Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 12. 2022,
20.49

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Evropska unija plin energetika Bojan Kumer

Torek, 13. 12. 2022, 20.49

1 leto, 4 mesece

Ministri EU brez dogovora o omejevanju cen plina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Minister za energetiko Bojan Kumer na zasedanju v Bruslju | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ministri držav članic EU, pristojni za energetiko, se danes niso uspeli dogovoriti o mehanizmu za omejevanje cen zemeljskega plina, je po zasedanju povedal slovenski infrastrukturni minister Bojan Kumer. Poudaril je, da so sicer dosegli velik napredek, a dogovora še ni. O tem bodo zdaj v četrtek predvidoma razpravljali voditelji EU.

"Narejen je bil zelo velik napredek. Nismo še na cilju, lahko pa rečem, da smo zelo blizu cilja," je glede pogovorov o mehanizmu za omejevanje cen plina povedal Kumer.

Nesoglasja ostajajo predvsem pri višini omejitve cene, pri čemer Slovenija meni, da je dogovor mogoče najti na območju med 160 in 220 evri, je dejal minister. Zadnji kompromisni predlog predvideva, da bi se mehanizem sprožil, če bi razlika glede na globalne cene znašala 35 evrov, saj bi s tem še vedno zagotavljali zanesljivost oskrbe s plinom.

Slovenija se s tem strinja, zadovoljna je tudi s pogojem, da bi se mehanizem sprožil, če bi cena tri dni presegala določeno vrednost.

Plin. Plinski gorilnik. Podražitev plina. Drag plin. Porast cen plina,
Novice Vlada namerava omejiti ceno elektrike in plina za javne zavode in občine

O mehanizmu bodo zdaj v četrtek na vrhu predvidoma razpravljali voditelji EU, v ponedeljek pa se bodo na novem zasedanju sestali ministri za energetiko.

"Verjamem, da bo čez dva dni Evropski svet dal dodatne, bolj ozke usmeritve, ki jih bomo morali mi seveda upoštevati pri končnem dogovoru v ponedeljek," je še povedal slovenski infrastrukturni minister. Izrazil je prepričanje, da bo dogovor v ponedeljek dosežen.

Evropska komisija je sicer predlagala vzpostavitev mehanizma, v skladu s katerim bi zgornjo mejo cene terminskih pogodb za zemeljski plin za mesec naprej na nizozemskem trgovalnem vozlišču TTF postavili pri 275 evrih na megavatno uro. Mehanizem bi se samodejno sprožil, če bi cena več kot dva tedna presegala to vrednost, obenem pa to ne bi odražalo razmer na globalnih trgih. Razlika glede na globalne trge bi morala znašati 58 evrov ali več.

Viktor Orban, Robert Golob
Novice Financial Times: Slovenija načrtuje izgradnjo plinovoda do Madžarske
Ne spreglejte