Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 4. 2024,
22.23

Osveženo pred

3 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

lastništvo hiše stanovanje ločitev Pravni nasvet Pravni nasvet Pravnik na dlani

Nedelja, 7. 4. 2024, 22.23

3 tedne, 1 dan

Pravni nasvet

Kot tujec najel kredit za skupno stanovanje, žena pa bi se zdaj ločila #pravni nasvet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
ločitev | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Pred enim letom sem od banke vzel 50 tisoč evrov posojila za nakup stanovanja. Takrat nisem imel pravice, da kot tujec vpišem lastninsko pravico v zemljiško knjigo, zato sem lastninsko pravico vpisal na ženo. Naredila sva tudi dogovor pri notarju, da priznava, da je stanovanje skupno premoženje, da se bom lahko vpisal v zemljiško knjigo kot lastnik polovice, in da si deliva vse dolgove. Zdaj sem dobil odločbo ministrstva, da se lahko vpišem v zemljiško knjigo, toda žena noče izdati dovoljenja, ampak hoče ločitev. Kaj lahko storim? Koliko stane tožba? Hamdija K.

Pravnik na dlani odgovarja:

Iz vprašanja izhaja, da ste nepremičnino kupili oziroma sta jo z ženo kupila med trajanjem zakonske zveze. Glede na dejstvo, da ste najeli posojilo, predvidevamo, da je preostanek kupnine poravnala žena. Družinski zakonik predvideva, da je vse premoženje, ki je pridobljeno v času trajanja zakonske ali zunajzakonske zveze skupno premoženje zakoncev oziroma partnerjev.

V to premoženje spada tudi stanovanje, o katerem nas sprašujete. Kdo je vpisan v zemljiško knjigo, za solastnino ni pomembno, bo pa pomembno pri delitvi premoženja. Skratka, vi ste po določilih zakonodaje polovični solastnik, čeprav niste vpisani v zemljiško knjigo.

demenca starejši
Novice Želi pomagati dementnemu očetu, a ji mati ne dovoli #pravni nasvet

Napisali ste, da ste pri notarju z ženo podpisali dogovor, vendar ga zdaj žena ne želi spoštovati. V primeru dogovora med zakoncema je tak sporazum običajno napisan v notarski obliki, kar predvidevamo tudi v vaši zadevi. Tak notarski sporazum je tako imenovani izvršilni naslov in lahko na njegovi podlagi vložite ustrezno tožbo na pristojnem sodišču. Pristojno je sodišče, kjer je nepremičnina.

Mogoče je tudi, da ste sporazum sklenili le tako, da ste naredili overovitev podpisov na dogovoru. V takem primeru je postopek nekoliko drugačen, ker nimate izvršilnega naslova. Vložiti bo treba ustrezno tožbo.

Moški. Boomer. Starejši moški.
Novice Kdaj je možna upokojitev ob uveljavljanju starševstva in študija? #pravni nasvet

Vsekakor menimo, da boste relativno lahko dokazali vašo solastnino in dosegli ali vpis v zemljiško knjigo ali ustrezno izplačilo vrednosti nepremičnine. V primeru dogovora o prodaji nepremičnine oziroma izplačilu vašega deleža je pomembna vrednost na dan prodaje in ne vrednost na dan nakupa.

Glede na vaše vprašanje predlagamo vložitev tožbe na vpis lastninske pravice na nepremičnini oziroma na izdajo ustreznega zemljiškoknjižnega dovoljenja.

Glede stroškov morebitne tožbe vam v tem trenutku žal ne moremo podati ocene. Vsekakor boste ob vložitvi ustrezne tožbe morali plačati sodno takso in stroške sestave tožbe. Ti stroški bodo odvisni od višine tožbenega zahtevka. Če boste najeli odvetnika, bodo nastali tudi stroški zastopanja na sodišču.

stara hiša dediščina
Novice Solastniki podedovane parcele so mrtvi nekje v tujini. Kaj zdaj? #pravni nasvet
stara hiša dediščina
Novice Lahko priposestvuje zemljišče zraven hiše? #pravni nasvet

Ne spreglejte