tudi kolektivne pogodbe.

stara hiša dediščina
Novice Pred 20 leti je prejemala socialno pomoč. Bo to vplivalo na dediščino? #pravni nasvet
evro denar
Novice Kolikšna mora biti odpravnina? Ne gre samo za "zadnji dve plači" #pravni nasvet

Ne spreglejte