Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 1. 2014,
16.17

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Gorenje

Četrtek, 30. 1. 2014, 16.17

7 let, 2 meseca

Gorenje orodjarna širi svojo dejavnost v Srbiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Gorenjevo hčerinsko podjetje Gorenje Orodjarna, ki za avtomobilsko panogo in panogo bele tehnike proizvaja industrijska orodja za predelavo kovin in plastike, širi svoje proizvodno dejavnost v Srbiji.

S tem namenom so lani v Kragujevcu ustanovili svoje prvo podjetje v tujini Gorenje MDM, so sporočili iz Gorenja. Omenjeno podjetje je bilo ustanovljeno z namenom pridobitve dodatnih naročil v Jugovzhodni in Vzhodni Evropi ter zaradi boljše možnosti vstopa na nekatere nove trge, kot je Rusija.

V Gorenju MDM je trenutno zaposlenih 65 oseb Iz stečajne mase kragujevške družbe v stečaju Unior Formingtools je Gorenje Orodjarna odkupilo proizvodno opremo ter prevzelo nedokončana naročila tega podjetja. Pridobilo pa je že tudi nova dodatna naročila iz regije in iz Slovenije. V Gorenju MDM je trenutno zaposlenih 65 oseb.

Direktor družbe Gorenje Orodjarna Blaž Nardin je povedal, da se Gorenje Orodjarna po podatkih mednarodnega združenja orodjarjev ISTMA World uvršča med največje in najpomembnejše izvoznike orodij v EU.

"Dopolnitev proizvodnih kapacitet v Velenju s proizvodnimi kapacitetami v Kragujevcu nam omogoča pridobitev dodanih poslov v Srbiji in regiji in s tem nadaljnjo rast poslovanja. Skupina Gorenje razvija dejavnost orodjarstva že več kot 60 let, od leta 1993 v okviru svoje hčerke Gorenje Orodjarna, v Kragujevcu pa ima orodjarstvo tradicijo dolgo več kot 100 let," je še dejal Nardin.

"S poslovnimi povezavami bomo ustvarili eno najmočnejših orodjarskih skupin" Po oceni direktorja podjetja Gorenje MDM Marka Klinca bodo s poslovnimi povezavami med obema podjetjema ustvarili eno najmočnejših orodjarskih skupin, s katero bodo lahko uspešno konkurirali na zahtevnem trgu bele tehnike in avtomobilske industrije v širši regiji.

"S svojo prisotnostjo želimo dvigniti tehnološko raven znanja na področju orodjarstva tudi v Srbiji, zato se bomo v prihodnosti povezovali tudi z drugimi institucijami znanja in dobavitelji. Glede na to, da je v podjetju prisotno veliko znanja in izkušenj, želimo to znanje prenesti tudi na nove mlade sodelavce, s čimer bomo zagotovili trajnostni razvoj podjetja in dejavnosti," pravi Klinc.

Gorenje Orodjarna je druga največja orodjarna v Sloveniji Gorenje Orodjarna je druga največja orodjarna v Sloveniji in ena izmed največjih orodjarn v regiji. Kar 65 odstotkov prihodkov ustvari z orodji za avtomobilsko industrijo, kjer neposredno sodeluje z največjimi in najuglednejšimi proizvajalci vozil in velikimi tujimi dobavitelji avtomobilski industriji. Preostalih 35 odstotkov prihodkov ustvari v poslovanju s podjetji iz skupine Gorenje, za katere proizvaja in vzdržuje predvsem orodja, ki se uporabljajo v proizvodnji gospodinjskih aparatov.

V zadnjih nekaj letih beleži podjetje uspešno rast naročil. V letu 2013, ki ga je zaključilo z rekordnimi prihodki v višini 13,8 milijona evrov, je z močnim prodajnim pristopom uspelo pridobiti še dva nova strateška kupca, in sicer nemško podjetje BMW in nemško-ameriško podjetje Opel.

Ne spreglejte