Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 1. 2024,
14.56

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

digisvet skupščina delničarjev dobiček dividende Telekom Slovenije

Petek, 5. 1. 2024, 14.56

2 meseca, 2 tedna

Delničarjem Telekoma Slovenije se obetajo dividende iz predlanskega dobička

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21
Telekom Slovenije | Foto Siol.net

Foto: Siol.net

Uprava Telekoma Slovenije je 7. februarja sklicala skupščino družbe z edino vsebinsko točko dnevnega reda, predlogom za izplačilo skoraj celotnega predlanskega bilančnega dobička delničarjem. Lani družba zaradi koriščenja državne pomoči za blažitev visokih cen električne energije ni delila dobička.

Bilančni dobiček, ki je za leto 2022 znašal 40,3 milijona evrov, bi se skoraj v celoti uporabil za izplačilo dividend, dividenda na delnico bi tako znašala 6,2 evra bruto. V naslednje leto naj bi se preneslo le dobrih tisoč evrov, je razvidno iz sklica skupščine, danes objavljenega na spletnih straneh Ajpesa.

Telekom Slovenije namerava dividende izplačati v dveh delih. Izplačilo prvega dela v višini 3,1 evra bruto na delnico je predvideno 22. marca, drugega dela v višini preostalih 3,1 evra pa 23. avgusta.

Telekom Slovenije
Novice Telekomov dobiček po devetih mesecih skoraj 40 milijonov evrov

Telekomovi delničarji so dividende nazadnje prejeli poleti 2022, in sicer v višini 4,5 evra bruto na delnico. Na skupščini junija lani je vodstvo telekomunikacijskega operaterja predlagalo, naj bilančni dobiček ostane nerazporejen. Prejeli so namreč državno pomoč za blažitev visokih cen električne energije, zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize pa določa, da družbe niso upravičene do pomoči, če v letu 2023 ali za leto 2023 izplačujejo dobiček.

Izplačilo dividend lani bi pomenilo, da bi moral Telekom Slovenije vrniti prejeto pomoč v višini 3,8 milijona evrov, je na lanski skupščini pojasnil predsednik uprave Boštjan Košak. Že takrat je zagotovil, da si bosta uprava in nadzorni svet prizadevala za izplačilo celotnega predlanskega razpoložljivega bilančnega dobička v letu 2024.

Največji posamični delničar Telekoma Slovenije je neposredno država z 62,54-odstotnim lastniškim deležem. Kapitalska družba ima v lasti 5,59 odstotka delnic, Slovenski državni holding pa 4,25 odstotka.

Telekom Slovenije
Novice Telekom z NLB in SID banko podpisal pogodbo o stomilijonskem posojilu
Ne spreglejte