Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 11. 2023,
22.48

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

Natisni članek

zaposlitev mobing Pravnik na dlani Pravni nasvet Pravni nasvet

Četrtek, 2. 11. 2023, 22.48

2 meseca, 2 tedna

Pravni nasvet

Med poskusno dobo vse lepo, potem pa šok in grožnje!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72
stres na delovnem mestu | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

V podjetju sem zaposlena od 1. marca 2023. S koncem avgusta sem končala poskusno dobo. Po tem obdobju ni nihče nič komentiral, ne nadrejeni ne kadrovska služba. Rečeno je bilo, da so zadovoljni z mojim delom, kar da kažejo tudi pozitivni odnosi in prihranki. Uvajanja sicer dejansko nisem niti imela: začela sem kar delati. V začetku oktobra pa me je nadrejena kritizirala, da dela ne opravljam dobro, da se v e-poštnih sporočilih preveč zahvaljujem in za to porabim preveč časa. V bistvu je našla neke neutemeljene in brezpredmetne razloge, samo da bi se me znebila. Želela me je kar odpustiti, saj je mislila, da sem v podjetje prišla mesec dni kasneje. Zdaj bi me premestili na drugo delovno mesto, prejela bi novo pogodbo z občutno nižjo plačo za nižjo zahtevano izobrazbo. Ali je to sploh mogoče? In da nadrejena širi neresnice in ustvarja brezpredmetne težave, čeprav me vsi sprejemajo pozitivno. Kaj mi preostane? Groza me je ... Neimenovana.

Pravnik na dlani odgovarja:

Predvidevamo, da ste od konca poskusnega obdobja v delovnem razmerju za nedoločen čas. Obdobje poskusnega dela je posebno obdobje, ki ga obravnava 125. člen zakona o delovnih razmerjih. Po končanju poskusnega dela pa ima delavec vse pravice po zakonu.

V vaši pogodbi o zaposlitvi so določeni delovno mesto, ki ga zasedate, in vse pravice, ki izhajajo iz tega delovnega mesta. Če želi delodajalec delovno mesto spremeniti, morata delavec in delodajalec skleniti novo pogodbo o zaposlitvi. Premestitev na drugo delovno mesto, če se z njo ne strinjate, tako ni mogoča.

pisarna delo služba
Novice Delodajalec spreminja sistematizacijo. Kaj me čaka?

Delodajalec lahko delavcu pisno odredi začasno opravljanje drugega ustreznega dela. To lahko naredi v primerih začasno povečanega obsega dela na drugem delovnem mestu, zaradi začasno zmanjšanega obsega dela na vašem delovnem mestu ali za nadomeščanje začasno odsotnega delavca.

Manjši delodajalec, ki zaposluje deset ali manj delavcev, lahko v navedenih primerih delavcu pisno odredi tudi začasno opravljanje drugega primernega dela. Drugo primerno delo je delo, za katerega se zahteva enaka ali največ za eno raven nižja izobrazba, v drugem kraju opravljanja dela, ki ni oddaljen več kot tri ure vožnje v obe smeri z javnim prevozom od kraja bivanja delavca.

Odreditev drugega dela lahko traja največ tri mesece v koledarskem letu. Delavec, ki začasno opravlja drugo ustrezno delo, ima pravico do plače, kot da bi opravljal svoje delo, razen če je plača za začasno delo višja.

ženska upokojenka varčevanje pokojnina denar
Novice Dokupila bi leta za pokojnino. Toda ali se sploh izplača?

V primeru, da vas nadrejena nadleguje, širi neresnice ali vam ustvarja težave, pa ima to lahko tudi znake kaznivega dejanja mobinga – šikaniranja na delovnem mestu po 197. členu kazenskega zakonika.

V primeru, da ste zaposleni v javni upravi, pa so pravila premeščanja določena v 147. členu zakona o javnih uslužbencih in so nekoliko drugačna kot po zakonu o delovnih razmerah. Predvsem je razlika v trajanju premestitve, saj prvi odstavek določa, da se javni uslužbenec v okviru istega delodajalca lahko premesti na drugo delovno mesto zaradi delovnih potreb (brez soglasja) ali s soglasjem na lastno željo. Premestitev je lahko trajna ali začasna. Začasna premestitev pa lahko traja največ dve leti.

Pravni nasvet_3
Novice Razporeditev na drugo delovno mesto lahko prinese tudi nižjo plačo
Pravni nasvet_3
Novice Ruski turnus zahteva tudi dodatek, a ne ruskega

Ne spreglejte