Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 12. 2023,
22.19

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

pravice delavcev invalidi Pravni nasvet Pravni nasvet Pravnik na dlani

Nedelja, 3. 12. 2023, 22.19

2 meseca, 2 tedna

Pravni nasvet

Kako lahko invalid v podjetju doseže svoje pravice?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
invalid | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Zaposlena sem v zasebnem podjetju, imam status invalida tretje kategorije, delam štiriurni delovni čas. Prejemam minimalno plačo in imam minimalno število dopusta, 20 dni vsako leto. Delodajalca sem opozorila, da mi kot invalidu pripada več dopusta, vendar me ignorira z besedami, da bo uredil, zgodi pa se nič. Do službe imam 50 kilometrov vožnje, vendar mi ne povrne potnih stroškov stoodstotno. Tudi na to opozarjam ves čas, vendar se zadeva ne premakne nikamor. Poleg tega poslušam očitke, da bi lahko delala več kot štiri ure, da premalo naredim. V resnici pa naredim več kot nekateri, ki so zaposleni za osemurni delovnik. Delodajalec tudi ne upošteva dosežene izobrazbe. Gre za izkoriščanje in poniževanje. Če bi prijavila na delovno inšpekcijo, bi razkrili moje podatke in bi doživljala šikaniranje in verbalno nasilje. Kaj naj storim? Neimenovana

Pravnik na dlani odgovarja:

Vaše vprašanje zadeva več področij glede zaposlovanja oziroma zakonodaje, zato bomo tako tudi odgovorili.

Invalidnost tretje kategorije pomeni, da lahko opravljate določeno delo s krajšim delovnim časom od polnega, in sicer najmanj štiri ure dnevno. Na to vaš delodajalec nima vliva in lahko zavrnete opravljanje dela čez vaše zmožnosti.

V odločbi o invalidnosti imate navedene omejitve, ki jih mora delodajalec spoštovati, in višino delovnega časa; vam je bila določena sposobnost opravljanja štiriurnega delovnega časa. Vsekakor je delodajalec dolžan spoštovati vse omejitve, ki izhajajo iz vaše odločbe, s katero vam je bila invalidnost priznana.

stres na delovnem mestu
Novice Med poskusno dobo vse lepo, potem pa šok in grožnje!

Letni dopust v koledarskem letu ne sme biti krajši od štirih tednov, kar pomeni najmanj 20 delovnih dni. Starejši delavec (niste navedli starosti), invalid, delavec z najmanj 60-odstotno telesno okvaro ima pravico še do najmanj treh delovnih dni dodatnega dopusta.

Zakon o delovnih razmerjih v 130. členu določa, da mora delodajalec delavcu zagotoviti povračilo stroškov za prehrano med delom, za prevoz na delo in z dela. Ponavadi je to cena mesečne vozovnice za javni prevoz. Če javnega prevoza do službe nimate, vam pripada kilometrina od vašega doma do prve najbližje postaje javnega prevoza. Seveda je mogoč tudi drugačen dogovor (kilometrina), ki pa je odvisen od delodajalca. Navedli smo zakonske minimalne standarde.

pisarna delo služba
Novice Delodajalec spreminja sistematizacijo. Kaj me čaka?

S podpisom pogodbe o zaposlitvi ste sprejeli delovne pogoje in višino vaše plače ter vam s predmetnim nasvetom ne moremo svetovati drugače, saj nimamo vseh podatkov.

Iz vašega vprašanja izhaja tudi, da se vam morda dogaja mobing, to je nadlegovanje na delovnem mestu. Vsekakor vam svetujemo najprej pogovor z delodajalcem in šele potem se boste lahko odločil, kako naprej.

Prijava na inšpekcijo za delo je mogoča tudi anonimno in inšpekcija bo potem imela zakonsko možnost pregledati poslovanje delodajalca oziroma spoštovanje predpisov, ki izhajajo iz delovne zakonodaje.

Avtocesta Italija
Novice Je treba zahtevo iz sosednje države za prometni prekršek vzeti resno?
delavci
Novice Dobili stoodstotni avans, nato pa bi še dvigovali ceno

Ne spreglejte