Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 11. 2022,
8.22

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,77

13

Natisni članek

plin Geoplin Alžirija plinovod

Torek, 15. 11. 2022, 8.22

1 leto, 8 mesecev

Geoplin podpisal triletno pogodbo za dobavo alžirskega plina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,77

13

Podpis pogodbe o dobavi zemeljskega plina z družbo Sonatrach. | Foto STA

Foto: STA

Veletrgovec s plinom Geoplin je danes v Alžiriji s tamkajšnjo državno energetsko družbo Sonatrach podpisal pogodbo o dobavi zemeljskega plina. Pogodba je podpisana za tri leta, predvideva pa dobavo 300 milijonov kubičnih metrov plina oziroma okoli tretjino letnih slovenskih potreb letno. Dobava se bo začela 1. januarja 2023.

Pogodbo so podpisali ob robu obiska ministra za infrastrukturo Bojana Kumra in zunanje ministrice Tanje Fajon v Alžiru. "S podpisom si bomo v manj gotovih časih zagotovili dodatno zanesljivost pri oskrbi s plinom, zato sem vesel in ponosen, da nam je uspelo," je, kot so sporočili z ministrstva za infrastrukturo, ob podpisu dejal Kumer.

Pogodbo je označil za zelo pomembno in strateško, želijo pa jo še nadgraditi in povečati oskrbo Slovenije s plinom iz Alžirije. Po načrtih bo alžirski plin v Slovenijo potoval po plinovodu prek Tunizije in Italije, v Slovenijo pa pritekel v Vrtojbi.

Prav tako vidijo veliko možnosti za razvoj sodelovanja na področju obnovljivih virov energije s poudarkom na sončni energiji in izmenjavo dobrih praks na teh področjih, je še povedal minister.

Iz Alžirije bo pritekla tretjina trenutne slovenske porabe plina

Tako kot Kumer tudi v Geoplinu poudarjajo, da gre za strateško pomembno dolgoročno pogodbo za dobavo zemeljskega plina iz Alžirije. Dobave iz Alžirije naj bi ob odmiku EU od Rusije zaradi njenega napada na Ukrajino pomembno prispevale k nadaljnji diverzifikaciji nabavnih poti zemeljskega plina in povečanju zanesljivosti dobave. Geoplin je med letoma 1992 in 2012 že kupoval Sonatrachov plin, nato pa je pogodbo prekinil, ker je bil ruski plin cenejši.

Robert Golob
Novice Golob napovedal, kdaj bo podpisan dogovor o dobavi alžirskega plina

Fajonova za krepitev sodelovanja med državama

Ministrica Fajon se je v okviru obiska srečala z alžirskim ministrom za zunanje zadeve in narodne skupnosti v tujini Ramtanom Lamamro. Dogovorila sta se za podpis memoranduma o sodelovanju med ministrstvoma za zunanje zadeve, v katerem so predvideni konkretni predlogi za okrepitev sodelovanja med državama, med drugim na področju obnovljivih virov energije.

"Ministrstvo za zunanje zadeve bo tudi v prihodnje odpiralo vrata gospodarskemu sodelovanju med državama," je poudarila Fajon. Ministra sta govorila tudi o odprtju veleposlaništev v obeh državah in aktualnem dogajanju v Evropi in na severu Afrike.

Odnosi med Slovenijo in Alžirijo so se posebej v zadnjem letu okrepili tako na političnem kot tudi na gospodarskem področju, in sicer z rednimi političnimi srečanji na najvišji ravni, podpisom sporazuma o gospodarskem sodelovanju in dogovorom o dobavi plina Sloveniji, pravijo na ministrstvu za infrastrukturo.

Državi sodelujeta tudi v okviru neformalne skupine držav EUMED, ki jih povezujejo sredozemske in aktualne teme EU. Ministrica Fajon se je vljudnostno srečala tudi s predsednikom Alžirije Abdelmadžidom Tebunejem.

Ne spreglejte