Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
9. 11. 2015,
12.42

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

osebne finance ogrevanje bloki

Ponedeljek, 9. 11. 2015, 12.42

8 mesecev

Katera vprašanja odpira nov pravilnik o zaračunavanju ogrevanja v blokih?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Poraba energentov, vode, elektrike in odvoz smeti v večstanovanjskih objektih pogosto vnašata prepir med stanovalce. Bo nov pravilnik o delitvi stroškov ogrevanja temu naredil konec?

V sredo je začel veljati nov pravilnik o načinu delitve in obračuna stroškov za toploto v stanovanjskih in drugih stavbah z več posameznimi deli s skupnim sistemom ogrevanja. Na infrastrukturnem ministrstvu pričakujejo, da bodo nekatere varovalke, ki jih vsebuje novi pravilnik, prispevale k pravičnejši delitvi stroškov ogrevanja med sostanovalci. Pa bo res tako?

Po novem bodo tako stanovalci v blokih, ki ne bodo porabili nič energije za ogrevanje ali pa bo njihova poraba manjša od 40 odstotkov povprečja, stroške plačevali po kvadraturi stanovanja. To pa je običajno dražje.

"Pravilnik je diskriminatoren" Direktor ljubljanskega podjetja Gospodar Karlo Česen, ki upravlja več kot 150 večstanovanjskih objektov, meni, da bo nov pravilnik povzročil dodatne finančne obremenitve posameznih etažnih lastnikov. Še posebej tistih, ki so v svoja stanovanja vgradili nova troslojna okna in dodatno toplotno izolirali stanovanja.

"Ti bodo ob toplem in sončnem vremenu, kot smo mu priča te dni, lahko dosegali priporočene bivalne temperature tudi brez centralnega ogrevanja oziroma bodo porabili manj kot 40 odstotkov povprečne porabe," ponazori Česen. Dodaja, da so v to skupino zajeti tudi lastniki, ki so v svoja stanovanja vgradili električne radiatorje in klimatske naprave z možnostjo ogrevanja.

"V obeh primerih bo torej etažni lastnik po novem plačal ogrevanje po površini stanovanja, ne po dejanski porabi, kar je do njih diskriminatorno," je prepričan Česen. "Če se postavlja vprašanje, ali so ti lastniki dejansko imeli ogreto stanovanje na priporočeno temperaturo, pa je to mogoče ugotoviti tudi iz podatkov delilnikov, saj ti merijo temperaturo prostora in podatke shranjujejo daljše časovno obdobje," še pojasnjuje.

Korekcijskih faktorjev ne bodo več določali stanovalci Bojan Bučinel, ki svetuje več nadzornim odborom stanovanjskih stavb, novost obračunavanja pozdravlja. Pri tem opozarja, da je država z obvezno vgradnjo delilnikov toplote uvedla pravičnejše obračunavanje, z uvedbo korekcijskih faktorjev leg stanovanj pa povsem zgrešila.

"Uvedba faktorjev je največje zlo, kar ga je država lahko naredila, saj je zanetila prepir med sosedi," je prepričan Bučinel.

Korekcijskih faktorjev po novem ne bodo mogli več določati stanovalci sami, temveč strokovnjaki. V praksi se je namreč dogajalo, da so etažni lastniki faktorje določali nedomišljeno oziroma na pamet ali pa so jih pisali na kožo agresivnejšim sostanovalcem. Po novem bo zato tehnične parametre za delitev stroškov ogrevanja določil izvajalec delitve, ki je običajno kar dobavitelj delilnikov.

Nov pravilnik bo k ogrevanju prisilil tudi lastnike "sendvič" stanovanj Številnim lastnikom stanovanj, ki so obdana z zunanjimi stanovanji, namreč sploh ni treba vklapljati radiatorjev. Predvsem v začetku kurilne sezone, nekateri pa tudi pozneje se grejejo na račun sosedov.

"Ko se kupec odloča za nakup stanovanja, mora računati tudi na to, da bo moral v primeru izbire vrhnjega stanovanja z najlepšim razgledom za ogrevanje nameniti nekoliko več kot preostali stanovalci. V praksi se pogosto dogaja, da ti kljub višje postavljenim korekcijskim faktorjem plačujejo bistveno več od lastnikov sredinskih stanovanj," opozarja Bučinel.

Po njegovem mnenju bo nov pravilnik lastnike sredinskih stanovanj prisilil, da bodo tudi sami začeli ogrevati stanovanja in s tem preprečili preveliko porabo toplote za ogrevanje zunanjih stanovanj.

"Če že moram plačati, se bom tudi grel" Ko bodo po novem pravilniku lastnikom "sendvič" stanovanj kljub ničelni porabi zaračunali ogrevanje po kvadraturi, se bodo končno začeli tudi sami ogrevati. "Če že moram plačati, se bom pa tudi grel," ravnanje Slovencev opisuje Bučinel.

A Jasmina T. Šušteršič iz družbe Aktiva opozarja, da pravilnik odpira vprašanje varčnih porabnikov, saj je v nasprotju z zavezami za zmanjšanje porabe energije za ogrevanje stanovanj.

"Po našem mnenju bo povzročil, da bodo morali tisti uporabniki, ki so imeli do zdaj v stanovanju odprt le en radiator, ker so se posredno ogrevali iz dvižnih vodov dvocevnega centralnega ogrevanja – ti na primer potekajo skozi dnevno sobo, spalnico –, stroške plačevati po kvadraturi. Menimo, da bi moral zakonodajalec to težavo rešiti tako, da bi posredno ogrevanje stanovanj vključil v faktor vpliva lege stanovanja in s tem korigiral specifična odstopanja predvsem v stanovanjih, ki imajo dvocevni sistem ogrevanja," je prepričana Šušteršičeva.

Bodo morali stanovalci pred odčitavanjem nadoknaditi razliko? In kako Šušteršičeva odgovarja na pomisleke, da bodo zaradi novega pravilnika lastniki "sendvič" stanovanj morda raje vklopili radiatorje in zaradi vročine odprli okna, kar bo znova prispevalo k večji porabi energije?

"Tega se lahko upravičeno bojimo, saj navedeno sporno določilo 40 odstotkov lahko povzroči prav to, da bodo morali stanovalci tekoče spremljati porabo in pred odčitavanjem stanja porabe nadoknaditi razliko do navedene magične meje 40 odstotkov. Po drugi strani pa je določilo, da se ob nični porabi ta obračuna po ogrevalni površini enote, smiselno, saj so lastniki praznih stanovanj zdaj plačevali minimalne stroške in z nizkimi temperaturami izničili ustreznost postavljenih korekcijskih faktorjev lege sosednjih zasedenih stanovanj," pove Šušteršičeva.

V SPL pravilnik še preučujejo V največjem upravljavcu stavb v Sloveniji SPL Ljubljana so nov pravilnik pričakovali in ga trenutno še podrobno preučujejo, zato ga še ne morejo komentirati in ocenjevati. Bodo pa določbe pravilnika upoštevali pri novembrskem obračunu toplotne energije.

Dodali so, da so več pritožb na izračunavanje stroškov ogrevanja zaznali v obdobju vgrajevanja delilnikov in ob prehodu na nov način obračunavanja porabe toplote, torej leta 2011. Zdaj so se zadeve nekoliko umirile, se pa občasno še porajajo določena vprašanja.

Ne spreglejte